„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Daugavpils Inovāciju centrā sākušās pārmaiņas

Pamatojoties uz Daugavpils domes un Valsts izglītības attīstības aģentūras vasarā noslēgto līgumu, Daugavpilī sākusies Norvēģijas grantu projekta “Inovāciju centra izveidošana Daugavpilī” īstenošana, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Projekta mērķis ir veicināt zināšanu attīstību un izglītojamo karjeras izvēli zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas (STEM) un uzņēmējdarbības jomā, izstrādājot un  īstenojot izglītojošas programmas, interaktīvas tematiskās nodarbības, koprades telpas un citus interaktīvus pasākumus pedagogiem un izglītojamajiem Daugavpils Inovāciju centrā.

Projekta gaitā paredzētas izglītojošas un partnerības aktivitātes, tematisko ekspozīciju izveide un aprīkojuma iegāde, interaktīvas tematiskās un ārpuscentra aktivitātes. Projekta aktivitātes tiks īstenotas ciešā sadarbībā ar projekta partneriem -- Tronheimas Zinātnes centru (Norvēģija) un Daugavpils Universitāti. Projekta ietvaros projekta partneri izstrādās un īstenos izglītības programmas izglītojamajiem un pedagogiem, organizēs pieredzes apmaiņas vizītes un seminārus. Inovāciju centrs piedāvās skolēniem un studentiem interaktīvas tematiskās aktivitātes STEM un uzņēmējspēju attīstības jomā, organizēs darbnīcas, koprades telpas,  publiskus un ārpuscentra pasākumus, kas popularizē zinātni, veicina zinātkāri un radošumu.

Projekta realizācijas rezultātā Daugavpilī tiks radīta interaktīva vide un jaunas prasmju un zināšanu apguves iespējas ne tikai skolēniem un studentiem, bet arī izglītības speciālistiem, attīstot viņu kompetences un zināšanas STEM zinātnes jomās, lai vairotu zinātkāri par uzņēmējdarbību un karjeras izvēli minētajās jomās.

Projekts tiks realizēts jau esošajā Daugavpils Inovāciju centra ēkā, kurā jau sākusies energoefektivitātes paaugstināšanas projekta īstenošana. Tā gaitā telpas iegūs modernu un stilizētu iekārtojumu. Centrs tiks papildinās ar jauniem tehnoloģiskiem un radošiem risinājumiem.

Projekts “Inovāciju centra izveidošana Daugavpilī” tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.--2021. gada perioda programmā “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 2 011 605 eiro, no kuriem 1 538 877 eiro --  Norvēģijas granta finansējums, 271 567 eiro -- Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums, bet 201 161 eiro -- Daugavpils pašvaldības naudas ieguldījumi.

Plānots, ka projekta ietvaros Daugavpils Inovāciju centra organizētajās izglītojošajās programmās un darbnīcās tieši tiks iesaistīti vismaz 230 skolēni un 57 pedagogi, kā arī sasniegts plašs iedzīvotāju skaits Daugavpilī, Latgales reģionā, Latvijā un ārpus tās.

Daugavpils dome īsteno projektu ciešā sadarbībā ar projekta partneriem -- Tronheimas Zinātnes centru Norvēģijā, Daugavpils Universitāti, kā arī citiem Latvijas zinātnes un inovāciju centriem.