„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Biķernieku ceļš – dzīvības ceļš

Šī ceļa cīņas vēsture sākās jau pagājušā gadsimta 80. gados, kad tika uzklāts pirmais cietais ceļa segums. Kops tā brīža 8 km garais grants ceļš netika labots. Pagasta iedzīvotāji atceras, ka vistrakāk esot bijis 2016. gadā, kad pavasara laikā ceļš bija tik stipri sabojāts, ka tika pat atcelts reisa autobuss, un pagasta iedzīvotāji 8 km līdz Krāslavas šosejai mēroja kājām. Šo smago ceļu mēroja skolēni, pensionāri, arī pagasta feldšere, kurai jau apritējuši 73 gadi. Pagasta iedzīvotāji sāka protestēt, aktīvi rakstīja vēstules ministrijām, valsts iestādēm un Saeimai. Biķernieku iedzīvotāji draudēja, ka apturēs satiksmi uz Krāslavas šosejas – viņi bija tam gatavi.

Pēc tam iedzīvotājus apciemoja gan Ministru prezidents, pat divi satiksmes ministri. 2017. gadā tika uzklāts asfalts ceļa pirmajā posmā no Krāslavas šosejas līdz Naujenei. Ceļa remontdarbi ilga apmēram mēnesi, lai gan tos gaidīja jau ļoti sen. 2019. gadā tika sākta ceļa Vecpils–Krivošejeva–Biķernieki--Bramanišķi posma sakārtošana, tika veikti remontdarbi ceļa malās, sakārtoti grāvji, šogad mainīts ceļa segums no grants uz tā saucamo “Latgales asfaltu”.

“Segums bija ļoti sliktā stāvoklī, jau no 2013. gada kopā ar pagasta iedzīvotajiem lūdzām salabot šo ceļa posmu. Tas ir svarīgs posms, ko izmanto lauksaimnieki, pagasta iedzīvotāji, pa to brauc arī skolēnu autobuss, daudzi iedzīvotāji dodas strādāt uz Daugavpili, protams, tagad tas ir gan ērtāk, gan ātrāk. Vēl ir daudz pašvaldības ceļu, ko labot nākotnē, bet ir gandarījums par šo valsts ceļu, kurš nu jau savests kārtībā,” stāsta Biķernieku pagasta pārvaldes vadītāja Mārīte Daņilova.

Biķernieku pagasts bija vienīgais un pēdējais, no kura ceļš līdz novada centram nebija asfaltēts. Biķernieku ceļu izmanto ne tikai šī pagasta iedzīvotāji, bet arī tuvāko pagastu lauksaimnieki, skolnieki un darbinieki, -- no Višķiem, Ambeļiem un pat no Krāslavas novada Šķeltovas. Runājot par drošības aspektu, speciālie dienesti, piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, tagad nokļūst Biķerniekos vidēji par 20 minūtēm ātrāk. Agrāk mediķi ceļā pavadīja 45 minūtes, tagad -- 15 minūtes. Tas ir ļoti svarīgi tad, ja ir jāglābj kāda dzīvība.