„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Daugavpili sargā svētbildes un lūgšanas

Tagad, kad Latvijā pieaug koronavīrusa inficēto skaits, atkal ir aktualizējies jautājums, kā no tā pasargāties. Daudzi avīzes „Latgales Laiks” lasītāji atceras pavasarī notikušo garīdzniecības pārstāvju lidojumu virs pilsētas, kuri ņēma līdzi asarojošu krustu un lūdzās, lai cilvēki tiktu pasargāti no ļaunās slimības. Un, tik tiešām, situācija pilsētā ilgu laiku bija laba.

Pēc vecticībnieku draudžu, Krievu kultūras centra un sabiedrības iniciatīvas tika nolemts svētdien, 18. oktobrī, apbraukāt Daugavpili un apkaimi, ņemot līdzi krustu, svētbildes un lūdzoties, turklāt darīt to „pa saulei”. Jāatzīmē, ka pasākumā tika ievērotas visas noteiktās drošības prasības.

Viens no organizatoriem, Daugavpils Krievu kultūras centra vadītājas vietnieks Jurijs Jermakovs pastāstīja „Latgales Laikam”, ka straujais koronavīrusa inficēto skaita pieaugums liecina, ka pilsēta ir pārstājusi pretoties infekcijai, un tika pieņemts lēmums šoreiz nevis lidot, bet apbraukāt pilsētu, līdzi vedot krustu, svētbildes un lūdzoties. „Svētbildes vienmēr ir sargājušas cilvēkus, kuri lūdzas, un sargājušas pilsētas no dažādām likstām,” uzsvēra Jurijs Jermakovs.

Tēvs Joans Žilko pastāstīja, ka lūgšanās Daugavpils, apkaimes un visas Latvijas pasargāšanai piedalījās aptuveni trīsdesmit cilvēki. Brauciens sākās pl. 11.00 pēc svētdienas dievkalpojuma Daugavpils Vecforštates Dievmātes Patvēruma vecticībnieku draudzes lūgšanu namā (pl. 17.00 šeit noslēdzās aplis). Maršruts virzījās ar apstāšanās vietām aizlūgumiem pie divām Daugavpils reģionālās slimnīcas ēkām, pa Ķīmiķu mikrorajonu, Jaunbūvi, Ruģeļiem un Čerepovu, Gajoku, Grīvu, Liginišķiem, Judovku, Nīderkūniem un caur Sventi aizvijās uz Forštati. Lūgšanas notika pie Jaunbūves Augšāmcelšanās, Dievmātes Piedzimšanas un Svētītāja Nikolas dievnama, Gajoka Marijas Pasludināšanas un Svētā Nikolaja vecticībnieku lūgšanu nama, Grīvas Vissvētās Dievmātes Patvēruma vecticībnieku lūgšanu nama, Judovkas Svētās Dievmātes Aizmigšanas un Nīderkūnu Nikolaja Brīnumdara baznīcas, Svētās Dievmātes Labās vēsts un Nikolaja Svētītāja vecticībnieku baznīcas un pie krusta Liginišķos, vietā, kur 1660. gadā tika uzcelts pirmais vecticībnieku dievnams. „Visos dievnamos, kur notika aizlūgums un vīraka kvēpināšana, brauciena dalībniekus, garīdzniecības pārstāvjus un ticīgos sagaidīja ar zvanu skaņām. Turklāt šis aizlūgums parādīja visu vecticībnieku draudžu uzskatu sakritību,” pastāstīja tēvs Joans. Savukārt tēvs Vasilijs uzsvēra, ka tika lūgts ne tikai par vecticībniekiem, bet arī citu konfesiju ticīgajiem, pilsētniekiem, novada un Latvijas un visas pasaules iedzīvotājiem.

Aizlūgumus noturēja pilsētas vecticībnieku draudžu vadītāji tēvs Andrejs (Vecforštate), tēvs Vasilijs (Gajoks), tēvs Joans (Judovka), Aleksandrs Petrovičs (Nīderkūni). Veselības stāvokļa dēļ aizlūgumos nevarēja piedalīties Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Centrālās Padomes priekšsēdētājs tēvs Aleksijs Žilko, taču viņš to svētīja un piedalījās aizlūgumā Augšāmcelšanās, Dievmātes Piedzimšanas un Svētītāja Nikolas dievnamā.

Kad brauciena dalībnieki atradās netālu no Sventes, virs Daugavpils iemirdzējās koša varavīksne, kas, pēc visu dalībnieku domām, bija laba zīme un Dieva svētība labajam darbam – pilsētas aizsargāšanai.

Pasākuma organizatori un dalībnieki pateicas firmai „Miks bus”, tās vadītājam Aleksandram Davidovam un šoferim Andrejam Piļušinam.