„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Daugavpils 2021. gada budžetu varētu apstiprināt janvāra beigās

Daugavpils pašvaldības 2021. gada budžets varētu tikt apstiprināts nākamā gada janvāra beigās -- februāra sākumā, Daugavpils domes vadības preses konferencē pastāstīja domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

Daugavpils domes Budžeta komisija strādā kopš septembra beigām. Šajā laikā ir uzklausīti pašvaldības iestāžu un departamentu vadītāji par šī gada budžeta izpildi. Līdz oktobra beigām iestādēm bija jāsniedz domes Finanšu nodaļā bāzes un attīstības budžetu projekti nākamajam gadam. Apkopojot visus iestāžu iesniegtos budžeta projektus, tiks sastādīts 2021. gada budžets.

Tā kā nākamgad valstī tiek prognozēts finansējuma samazinājums pašvaldībām, pašvaldības iestādēm ir uzdots samazināt bāzes budžetu apmērus par 15--25%. Par attīstības projektu īstenošanu deputāti lems atsevišķi.

Patlaban valsts budžets ir apstiprināts pirmajā lasījumā. Drīz to plānots apstiprināt otrajā lasījumā. Pašvaldības vadītājs prognozēja, ka decembrī valsts budžets tiks pieņemts un saskaņā ar pastāvošo likumdošanu pašvaldībām nākamajos divos mēnešos būs jāpieņem arī savs budžets.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis norādīja, ka sakarā ar “Covid-19” izplatību un vairāku kultūras pasākumu atcelšanu pašvaldības budžetā ir izveidojusies līdzekļu ekonomija. Daļa ietaupīto līdzekļu novirzīta pasākumu rīkošanai citos formātos, bet daļu līdzekļu plānots atstāt nākamajam gadam, jo nav jēgas tos vienkārši iztērēt, ja nākamā gada budžets būs jūtami mazāks.

Tāpat pilsētā turpinās dažādu projektu realizācija, daži no tiem ir jāpabeidz, citi – jāsāk, tostarp jāiegādājas aprīkojums Kultūras pils sporta zālei un sporta formas sportistiem.

Savukārt domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis piebilda, ka “Covid-19” izplatība ne tikai ļauj ekonomēt līdzekļus, bet arī prasa papildu tēriņus. Piemēram, papildu finansējums būs nepieciešams palīdzības sniegšanai ģimenēm ar bērniem, it sevišķi tām, kurās kāds ir saslimis un rezultātā nevar rūpēties par bērniem.

Paredzams arī apjoma pieaugums darbā ar personām, kas saņem pakalpojumus mājās. Tāpat cilvēkiem būs jāpalīdz pašizolācijas organizēšanā. Speciālisti ir secinājuši, ka galvenais inficēšanās avots ir ģimenes un pašizolācijas neievērošana.

2021. gadā ir paredzēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas samazināšana starp valsts un pašvaldības budžetu, kā rezultātā pašvaldības daļa samazināsies par 5%.

Papildus slogu pašvaldības budžetam nākamgad radīs arī nepieciešamība nodrošināt minimālās darba algas palielinājumu, kas pašvaldības budžetā prasīs papildu finansējumu -- divus miljonus eiro.

Savukārt garantētā minimālā ienākuma palielinājuma nodrošināšanai pašvaldībai būs nepieciešami vēl papildu 350 000 eiro.

Daugavpils pašvaldības šī gada plānotais budžets bija teju 131 miljons eiro.