„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Baseins domāts peldētājiem, slēpošanas trase -- slēpotājiem

Jaunā gada pirmās dienas iepriecināja iedzīvotājus ar sniegu. Par to īpaši priecājās bērni, kuri beidzot varēja vizināties ragaviņās, šļūkt no kalniņiem, pikoties un ļauties citiem ziemas priekiem. Ne mazāk par sengaidīto sniegu priecājās arī slēpotāji. Diemžēl tiem slēpotājiem, kas ir iecienījuši Stropu slēpošanas trasi, ir nācies pamatīgi vilties.

Lai arī trase ir domāta slēpošanai, brīvdienās to apmeklēja arī daudz cilvēku ar bērniem un mājdzīvniekiem. Rezultātā trase tika izbradāta un sabojāta, bet tajā esošās norādes -- salauztas. Savukārt trasē esošo kalniņu, vizinoties no tā ar ragavām un šļūcot, bērni bija noslidinājuši tiktāl, ka tas kļuva bīstams un atbildīgās amatpersonas, lai nepieļautu negadījumus, nolēma apturēt tā izmantošanu.

Sakarā ar radušos situāciju daudzi slēpošanas entuziasti ir pauduši savu kritisko attieksmi pret notikušo. „Neviens neiet uz baseinu, lai tur mazgātu zeķes vai apakšveļu. Neviens neiet uz ledus halli, lai tur pastaigātos ar suni vai bērnu ratiņiem. Diemžēl slēpošanas trase ir tikusi izmantota gan kā vieta pastaigām ar mājdzīvniekiem un bērnu ratiņiem, gan kā slīdkalniņš bērnu izpriecām. Rezultātā slēpošanas trase ir kļuvusi nederīga slēpošanai,” norāda komentētāji.

Slēpošanas entuziaste Evita Miglāne, komentējot situāciju Stropu slēpošanas trasē, „Latgales Laikam” atzina, ka katrā pilsētā iedzīvotāji laikam ir tādi, kādi ir. Ja citās pilsētās tiek ievērotas uzstādītās zīmes, cilvēki ciena cits citu un slēpošanai domātās trases neizbradā, tad Daugavpilī situācija ir citādāka. Kā pierādījumu savam komentāram Evita pievienojusi fotogrāfijas no citām slēpošanas trasēm Latvijā.

Cik lielā mērā atsevišķi iedzīvotāji ir gatavi ievērot trasē noteikto kārtību, uzskatāmi apliecina arī sabojātās un nolauztās brīdinājuma zīmes un norādes. „Vai tiešām nav iespējams kaut ko darīt lietas labā, kamēr nav notikusi kāda nelaime, un vai tiešām daugavpiliešiem, kas vēlas slēpot un baudīt ziemas priekus, būs jābrauc uz Madonu, Siguldu, Ogri, Alūksni vai kādu citu Latvijas pilsētu?” Evita neslēpj sašutumu.

Trases bojāšanas rezultātā paaugstinās gan risks slēpotājiem sabojāt slēpošanas inventāru, kas nebūt nav lēts, gan arī traumēties pašiem vai traumēt kādu trasē negaidīti izskrējušu bērnu vai mājdzīvnieku, uzsvēra slēpotāja.

Neapmierinātību ar trasē notiekošo savā profilā „Facebook” paudis arī Jevgeņijs Pavļukovs. Viņš raksta, ka mēģinājis trasē slēpot, taču iespaidi nav bijuši tie labākie. Pilsētā vienīgajā slēpošanas trasē citu atpūtnieku ir bijis stipri vien vairāk nekā slēpotāju. Rezultātā trase tikusi stipri sabojāta un kļuvusi bīstama.

Neapmierinātību ar situāciju trasē pauduši arī citi „Facebook” lietotāji. Kā alternatīvas vietas pastaigām slēpošanas entuziasti minējuši slēpošanas trasei tuvumā esošo gājēju celiņu, kas no Ķīmiķu mikrorajona stiepjas līdz kafejnīcai „Saulīte”, kā arī jaunuzbūvēto gājēju promenādi.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, komentējot „Latgales Laikam” radušos situāciju, atzina, ka diemžēl ne visi iedzīvotāji ir pietiekami apzinīgi un ievēro uzstādītās brīdinājuma zīmes un norādes, ka slēpošanas trase ir domāta slēpošanai, nevis pastaigām, turklāt par to ir ticis runāts jau ne vienu vien reizi. Trases izmantošanas noteikumi joprojām ir spēkā un neviens tos nav atcēlis.

 

Arī trasē esošais kalns ir domāts slēpošanai, nevis lai no tā šļūktu vai vizinātos ar ragaviņām. Diemžēl kalns ir ticis noslidināts un ir bijuši gadījumi, kad cilvēki ir krituši un traumējušies. Rezultātā slēpošanas trases daļu, kurā atrodas kalns, drošības apsvērumu dēļ ir nolemts slēgt.

Pēc doms priekšsēdētāja vietnieka domām slēpošanas trases kvalitāte varētu uzlaboties, uzsniegot sniegam. Lai nodrošinātu spēkā esošo prasību ievērošanu slēpošanas trasē, ir piesaistīta arī pašvaldības policija.

Autora, Evitas un foto no interneta resursiem