„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Lietuvieši svin savus svētkus kopā ar latviešu draugiem

Mūsu kaimiņi lietuvieši savas valsts neatkarības svētkus svin 16. februārī. Ilūkstes novada Eglaines pagasts un Subate atrodas pierobežā. Eglainē atrodas Červonkas (Sārtenes) katoļu un luterāņu kapi. Te jau no ceļa ir pamanāms 1932. gadā celtais piemineklis kritušajiem lietuviešu karavīriem, kuru mirstīgās atliekas tika savāktas pagasta teritorijā un 1930. gadā pārapbedītas šeit. Pieminekļa autors ir lietuviešu tēlnieks Stasis Stanišausks. Uz tā ir uzraksts lietuviešu un latviešu valodā: "Žuvusiems Lietuvos kariams 1919.--1920. Lietuvas kritušiem karavīriem." Tālāk lietuviešu valodā: "Ceļiniek, pasaki Lietuvai, ka mēs kritām, Tēviju aizstāvēdami." Savukārt Subatē karavīru apbedījuma vieta ir Subates vecajos kapos.

Ik gadu Lietuvas valsts neatkarības pasludināšanas dienā pierobežas pašvaldību (Rikišķiu un Ābeļu) pārstāvji dodas uz šiem kapiem, lai godinātu un pieminētu savus kritušos. Tiek nolikti ziedi, iedegtas sveces. Īpašu rūpi par kapiņu uzturēšanu kārtībā un atceres pasākumiem jau vairāk nekā 25 gadu garumā ir uzņēmusies Lietuvas brīvprātīgo apvienība un tās priekšsēdētāja Rimante Narvaišiene. Sakopšanas darbos piedalās arī Lietuvas jaunsargi, atbalstu sniedz Ilūkstes novada Eglaines pagasta un Subates pilsētas pārvalde.

Šogad pandēmijas laikā šī ikgadējā tradīcija nevarēja notikt ierastajā veidā, jo robeža ir slēgta.

Pierobežas iedzīvotāju un pārvalžu draudzīgās saites sniedza iespēju pasākumam notikt jo īpašā gaisotnē. Jau no rīta Sv. Misē Subates katoļu baznīcā notika aizlūgums par kritušajiem un Lietuvas valsti. Subatē uz Lietuvas un Latvijas robežas, ievērojot visas epidemioloģiskās normas, svinīgi tika nodotas un saņemtas skaistas ziedu kompozīcijas un sveces. Pasākumā piedalījās Lietuvas Roķišķu pašvaldības pārstāvji, Rimante Narvaišiene, Eglaines pagasta pārvaldes vadītāja Marta Petrova, Subates pārvaldes vadītāja Sofija Glūmāne, Subates katoļu draudzes prāvests Andrejs Skadiņš, Subates un Eglaines kultūras darba organizatori. Abas puses izteica novēlējumu ātrāk pārvarēt slimības izplatību, lai būtu iespēja tikties kopīgos pasākumos, viesoties pie kaimiņiem. Tika norunāts svinēt kopā svētkus uz robežas tad, kad tas tiks atļauts. Subate jau daudzus gadus uztur ciešas saites ar Lietuvas pierobežas pašvaldībām, draudzējas pašdarbības kolektīvi, tiek apmeklēti pasākumi. Tagad tā visa ļoti pietrūkst.

Sūtījums -- sveces un ziedi -- tika nogādāts kapsētā, iedegtas sveces. Prāvests Andrejs Skadiņš noturēja svinīgu svētbrīdi ar lūgšanām un svētību.

Tā kā Lietuvas pārstāvji nevarēja klātienē apmeklēt pasākumu, tika lūgts visu nofilmēt un nofotografēt. Tas arī tika izdarīts. Pārvalžu vadītājas video formātā nosūtīja sveicienus Lietuvas kolēģiem un draugiem. Nofilmētais materiāls aizceļoja uz Lietuvu, kur tas tiks skatīts svinīgā svētku pasākumā.

Ir labi draudzēties ar kaimiņiem, sadarboties. Subates pārvaldes vadītāja uzsvēra, tad tikai kopā mēs varam būt spēcīgi un paveikt lielas un labas lietas. Tā tas ir bijis arī karos, Lietuvas puiši karoja un krita Latvijā, projām no dzimtenes.

Izturību un spēku Lietuvas tautai šajos grūtajos laikos. Lai skaisti valsts svētki un možs gars!