„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Fotostudijai “Ezerzeme-F” -- 40

6. novembrī Tautas fotostudija “Ezerzeme-F” svinēja 40 gadu jubileju, atklājot fotoizstādi Kultūras pils foajē un prezentējot jauno fotogrāmatu.

Pasākuma ievadā fotostudijas vadītājs Linards Onzuls sniedza īsu ieskatu tās vēsturē. "Ezerzeme" tika dibināta 1980. gadā Daugavpilī kā brīvprātīga radoša apvienība. Pirmo nopietno fotomākslas izstādi “Ezerzeme” noorganizēja 1984. gadā, bet trīs gadus vēlāk kolektīvs saņēma goda titulu "Tautas fotostudija". 2010. gadā fotostudija tika pārreģistrēta kā biedrība ar nosaukumu Tautas fotostudija "Ezerzeme-F", mainījās arī tās vadība.

Pēdējos desmit gados fotostudija ir noorganizējusī 53 kolektīvās izstādes, dažas no kurām ir bijušas skatāmas arī ārzemēs -- Vācijā, Krievijā, Lietuvā. Kluba biedri ir noorganizējuši 35 personālizstādes. Tāpat šajā laikā ir izdotas divas fotogrāmatas, fotokluba biedru fotogrāfijas ir atrodamas arī vēl 14 dažādās grāmatās. Fotostudijai ir plašs draugu loks gan Latvijā, gan ārzemēs.


Pateicoties Daugavpils domes palīdzībai, fotostudijai ir izdevies aktivizēt darbību, sevišķi fotoizstāžu organizācijas jomā. Pašlaik fotostudija apvieno fotogrāfus no Daugavpils, Daugavpils novada, Ilūkstes, Dagdas un Visaginas Lietuvā.


Tautas fotostudija "Ezerzeme-F" biedri aktīvi piedalās fotoplenēros, ir piedalījušies un guvuši atzinību arī vairākos ikgadējos pasākumos ārzemēs. Vairāki fotostudijas biedri ir saņēmuši augstu novērtējumu arī ikgadējā starptautiskajā foto konkursā “35AWARDS”.


Fotostudija ir organizējusi piecus dažādus plenērus, tai skaitā starptautiskus, kuros piedalījās fotogrāfi no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas un Maltas. Sadarbībā ar Daugavpils domi, Latgales reģiona attīstības aģentūru, AS “Latvijas valsts meži” un Raiņa māju “Berķenele” fotostudija ir uzrakstījusi un realizējusi arī vairākus projektus.

Pasākums turpinājās ar draugu un sadarbības partneru apsveikumiem. Kā pirmais izskanēja video apsveikums no Pleskavas fotogrāfes Annas Kamņevas, kurā viņa nolasīja speciāli šai dienai sacerēto dzejoli.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, kurš arī pats brīvajā laikā labprāt fotografē, sveicot “Ezerzemi-F” jubilejā, solīja pašvaldības atbalstu fotostudijai arī nākotnē, jo tas ir vajadzīgs ne tikai klubam, bet arī pilsētniekiem, kuriem šādu fotoizstāžu apmeklējumi padara dzīvi interesantāku un labāku.

Savukārt Aleksandrs Rudzs pasniedza “Ezerzemei-F” vadītājam atzinības rakstu par fotogrāfijas kā mākslas veida popularizēšanā un sakarā ar studijas 40 gadu jubileju. Sveikt fotoklubu jubilejā bija ieradušies arī kolēģi un sadarbības partneri no Krāslavas, Rīgas un Ventspils.

Liela daļa sveicēju nevarēja ierasties uz svinīgo pasākumu sakarā ieviestajiem ierobežojumiem saistībā ar „Covid-19” izplatību un sveica “Ezerzemi-F” attālināti -- gan ar ierakstītiem video sveicieniem, gan tiešsaistē.


Pasākuma turpinājumā Svetlana Pokule un Linards Onzuls virtuāli atvēra fotogrāmatu “Mirkļu mozaīka”, kura patlaban vēl atrodas Lietuvā, un iepazīstināja ar tās autoriem Anatoliju Kivrinu, Inesi Minovu, Ivaru Skudru, Ivaru Soikānu, Jeļenu Ivancovu, Juriju Berdņikovu, Juri Buklovski, Jūliju Kožemjakinu, Linardu Onzulu, Mārtiņu Onzulu, Mihailu Romanovski, Pjotru Murānu, Ritu Kočmarjovu, Svetlanu Pokuli, Viktoru Savčenko un Valēriju Cigankovu.


Linards Onzuls atzina “Latgales Laikam”, ka, ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju, jubileja tiek sagaidīta divējādā noskaņā. Par jubileju, protams, ir prieks, un, lai arī ar ierobežojumiem, pasākumu tomēr izdevies sarīkot. Žēl, ka ierobežojumu dēļ šis tas no plānotā nav izdevies.


Savukārt lielākais gandarījums fotostudijas vadītājam ir par to, ka šajos gados izdevies saglabāt kolektīvu, lai arī ar izmaiņām, un fotoklubs nav izjucis, aktīvi piedalās dažādos projektos un izdod fotogrāmatas. Īpašs gandarījums ir par to, ka fotoklubam ir daudz draugu gan Latvijā, gan aiz tās robežām.