„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Par līguma izpildes termiņu kavējumu būvniekam piemēro soda sankcijas

Sakarā ar plānotā būvdarbu grafika neizpildi Judovkas ūdensapgādes projektā būvniekam SIA “Lagron” piemērotas soda sankcijas, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Celtniecības tehnikas nepārtrauktas kustības un lietainā laika dēļ daudzi rajona iedzīvotāji izjūt neērtības – pārvietošanās pa ielām, tostarp no autobusu pieturām līdz dzīvojamām mājām, ir apgrūtināta dubļu un peļķu dēļ.

Patlaban Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” Judovkas mikrorajonā turpinās pilnvērtīgas ūdensapgādes sistēmas ierīkošana.

Ja laika apstākļi to ļaus, darbi turpināsies arī ziemā. Tomēr, pat saskaņā ar optimistiskākajām aplēsēm, šogad Lielā iela diez vai tiks pabeigta. Inženierkomunikāciju ieklāšanai šeit ir jāveic zemes darbi lielā dziļumā. Tāpēc joprojām aktuāls ir jautājums par to, lai gājēji varētu normāli pārvietoties pa šo un daudzām citām ielām. Lai atrisinātu šo problēmu, uzņēmums “Daugavpils ūdens” plāno piesaistīt atsevišķu darbuzņēmēju ceļu uzturēšanai atbilstošā stāvoklī.

Projekta vadītājs Edgars Benga „Latgale Laikam” iepriekš stāstīja, ka būvdarbu izpildes kavēšanās pamatiemesls ir sarežģītā ģeoloģiskā situāciju vienā no ielām, kur būvdarbus apgrūtina grunts un artēziskie ūdeņi. Tā rezultātā plānoto 12 metru vietā dienā būvnieki vienu brīdi spēja pavirzīties uz priekšu vien par trim līdz četriem metriem. Šādu situāciju nebija varējis paredzēt arī projektētājs.

Lai panāktu darbu izpildi atbilstoši grafikam, būvuzņēmējs ir izskatījis arī iespēju piesaistīt papildu apakšuzņēmējus. Diemžēl piesaistīt papildu darbiniekus nav tik viegli, jo nozarē ir jūtams kadru trūkums. Situāciju vēl vairāk sarežģī Daugavpilī pieaugošā saslimstība ar “Covid-19” un ieviestie papildu ierobežojumi, kā rezultātā daudzi speciālisti atsakās šurp braukt.

Būvdarbi ne uz brīdi nav nedz apstājušies, nedz arī mazinājies to temps. Pašlaik būvnieki cenšas darīt visu, kas ir viņu spēkos, uzsvēra Edgars Benga.

Neskatoties uz grūtībām, projektā jau ir paveikts liels darba apjoms. Ir ieguldītas trīs no četrām dīkera caurulēm zem Daugavas. Patlaban noslēgumam tuvojas pēdējās caurules ieguldīšanas darbi. Iespēju robežās tiek veikta arī ielu, kurās ir pabeigts ūdensapgādes projekts, gruntēšana.

Patlaban no mājsaimniecībām ir saņemti apmēram 80 pieteikumi pieslēgumu tehniskās dokumentācijas izstrādei, ir arī piešķirts pašvaldības līdzfinansējums konkrētiem objektiem. Sakarā ar „Covid-19” izplatību, SIA “Daugavpils ūdens” apmeklētājus pieņem pēc iepriekšēja pieraksta.

Projekta “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” kopējās izmaksas ir 4 497 790 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.