„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Cilvēku emocijas iedvesmo mūs turpmākai darbībai

Pirms pusotra gada Preiļos durvis vēra ”Nester Custom” Metāla mākslas galerija, kur ir aplūkojamas unikālas metāla skulptūras un interjera dizaina mēbeles, kas tiek izgatavotas no automobiļu, motociklu, elektroinstrumentu un citu metāla izstrādājumu detaļām. Šeit var arī nobaudīt izsmalcinātus desertus stilīgā kafejnīcā un iegādāties suvenīrus, interjera priekšmetus, rotaslietas un stilīgus apģērbus ar ”Nester Custom” logotipu. Galerijā saimnieko metālmākslinieks Aleksandrs un māksliniece, datorgrafiķe Alīna Nesterjuki. Lai noskaidrotu, kāds mākslas galerijai ir bijis šis aizvadītais pusotrs gads, “Latgales Laiks” aicināja uz sarunu Aleksandru.


-- Pirms pusotra gada -- 2019. gada maijā, kad atvērām galeriju, man pašam bija liels jautājums, kā mēs darbosimies un vai tas būs tā vērts. Aizvadītais laiks ir apliecinājis, ka atvērt šādu objektu ir bijis vērts. Apmeklētāju ir daudz, it sevišķi šovasar, kad “Covid-19” izplatības dēļ cilvēki biežāk devās braucienos pa Latviju, nevis uz ārzemēm.

Pie mums piestāj gan tūristu autobusi, gan dažādi kolektīvi un arī uzņēmēji, pie mums patīk visiem, jo katrs var atrast ko tādu, kas viņam šķiet interesants. Esam patīkami pārsteigti par cilvēku emocijām, kas iedvesmo mūs turpmākai darbībai.

Pērn mūs apmeklēja daudzas skolēnu ekskursijas. Tā kā viņiem bija vēlme ne tikai apskatīt galeriju, bet arī pašiem padarboties, nolēmām piedāvāt meistarklases -- vinila aerogrāfiju, kuras gaitā no vinila tiek radīti trafareti, kuri var tikt izmantoti dažādu priekšmetu apgleznošanai.

Vasarā uz galeriju bieži vien brauca arī kāzas. Ar motocikliem vizinām kāziniekus pa Preiļu ielām un parku, piedāvājam iespējas organizēt vecpuišu un vecmeitu ballītes. Pie mums tika rīkotas arī bērnu dzimšanas dienas.

“Covid-19” ieviesa korekcijas galerijas darbībā

-- Sakarā ar “Covid-19” izplatību piedalīties dažādos pasākumos šogad gan bija pagrūti. Mēs bijām uzaicināti uz Kuldīgas svētkiem, Preiļu parkā bija festivāls, uz kuru mums bija jābrauc. Taču visi šie pasākumi tika atcelti. Atceltas arī izstādes, uz kurām bijām plānojuši braukt. Līdz ar to galvenās aktivitātes šogad saistījās ar galerijas darbības nodrošināšanu un viesu uzņemšanu.

Kopš atvēršanās esam uzņēmuši ļoti daudzas motociklistu grupas, pat 20--30 cilvēkus. Pamatā tie bija motociklisti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Pērn pie mums bija viesi arī no Itālijas, Portugāles, Francijas un Vācijas. Nebiju iedomājies, ka Preiļos var būt tik daudz ārzemnieku. Par to mums bija liels prieks.


Lai sekmētu apmeklētāju piesaisti, mēs sadarbojamies ar tūrisma portālu “Latvia Travel”. Mums ir mājaslapa, reklamējamies arī „Google”. Liels paldies arī visiem Latgales TIC, kas iesaka mūs apmeklēt.

Rīkojam arī loterijas -- maksā par biļeti un piedalies loterijā. Lielākā daļa biļešu ir ar laimestiem.


Esam vienojušies arī ar pārējiem Preiļu muzejiem par to, ka nevis konkurējam savā starpā, bet gan sadarbojamies un reklamējam cits citu.


Pirms Ziemassvētkiem galerijā plānota ekspozīcijas maiņa


-- Lai varētu labāk parādīt mūsu zīmola interjera mēbeles citiem, šovasar esam no tām izveidojuši interjeru arī savās mājās.


