„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Aicina notīrīt no jumtiem lāstekas un sniegu

Lai īpašums nekļūtu bīstams apkārtējiem, Daugavpils pašvaldības atbildīgās amatpersonas aicinājušas nekustamo īpašumu īpašniekus vai faktiskos valdītājus parūpēties par lāsteku un sniega savlaicīgu notīrīšanu no to jumtiem, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils domē.

Atkusnim strauji nomainot aukstās dienas, kas bija bagātas ar sniegu, uz jumtiem un palodzēm veidojas lāstekas. Tās, tāpat kā bieza sniega kārta, kas jebkurā brīdī var noslīdēt no jumta, ir nopietns apdraudējums gājējiem un transportlīdzekļiem, kas novietoti pie ēkām.

Pašvaldības saistošie noteikumi par pilsētas teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu nosaka, ka par ēku un būvju uzturēšanu atbildīgajām personām ir jānodrošina sniega un lāsteku notīrīšanu no jumta, karnīzēm, notekcaurulēm, balkoniem, lodžijām un dzegām, kur tas apdraud garāmgājēju dzīvību un veselību, tīrīšanas laikā norobežojot bīstamo vietu vai veicot citus atbilstošus drošības pasākumus, kā arī sakopjot ietvi pēc tīrīšanas. Tas nozīmē, ka ikvienam namīpašniekam ir pienākums laikus parūpēties par savas ēkas drošību, neatkarīgi no tā, vai tā ir neliela privātmāja vai daudzstāvu celtne.

SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” (DDzKSU), kas apsaimnieko lielāko daļu no pilsētas daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, norāda, ka jumtu attīrīšana no sniega un lāstekām patlaban ir teju pabeigta un šis jautājums vairs nebūs aktuāls līdz nākamajiem puteņiem.

Visvairāk problemātisko māju ar slīpiem jumtiem ir 1. namu apsaimniekošanas iecirkņa (NAI) pārziņā – pilsētas Centrā, Grīvā, Nīderkūnos, Kalkūnos, Cietoksnī un Ziemeļu mikrorajonā ir aptuveni 30 šādas celtnes. Līdz šim saņemti 20 izsaukumi, pēc kuriem veikta jumtu tīrīšana. Četri izsaukumi saņemti 2. NAI, kas apkalpo Ķīmiķu mikrorajonu, Jauno Forštati un Križus. Šajos mikrorajonos ir jaunāka apbūve, kurai raksturīgi plakanie jumti, līdz ar to arī problēmu ar to drošību ir mazāk. 3. NAI, kas apkalpo Ruģeļus, Čerepovu un Jaunbūvi, bija tikai viens izsaukums.

Lielākoties problēmas rodas mājās, kurās nav nosiltināti bēniņi. DDzKSU speciālisti atgādina, ka ir iespējams piedalīties Daugavpils domes programmā un saņemt līdzfinansējumu līdz 30% no bēniņu siltināšanas izmaksām. Vairākām mājām, kas jau izmantojušas šo izdevību, jumta apledojuma problēma vairs nav aktuāla.