„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Kas jāzina daugavpiliešiem par sociālā statusa piešķiršanas kārtību jaunajā gadā

Daugavpils Sociālā dienesta Sociālās palīdzības nodaļas vadītāja Marina Gerasimova pastāstīja avīzes „Latgales Laiks” lasītājiem, kādas izmaiņas ieviestas sociālās palīdzības sniegšanā Daugavpilī.

Šogad būtiski pieaudzis garantētais minimālais ienākumu līmenis (GMI): pirmā vai vienīgā persona mājsaimniecībā līdzšinējo 64 eiro vietā tagad saņems 109 eiro, pārējās personas – 76 eiro.

Gandrīz divkāršojies ienākumu slieksnis trūcīgo statusa noformēšanai: ja līdz šim tas bija 128,06 eiro, tagad pretendēt uz statusa saņemšanu varēs arī tie, kuru ienākumu līmenis nepārsniedz 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējiem.

Maznodrošinātās mājsaimniecības statusu tagad varēs iegūt tie, kuru ienākums ir ne vairāk par 436 eiro, ja runa ir par pirmo vai vienīgo personu mājsaimniecībā, un  līdz 305 eiro pārējiem ģimenes locekļiem. 2020. gadā šis slieksnis bija  344 eiro personai. No 1. janvāra dažos gadījumos maznodrošinātās statusu vairs nevarēs saņemt mājsaimniecības, kurās ir vairāki cilvēki un kopējais ienākums neiekļaujas jaunajos kritērijos. Lai līdzsvarotu šo situāciju, domes deputāti pērnā gada izskaņā palielināja ienākumu slieksni  no 344 līdz 400 eiro uz personu, sniedzot iespēju šādām ģimenēm noformēt statusu, līdz stāsies spēkā jauni noteikumi, un turpināt saņemt atbalstu arī šogad.

Trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu piešķir uz trim kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā ir vismaz viena persona darbspējīgā vecumā, un uz sešiem kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā nav nevienas personas darbspējīgā vecumā.

Jaunajos noteikumos noteikts, ka stingrāk tiks kontrolēti personām piederošie īpašumi un naudas uzkrājumi. Mājsaimniecībai var piederēt tikai viens īpašums, kurā deklarēti un dzīvo visi tās locekļi, un naudas uzkrājumi mājsaimniecībā ne vairāk ka 272 eiro apmērā (iepriekš, lai saņemtu maznodrošinātas/trūcīgas mājsaimniecības statusu, Daugavpilī īpašumu kopējā kadastrālā vērtība nedrīkstēja pārsniegt 7500 eiro, bet uzkrājumi varēja būt 80% no minimālās darba algas).

Iesniegumu maznodrošinātas mājsaimniecības statusa pagarināšanai vairs nevarēs iesniegt 15 dienas iepriekš, kā tas bija pagājušajā gadā. 
 
Trūcīgās un maznodrošinātās mājsaimniecības statuss, kuru termiņš beidzās ārkārtējās situācijas laikā, automātiski tiek pagarināts līdz 2021. gada 31. martam.

Ja cilvēks zaudējis ienākumus sakarā ar ārkārtējo situāciju (piemēram, gadījumā, ja persona ir bezalgas atvaļinājumā, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, atteikts piešķirt valsts dīkstāves pabalstu u.tml.), viņš var saņemt materiālo atbalstu.


Sociālais dienests aicina iesniegt iesniegumus attālināti:
e-veidā, izmantojot e -pakalpojumu “IESNIEGUMS IESTĀDEI”  valsts pārvaldes pakalpojumu portālā  www.latvija.lv,
atstājot iesniegumu dokumentiem paredzētā pastkastē Lāčplēša ielā 39 (no pagalma puses) vai 
nosūtot pa pastu.

Veidlapas pieejamas mājaslapā (www.socd.lv), tas var lejuplādēt, vai klients var iesniegt brīvā formā, veidlapas ir pieejamas arī klientu apkalpošanas punktā Lāčplēša iela 39 (galvenā ieeja) pirmdienās (8.00--12.00, 12.30--16.30; otrdienās un trešdienās (8.00--12.00, 12.30--15.30), ceturtdienās (8.00--12.00).

Ja mājsaimniecībai šobrīd ir spēkā maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, bet ienākumu slieksnis ļauj saņemt trūcīgas mājsaimniecības statusu, mājsaimniecība var negaidīt, kad beigsies esošais statuss un var vērsties ar iesniegumu Sociālajā dienestā ar lūgumu atkārtoti izvērtēt ienākumus un saņemt trūcīgas mājsaimniecības statusu.

Daugavpils pašvaldībā spēkā esošie saistošie noteikumi Nr. 46 paredz arī to, ka sociālo atbalstu var saņemt ne tikai cilvēki, kuriem oficiāli piešķirts maznodrošināto vai trūcīgo statuss, bet arī vairākas citas iedzīvotāju kategorijas, kā arī ikviens daugavpilietis, kas nonācis sarežģītā dzīves situācijā.

Plašāka informācija par izmaiņām statusu piešķiršanas kārtībā un iespējām saņemt sociālo palīdzību apkopota Sociālā dienesta vietnē www.socd.lv. Konsultācijas var saņemt, rakstot uz e-pastu socd@socd.lv, vai zvanot uz tālruni 65449907, bezmaksas tālruni 80006966, 22814696 (BITE tīkls).

Sociālā dienesta Asistentu pakalpojumu nodaļas vadītāja Nonna Jakubovska informēja, ka no 2021. gada 1. jūlija gaidāmas būtiskas izmaiņas asistentiem un viņu klientiem atskaišu aizpildīšanā, līgumu slēgšanas termiņos, klientu iespēju novērtēšanā, ko veic sociālie darbinieki, un apmaksā. Šī informācija lasītājiem tiks paziņota martā, kā arī tā būs pieejama Labklājības ministrijas mājaslapā un Daugavpils Sociālā dienesta mājaslapā.