„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Izvērtēs PAS "Daugavpils siltumtīkli" valdes locekles un pašvaldības izpilddirektores rīcību

Izvērtēs PAS "Daugavpils siltumtīkli" valdes locekles un pašvaldības izpilddirektores rīcību

Daugavpils domes 10. novembra ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti pieņēmuši lēmumu par pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" valdes locekles Oļesjas Duškevičas un pašvaldības izpilddirektores Sabīnes Šņepstes rīcības izvērtēšanu saistībā ar projekta "Siltumcentrāles Nr.3 siltumavota pārbūve ar iekārtu ar atjaunojamajiem energoresursiem uzstādīšanu" īstenošanu un iespējamo zaudējumu nodarīšanu kapitālsabiedrībai.


PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekles rīcību uzdots izvērtēt Sabīnei Šņepstei. Izvērtējums pašvaldībā ir jāiesniedz līdz 24. novembrim. Savukārt pašas izpilddirektores rīcības izvērtēšanai nolemts izveidot komisiju, kurā iekļauti visu domē pārstāvēto politisko spēku deputāti -- Jānis Lāčplēsis („Latgales partija”), Līvija Jankovska ("Mūsu partija") un Valērijs Kononovs („Saskaņa”).


Saistībā ar PAS “Daugavpils siltumtīkli” piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) aicinājusi Daugavpils siltumapgādes uzņēmumu atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlu mājas izbūvei.


CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlu mājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 MW (ar papildus kondensācijas ekonomaizeru) izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu -- interešu konfliktu. Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018. gada augusta līdz 2020. gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlu mājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.

Ņemot vērā, ka iepirkumu komisijas eksperti nedrīkst pārstāvēt iepirkuma kandidāta vai pretendenta intereses, šajā gadījumā CFLA saredz interešu konfliktu. Tāpēc CFLA aicināja "Daugavpils siltumtīklus" lauzt līgumu ar būvniekiem, rīkot jaunu iepirkumu un atmaksāt saņemto 2,5 miljonu eiro avansu.


Kopējās sarunās ir izdevies panākt vienošanos, ka avansa atmaksas termiņš tiek pagarināts līdz nākamā gada jūnijam, kad katlumājas būvniecības projekts noslēdzas. Patlaban, izmantojot piešķirtos kredītlīdzekļus, pašvaldības siltumapgādes uzņēmums īsteno katlumājas būvniecības ieceri, norēķinoties ar būvdarbiem par paveiktajiem darbiem.


Decembrī PAS „Daugavpils siltumtīkli” plāno veikt izmaksu deklarēšanu CFLA, lai saņemtu šo Eiropas Savienības finansējumu.