Savukārt no metāla skulptūrām šogad ir tapis “Kaimans” un “Ugunīgais Fenikss” . Patlaban darbnīcā top ‘Visums”, ‘”Gribasspēks” , “Kaban -- huligan”, “Lidmašīna” un vairākas citas filozofiskas skulptūras.

Īsi pirms Ziemassvētkiem plānojam sagādājot apmeklētājiem patīkamu pārsteigumu, veicot galerijā ekspozīcijas maiņu. Gribu, lai ekspozīcijas maiņa pirms Ziemassvētkiem, kad mājās no ārzemēm ir sabraucis liels skaits preilēniešu, kļūtu par jauku tradīciju. Ziemassvētkos rīkosim arī loteriju.


Pirmā skulptūra -- vērsis


-- Skatījos uz detaļām, iztēlojos formu un sāku savu ideju realizēt. Tā tapa mana pirmā skulptūra “Vērsis”. Esmu dzimis Vērša gadā. Man patīk šo dzīvnieku raksturs, viņi ir ļoti spēcīgi un darbaspējīgi.

Mans pirmais mocis bija “Byčara”, arī mūsu logo ir vērsis.

Patlaban, gatavojot skulptūras, man sākumā rodas ideja, tad es meklēju materiālus, detaļas un to realizēju. Idejas bieži vien rodas no detaļām un dzīves. Manas skulptūras stāsta par to, kas man patīk vai nepatīk. Katrai skulptūrai ir sava filozofija, savs stāsts, kāpēc tā ir izveidota un ko tā vēsta.

Izejmateriālus skulptūrām ņemu no detaļām, kas savācas servisā. Ir arī draugi, kas zina, ka es ar to nodarbojos, viņi man arī kaut ko atved. Meklēju detaļas arī citos servisos, metāllūžņos, pērku neejošus dzinējus un jaucu tos detaļās. Tā kā detaļas pamatā ir lietotas, tās ir jādemontē un jātīra, -- tas ir liels darbs.


Neskatoties uz to, no visiem darbiem man pašam visvairāk patīk veidot skulptūras. Tur ir lielāka brīvība, nav naudas, laika un formas ierobežojumu. Motociklu būvniecībā ir virkne likumu, kas ir obligāti jāievēro.

Igauņiem ir vairāk naudas

-- Runājot par noietu, vairāk tiek pirktas dizaina mēbeles, ne skulptūras. Mēbeļu izgatavošanai tiek tērēts mazāk laika un tās ir lētākas. Arī to mākslinieciskā vērtība nav tik liela kā skulptūrām.


Pagaidām Latvijas tirgū skulptūras nav pārdotas. Ceru, ka nākotnē tirgosim tās kā unikālu un dārgu mākslu. Vienas skulptūras izgatavošana var ilgt vairākus mēnešus, tādēļ pārdot tās par dažiem simtiem eiro es nevaru atļauties.


Visvairāk mūsu produkciju pērk igauņi, latvieši un lietuvieši -- mazāk. Ir jūtams, ka igauņiem ir vairāk naudas.

Mākslas galerija kļuvusi par Preiļu “magnētu”

-- Mākslas galerijas izveide pilsētā ir kļuvusi par vēl vienu magnētu tūristu piesaistei Preiļiem. Arī citu tūrisma objektu īpašnieki atzīst, ka līdz ar galerijas atklāšanu tūristu skaits pilsētā ir krietni pieaudzis.

Galerijas darbību atbalsta arī pašvaldība. Tā ir palīdzējusi apmaksāt skolēnu ekskursijas, piedalīšanos tūrisma izstādē -- gadatirgū “Balttour”, nodrošinot stendu, kā arī dalību uzņēmēju dienās Rēzeknē.

Daudz laika un naudas ir ieguldīts darbnīcas attīstībā, darba galdu un darba virsmu iegādē, lai ātrāk, vieglāk un ērtāk veidot skulptūras. Tagad galvenais uzsvars tiek likts uz daudzu dažādu jaunu produktu radīšanu. Pēc ekspozīcijas maiņas plānoja nodrošināt esošo skulptūru apskati citās vietās, tai skaitā Tallinā Igaunijā, Berlīnē Vācijā un Rīgā.