„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Uzņēmējdarbības attīstībai Latgalē piešķir 540 000 eiro

Turpinot īstenot rīcības plānu Latgales reģiona ekonomiskajai izaugsmei, Ministru kabinets apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu, kas konkursa veidā paredz sniegt atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai līdz 2024. gadam, īstenojot projektus un attīstot biznesa idejas, kas radīs arī jaunas darba vietas Latgales reģionā.

Latgales plānošanas reģionā “Latgales Laiku” informēja, ka projektu konkurss “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē” tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.--2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs paudis gandarījumu par to, ka ar šo grantu shēmu tiks turpināta rīcības plāna Latgales reģiona ekonomiskajai izaugsmei īstenošanu un norādījis, ka  Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta finansējums ir būtisks ne apjoma, bet piedāvāto iespēju dēļ. “Latgales mazie uzņēmēji, kā arī tie, kam šobrīd ir vēl tikai sava biznesa ideja, ar granta palīdzību varēs attīstīt savu uzņēmumu vai spert pirmo soli uzņēmējdarbībā. Šis konkurss būs tieši laikā, lai veicinātu pandēmijas ierobežojumu skartās ekonomikas atlabšanu Latgalē,” atzina ministrs

Grantu konkursa ietvaros tiek atbalstītas gandrīz visas uzņēmējdarbības jomas un atbalstam var pieteikties jebkura fiziska un juridiska persona, mazais vai mikro uzņēmums, kas savu saimniecisko darbību veic Latgales reģionā. Projektu iesniedzēji, īstenojot jaunu biznesa ideju, var saņemt atbalstu jaunu produktu vai pakalpojumu radīšanai, esošu produktu uzlabošanai, ražošanas jaudas būtiskai palielināšanai vai ražošanas procesu būtiskai maiņai, kā arī esošu pakalpojumu efektivitātes uzlabošanai.

Konkursam pieejamais programmas līdzfinansējums ir 540 000 eiro, un vienam projektam pieejamais līdzfinansējums ir no 5000 līdz 10 000 eiro. Līdzfinansējuma atbalsta intensitāte nepārsniedz 55% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

Viena projekta ietvaros pieejamais finansējums nav liels, tomēr augstais atbalsta līdzfinansējums to padara pievilcīgu mazo komersantu biznesa ideju realizācijai reģionā, uzskata Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. “Tas, ka finansējums būs pieejams jau gada pirmajā pusē, ir liela priekšrocība Latgales reģiona uzņēmējiem, jo citu fondu finansējums būs jau izsmelts, un šī būs vienreizēja iespēja īstenot savus projektus,” uzsvēra Gunārs Upenieks.

Par projektu konkursa organizēšanu atbildīgā iestāde ir grantu shēmas apsaimniekotājs – Latgales plānošanas reģions. Grantu shēmas projektu konkursu plānots izsludināt pavasarī. Projektus varēs sākt īstenot jau šā gada beigās un to īstenošanas gala termiņš būs ne ilgāks kā līdz 2024. gada 30. aprīlim.