„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Daugavpils novada nākamā gada budžetā “mīnuss” varētu būt 2,5 miljoni eiro

Daugavpils novada nākamā gada budžetā ieņēmumi varētu samazināties par 1 106 000 eiro, bet izdevumi pieaugt par 1 400 000 eiro, tādējādi radot “mīnusu” 2,5 miljoni eiro apmērā salīdzinājumā ar šī gada budžetu, preses konferencē Daugavpils novada domē žurnālistiem pastāstīja domes izpilddirektore Vanda Kezika.

Tuvākajā laikā Daugavpils novada domē sāksies darbs pie pašvaldības nākamā gada
budžeta izveides. Katrs pagasts nāks ar savu piedāvājumu un tie tiks analizēti pašvaldības investīciju programmas kontekstā.

Finanšu speciālistu aprēķini liecina, ka pašvaldības rīcībā esošie naudas līdzekļi pašvaldības funkciju nodrošināšanai nākamgad varētu būt par aptuveni 7% mazāki nekā šogad. Tas ir saistīts gan ar izmaiņām iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa likmes sadalījumā par labu valstij, gan arī ar minimālās algas paaugstināšanos, skaidroja domes priekšsēdētājs Arvīds Kuciins.

Arī plānotā administratīvi teritoriālā reforma diez vai spēs uzlabot pašvaldības finansiālo situāciju. Uz gada sākumu katrai no apvienojamajām pašvaldībām būs jāpieņem savs budžets un ar to arī būs jādzīvo, nodrošinot plānoto aktivitāšu izpildi un plānotās investīcijas. Pilnīgi jaunu budžetu apvienotā pašvaldība izstrādās tikai 2022. gadam, norādīja Vanda Kezika.

Neskatoties uz paredzamo finansējuma samazinājumu, pašvaldībai būs jānodrošina pamatpakalpojumi, kas nevar tikt samazināti budžeta samazinājuma rezultātā. Tas attiecas gan uz komunālajiem pakalpojumus, gan arī uz izglītību. Varbūt pašvaldība nevarēs palielināt darba algu atsevišķu profesiju pārstāvjiem vai piedāvāt jaunus pakalpojumus vai piešķirt jaunus atvieglojumus.

Tuvākajā laikā ir paredzēta Latvijas Pašvaldību savienības domes sanāksme, kurā tiks meklēti risinājumi aktuālajiem jautājumiem. “Pamata panikai patlaban pilnīgi noteikti nav, bet ir jāveic rūpīga situācijas analīze un prioritāšu noteikšana,” uzsvēra Vanda Kezika.

Pašvaldības šī gada plānotais budžets bija 25 miljoni eiro. Kopā ar visiem klāt nākušajiem projektu līdzekļiem tas šogad varētu sasniegt 28 miljonus eiro. Pašvaldības vadītāji pauda cerību, ka arī nākamgad pašvaldībai būs iespēja piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus.