„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Daugavpils novadā digitalizē kapsētas

Daugavpils novada teritorijā tiek veidota kapsētu digitālā karte, kas pašvaldībai ļaus ne tikai efektīvāk pārvaldīt kapsētu teritoriju, bet arī iedzīvotājiem atvieglos savu piederīgo apbedījumu vietu meklēšanu, Daugavpils novada preses konferencē žurnālistus informēja Daugavpils novada domes Īpašuma nodaļas vadītāja Ilze Ondzule.

Kapsētu digitalizācija tiek veikta Lauku atbalsta dienesta atbalstītajā projektā “Daugavpils novada kapsētu digitalizācija”. Daugavpils novada pašvaldības pārziņā ir 83 kapsētas, to kopējā platība -- 78 hektāri. Projekta gaitā plānots digitalizēt 46 lielākās kapsētas 62,09 hektāru platībā. Tādējādi katrā pagastā tiks digitalizēta vismaz viena kapsēta.

Daugavpils novads ir viens no pirmajiem Latgales reģionā, kur uzsākta pašvaldības kapsētu digitalizācija. Kapsētu digitalizāciju veic uzņēmums SIA “Cemety”, kas Latvijā jau ir digitalizējis vairākas kapsētas. Apbedījumu vietas tiks iekļautas datu bāzē, kas pieejama vietnē www.cemety.lv. Ienākot tajā un ievadot meklējamās personas vārdu un uzvārdu, varēs saņemt precīzu informāciju par kapa atrašanās vietu, kā arī apskatīt visas kapsētas plānu.

Ilze Ondzule atzīst, ka ieguvēji būs gan iedzīvotāji, gan pašvaldība. Vienotajā kapsētu datu bāzē iedzīvotāji varēs apskatīt informāciju par apbedītajiem tuviniekiem, papildināt datus, piemēram, atpazīt nekoptās kapu vietas vai iesniegt detalizētu informāciju par saviem piederīgajiem, kas ir apbedīti, virtuāli izstaigāt visu kapsētu. Katram apbedījumam tiks izveidots atsevišķs fails, kurā būs pieejamas apbedījuma vietas fotogrāfijas un informācija par apbedītajiem.

Kapsētu digitalizācija turpmāk atvieglos pašvaldībām kapsētu apsaimniekošanu, jo visi dati, kas līdz šim glabājās tā saucamajās kapu grāmatās, turpmāk būs pieejami elektroniski. Šādu nepieciešamību uzsvērusi arī Valsts kontrole, veicot kapsētu apsaimniekošanas un uzturēšanas revīziju.

Kapu grāmatas var pazust vai laika gaitā tikt sabojātas, līdz ar  ko var zust arī informācija par apbedījumiem. “Mainoties kapsētu pārvaldniekiem, būs arī daudz vienkāršāk iepazīt situāciju kapsētās, jo visa informācija būs apkopota, nevajadzēs pētīt kapu grāmatu. Šajā  sistēmā kapsētu pārvaldnieki varēs reģistrēt jaunas apbedījumu vietas un to redzēs arī iedzīvotāji. Sistēma nodrošinās informāciju ne tikai par apbedījumu vietām, bet arī par nekoptajām kapu vietām, par brīvajam vietām kapsētā, statistiku par gada laikā veiktajiem apbedījumiem, kā arī tajā būs atrodama informācija par kapu svētkiem, svecīšu vakariem, par kapsētu infrastruktūru un cita nozīmīga informācija,” teica Ilze Ondzule.

Patlaban lielākā daļa darbu jau ir paveikta -- ir veikta uzmērīšana, pārrakstītas kapu grāmatas, notiek kvalitātes kontrole, pārbaudot, vai digitalizētie dati atbilst reālajai situācijai. Novada kapsētu digitalizēšanu plānots pabeigt līdz novembra beigām, kad plānotas kapsētu pārvaldnieku apmācības darbam ar jauno datu bāzi.

Turpmāk tiks meklētas iespējas piesaistīt citu projektu līdzekļus, lai varētu digitalizēt arī pārējās novada kapsētas, tostarp tās, kas pieder draudzēm, taču šajā jomā vēl ir veicams liels darbs.

Projekta “Daugavpils novada kapsētu digitalizācija” kopējās izmaksas ir 60 379 eiro.