„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Bibliotēka īsteno projektu par Pepiju Garzeķi

Latgales Centrālajai bibliotēkai ir izveidojusies cieša sadarbība ar Zviedrijas Karalistes vēstniecību Latvijā, popularizējot un veicinot zviedru literatūras un kultūras atpazīstamību Daugavpilī. 2018. gadā bibliotēkā tika piedāvāta ceļojošā plakātu izstāde par bērnu literatūru Zviedrijā “Kur bērnam augt”, kurā bija pārstāvēti literārie darbi un to varoņi dažāda vecuma bērniem. Šogad par godu zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes radītā literārā tēla Pepijas Garzeķes 75 gadu jubilejai tiek īstenots projekts “Sveicam Pepiju!”.

Viena no galvenajām projekta aktivitātēm ir interaktīva izstāde “Sveicam Pepiju!”, kas ļauj iepazīt Pepijas ceļu pie lasītājiem un uzzināt, kā aizsākās pasaulslavenās zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes literārās gaitas. Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā bija pieejama no septembra sākuma. Lai rosinātu iepazīt Pepiju un kopā svinētu viņas jubileju, mazajiem izstādes apmeklētājiem tika piedāvāts izspēlēt trīs tematiskas spēles ar dažādiem uzdevumiem un jautājumiem. Īstai svētku sajūtai visi spēļu dalībnieki noslēgumā saņēma saldu balvu.

Akcentējot Pepijas iemiesotās vērtības – drosmi, neatkarību un izvēles brīvību, septembrī projekta ietvaros Daugavpils bibliotekāriem un skolu pedagogiem tika rīkots izglītojošs seminārs “Indivīda loma mūsdienu pasaulē: stereotipi un perspektīvas”. Kompetenti eksperti no Zviedrijas un Latvijas aicināja uz diskusiju par dzimuma līdztiesības jautājumiem un piedāvāja komunikācijas risinājumus, strādājot ar bērnu un jauniešu auditoriju.

Reaģējot uz epidemioloģisko situāciju valstī, šobrīd interaktīvā izstāde “Sveicam Pepiju!” klātienē nav pieejama. Situācijai normalizējoties, mēs atkal aicināsim ģimenes, bērnu un citus interesentus apmeklēt Pepijai Garzeķei veltīto izstādi, kura ne vien būs pieejama Latgales Centrālajā bibliotēkā, bet arī viesosies citās Daugavpils bibliotēkās.

Pepijas Garzeķes jubilejas svinības turpinās arī attālināti. Latgales Centrālā bibliotēka ir izsludinājusi bērnu zīmējumu konkursu “Pepija iedvesmo”, kurā piedalīties aicināti Daugavpils pilsētas un novada vispārizglītojošo skolu 4.-8. klašu skolēni. Konkursa dalībniekiem pēc izvēles jāizveido ilustrācija vienam no trim stāstiem par Pepiju Garzeķi, ietverot zīmējumā Pepiju un vēl vismaz divus stāsta varoņus, kā arī izceļot kādu no Pepijai piemītošajām īpašībām. Konkursa darbi ir jāiesniedz elektroniski līdz 8. novembrim ieskaitot, nosūtot tos uz e-pasta adresi jana.konopecka@lcb.lv ar norādi Konkursam “Pepija iedvesmo”. Plašāka informācija par konkursa noteikumiem ir pieejama bibliotēkas mājaslapā www.lcb.lv.

Konkursam iesniegtie zīmējumi tiks iekļauti virtuālā izstādē, kura būs skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas mājaslapā no 12. novembra līdz 12. decembrim. Savukārt trīs labāko darbu autori saņems balvā viedo aproci Xiaomi Mi Band 4.

Projekts “Sveicam Pepiju!” tiek īstenots ar Zviedrijas Karalistes vēstniecības Latvijā un Zviedru institūta finansiālu atbalstu. Plašāku informāciju par projektu var sniegt projekta vadītāja – Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Jana Konopecka: jana.konopecka@lcb.lv, 654 76345.

Informāciju sagatavoja:

projekta vadītāja,
Latgales Centrālās bibliotēkas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Jana Konopecka
65476345
jana.konopecka@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.lv