„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Daugavpilī iedzīvotāji sūdzas par agresīvu vīrieti

Reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju par kādu daugavpilieti, kurš jau ilgstoši izturas ārkārtīgi agresīvi, apdraud apkārtējo drošību un nekādā veidā nav izolēts no sabiedrības, 2. februārī Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs sasauca darba tikšanos, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.
Tikšanās gaitā domes priekšsēdētājs kopā ar pašvaldības un Valsts policijas pārstāvjiem, Daugavpils psihoneiroloģiskās un Daugavpils reģionālās slimnīcas vadību un Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju Helēnu Soldatjonoku skaidroja, kādēļ šāda situācija ir izveidojusies un kāds tai varētu būt iespējams risinājums, lai pasargātu sabiedrību, pirms kāds ir nopietni cietis no agresīvā vīrieša darbībām.
Saskaņā ar pašvaldības un Valsts policijas sniegto informāciju, iedzīvotāji vairākkārt ir ziņojuši par pārkāpumiem, ko izdarījis šis cilvēks, ir sastādīti vairāki protokoli, taču tiesiska pamata viņa izolēšanai no sabiedrības neesot bijis.
Valsts policijas pārstāvis informēja, ka šobrīd vīrietis ir aizturēts par kārtējo pārkāpumu. Tuvākajā laikā notiks tiesas sēde, kurā tiks rosināts izskatīt jautājumu par stacionārās tiesu psihiatriskās ekspertīzes nozīmēšanu minētajam vīrietim.
Patlaban Valsts policija gatavo visu tiesas sēdei nepieciešamo dokumentāciju. Pievienošanai lietas materiāliem Valsts policijai tiks nodotas arī video liecības par vīrieša agresijas izpausmēm, ko iedzīvotāji iesūtījuši Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājai.
Veselības aprūpes un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji apsprieda turpmākās darbības, lai, nepārkāpjot cilvēktiesības, pēc iespējas efektīvāk pasargātu sabiedrību no agresīvā vīrieša izdarībām un vienotos par kopīgu rīcību līdzīgās situācijās. Personīgi uzraudzīt minētā jautājuma turpmāko virzību turpinās arī domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.
Raksturojot radušos situāciju, Helēnai Soldatjonoka “Latgales Laikam” atklāja, ka psihiatru konsīlijs, kurš ticis sasaukts, lai izvērtētu agresīvā 36 gadus vecā vīrieša mentālo veselību, atzinis, ka neesot pamata vīrieša izolēšanai un piespiedu ārstēšanas piemērošanai.
To, ka pagaidām nav pamata atņemt vīrietim brīvību, norādījuši arī Valsts policijas darbinieki. Tā kā ir aizdomas, ka agresīvais vīrietis regulāri lieto alkoholu un narkotiskās vielas, viņam ir paņemtas analīzes un patlaban tiek gaidīti to rezultāti.
Pēc aculiecinieku teiktā agresīvais vīrietis ir manīts publiskās vietās pastaigājamies ar liela izmēra nazi un cirvi, kā arī ir izrādījis agresiju pret sievietēm, tai skaitā kādu grūtnieci. Pirms aptuveni mēneša agresīvais vīrietis ir nodarījis miesas bojājumus kādam citam vīrietim.
Pamatīgi cietusi no agresīvā vīrieša ir arī viņa māte, kura patlaban uzturas pansionātā. Viņa ir vērsusies policijā ar iesniegumu, kurā norādījusi, ka dēls par viņu ir ņirgājies, nav devis ēst, sitis, ņēmis viņai nost naudu un nodedzinājis māju.
Saistībā ar minētā vīrieša izdarībām pēdējos divos gados ir sāktas vairākas administratīvās lietvedības, kā arī kriminālprocess par transportlīdzekļa bojāšanu. Tā kā vīrietim nav pastāvīgas dzīves vietas, patlaban nav īsti skaidrs, kur viņš nakšņo.
Ja netiks rasta likumīga iespēja izolēt agresīvo vīrieti no sabiedrības, pastāv iespēja, ka saniknotie vīrieši, aizstāvot savas sievietes, paši var izrēķinātie ar varmāku, pauda bažas Helēna Soldatjonoka. Viņa neizslēdza iespēju minētā jautājuma risināšanā pašvaldībai vērsties pēc palīdzības Veselības ministrijā un Iekšlietu ministrijā.