„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Katlumājā „Vecstropi” uzstādīti saules kolektori

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” lokālajā katlumājā „Vecstropi” uzstādīti saules kolektori, kas dienas gaišajā laikā ļaus pilnībā nodrošinās katlumājas vajadzības pēc elektroenerģijas, “Latgales Laikam” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Uzņēmuma galvenais enerģētiķis Māris Laudiņš “Latgales Laikam” pastāstīja, ka uz katlumājas jumta uzstādīto vācu firmas “Wiessmann” ražoto saules paneļu kopējā jauda ir 20 kilovati (kW). To iegāde un uzstādīšana uzņēmumam ir izmaksājusi 16 300 eiro. Minēto naudas summu uzņēmums plāno atpelnīt astoņos līdz deviņos gados. Savukārt paneļu kalpošanas laiks ir 25 gadi.

Siltumapgādes uzņēmuma speciālisti norāda, ka nepārtraukti tiek meklēti risinājumi, kā videi draudzīgā veidā samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas, un saules enerģijas izmantošana elektrības ražošanai ir viens no veiksmīgiem risinājumiem, kas palīdz sasniegt šo mērķi.

Šī katlumāja nodrošina ar siltumenerģiju Daugavpils reģionālo slimnīcu, Neredzīgo biedrības ciema iedzīvotājus, pansionātu, bērnunamu--patversmi „Priedīte” un citus objektus. Siltumenerģijas ražošanai tajā tiek izmantota gāze.

Saules kolektoru uzstādīšana lokālajā katlumājā „Vecstropi” ir tikai pirmais solis, norāda Māris Laudiņš. Infrastruktūras modernizēšanas programmu uzņēmumā iecerēts turpināt, nākamgad saules paneļus ar kopēju jaudu 15 kW uzstādot katlumājā „Ruģeļi”.

Turpmākajos gados citu pēc citas aprīkot ar Saules kolektoriem plānots arī pārējās pilsētas termoelektrocentrāles. Tādējādi uzņēmums vēlas maksimāli izmantot atjaunojamos energoresursus elektroenerģijas iegūšanai un siltumenerģijas ražošanas izmaksu mazināšanai.