„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

ALAAS saglabā nemainīgu maksu par atkritumu apsaimniekošanu

SIA “ALAAS” apkalpošanas zonā -- Rēzeknē, kā arī Rēzeknes, Viļānu, Kārsavas un Ciblas novadā maksa par atkritumu apsaimniekošanu šogad paliks bez izmaiņām -- 13 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa, „Latgales Laiks” noskaidroja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā.

Savukārt maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā “Križevņiki” no 1. janvāra pieauga līdz 78,89 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa. Pērn šis tarifs bija 69,85 eiro par tonnu. Šis tarifs tiks piemērots tiem klientiem, kuri paši ar savu transportu vedīs atkritumus uz sadzīves atkritumu poligonu “Križevņiki”.

Tarifa izmaiņas ir saistītas ar ikgadējām izmaiņām Dabas resursu nodokļa likumā. No 2021. gada 1. janvāra Dabas resursu nodokļa likme ir 65 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa. Pērn šī summa bija 50 eiro par tonnu.

Tik mazas tarifa izmaiņas salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir bijušas iespējamas, pateicoties tam, ka iedzīvotāji aktīvi šķiro atkritumus, kā arī tam, ka SIA “ALAAS” veiksmīgi strādā pie atkritumu šķirošanas popularizēšanas visā darbības reģionā. 2020. gadā veiksmīgi ir darbojušies divi atkritumu šķirošanas laukumi un vairāk nekā 300 atkritumu šķirošanas vietas visā darbības reģionā.

Lielu ieguldījumu tarifa samazināšanā dod arī poligona “Križevņiki” šķirošanas līnijas darbība. Kad iedzīvotāju nešķirotie sadzīves atkritumi tiek atvesti uz poligonu, tie nonāk uz šķirošanas līnijas, kur tālāk tiek atšķiroti tie atkritumi, kuri der otrreizējai pārstrādei. Tā rezultātā poligonā tiek apglabāta mazāk nekā puse no visiem uz poligonu atvestajiem nešķirotajiem sadzīves atkritumiem.

SIA “ALAAS” valdes loceklis Aigars Metlāns "Latgales Laikam" pastāstīja, ka saglabāt atkritumu apsaimniekošanas tarifu līdzšinējā līmenī, neskatoties uz dabas resursu nodokļa pieaugumu, uzņēmumam izdevies, pateicoties "jostas savilkšanai" un aizvien pieaugošajam sašķiroto atkritumu īpatsvaram.

„Atkritumus patlaban šķiro gan iedzīvotāji, gan arī tie tiek šķiroti poligonā. Jo mazāks atkritumu daudzums tiek apglabāts, jo mazākas dabas resursu nodokļa summas ir jāmaksā,” skaidroja Aigars Metlāns.

Dabas resursu nodokļa apjoms tiek paaugstināts, lai sekmētu atkritumu šķirošanu aizvien vairāk. Patlaban ALAAS apkalpes zonā tiek šķirota aptuveni puse no visiem atkritumiem. Daļu sašķiroto atkritumu uzņēmums par atlīdzību pārdod pārstrādātājiem, tādējādi iegūstot papildu līdzekļus savai modernizācijai ar mērķi samazināt apglabājamo atkritumu īpatsvaru.

Neskatoties uz sašķirotā atkritumu īpatsvara pieaugumu, nākamajos gados ALAAS diez vai izdosies izvairīties no tarifu paaugstinājuma, prognozēja uzņēmuma vadītājs.

SIA “ALAAS” aicina iedzīvotājus turpināt aizvien aktīvāk šķirot atkritumus. Atkritumu šķirošana ir solis pretī mūsdienīgam un videi draudzīgam dzīvesveidam. Tā ir iespēja gan saudzēt dabas resursus, gan vidi un samazināt savus ikdienas tēriņus par atkritumu izvešanu.

Neskatoties uz to, ka ALLAS šogad paaugstināja atkritumu apsaimniekošanas tarifu, tas joprojām saglabājas augstāks nekā tas, ko savā apkalpes zonā piedāvā SIA „Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija”. Sakarā ar dabas resursu nodokļa likmes kāpumu atkritumu apsaimniekošanas tarifs Daugavpilī šogad ir palielinājies no 8,85 līdz 9,69 eiro par izvesto kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa jeb par 9,5%.