„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Daugavpilī norisināsies U19 Pasaules kausa izcīņa basketbolā

Starptautiskā Basketbola federācija ir oficiāli apstiprinājusi, ka U19 Pasaules kausa izcīņa šī gada jūlijā norisināsies Latvijā -- spēles notiks Rīgā un Daugavpilī. 15. februārī Daugavpils Olimpiskajā centrā notika šim notikumam veltīta preses konference, kurā piedalījās Latvijas Basketbola savienības un Daugavpils pašvaldības vadība, pilsētas sporta struktūru un uzņēmēju pārstāvji.

Latvijas Basketbola savienības (LBS) padomes loceklis Igors Aleksejevs norādīja, ka U19 Pasaules kausa spēles Daugavpilī ir vērienīgs sporta pasākums un tas kļūs par labu atbalstu uzņēmējdarbībai pilsētā, kā arī spodrinās pilsētas un reģiona vārdu, īpaši gatavojoties Daugavpils domes izvirzītajam mērķim nākotnē kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

LBS prezidents Raimonds Vējonis teica, ka Daugavpils pagaidām ir bijusi vairāk pazīstama ar meiteņu un sieviešu basketbolu, kā arī pauda cerību, ka gaidāmais U19 pasaules čempionāts jauniešiem būs stimuls tam, lai Daugavpilī un tās apkaimē veidotos spēcīgas jauniešu un vīriešu komandas un basketbols pilsētā kļūtu aizvien populārāks, un Daugavpilī tam ir visi nepieciešamie apstākļi.

Pateicībā par Daugavpils gatavību iesaistīties U19 Pasaules kausa organizēšanā R. Vējonis pasniedza pašvaldības vadītājam Igoram Prelatovam basketbola bumbu.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs norādīja, ka saistībā ar vērienīgā pasākuma organizēšanu visus sagaida nopietns komandas darbs. Šīs sacensības būs svarīgs notikums pilsētas sporta vēsturē, popularizēs Daugavpili un apliecinās, ka pilsēta ir spējīga organizēt šāda līmeņa sacensības. Pašvaldības vadītājs pauda cerību, ka, pateicoties arī vietējo uzņēmēju atbalstam, šis pasākums aizritēs augstā līmenī.

Paredzams, ka par galveno partneri sportistu izmitināšanā kļūs viesnīca “Park Hotel Latgola”. Viesnīcas direktors Andrejs Nariškins pateicās visiem, kas darīja visu, lai šīs grandiozās sacensības notiktu Latvijā un Daugavpilī. Tam, ka čempionāts notiks Daugavpilī, ir vairāki pozitīvi momenti. Tā ir gan valsts popularizēšana pasaulē un Daugavpils popularizēšana Latvijā, gan arī iespēja vietējiem uzņēmējiem “ieelpot svaigu gaisu” un sajust, ka varam darboties arī šajā depresīvajā laikā.

Pasaules U19 kausa spēļu sarīkošana pēc uzņēmēja domām ir arī milzīgs izaicinājums, taču viņš pauda pārliecību, ka tiks galā ar šo izaicinājumu, spēsim apvienot viesnīcniekus un ēdinātājus spēcīgā komandā un čempionāts kļūs par neaizmirstamu pasākumu, bet pilsētu visi atcerēsies no labākās puses.

Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzina, ja sākumā vēl tika pieļauts, ka starptautiskās organizācijas var arī neatbalstīt Latvijas kandidatūru čempionāta organizēšanai, tad tagad atpakaļceļa vairs nav. Daugavpilij ir pieredze dažādu augsta līmeņa sporta pasākumu organizēšanā, pilsētā ir norisinājušās Deivisa kausa izcīņas atlases spēles, arī Eiropas čempionāts taekvondo. Šogad jūlijs, pēc pašvaldības vadītāja vietnieka domām, Daugavpilī solās būt īpaši “karsts”, jo šajā mēnesī pilsētā tiek plānoti arī “Prāta vētras” un populārās krievu dziedātājas Zīvertes koncerti.

LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss atzina, ka nebija gaidījis, ka tik īsā laikā ar Daugavpili izveidosies tik laba sadarbība, kā arī norādīja, ka Daugavpils bijusi pirmais partneris, kas apliecinājis, ka pilsēta ir gatava uzņemt tik augsta mēroga sacensības.

Basketbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē. Rīga un Daugavpils uzņems vienādu skaitu dalībnieku komandu: astoņas izlases spēlēs galvaspilsētā un astoņas -- Daugavpilī, savukārt finālspēles norisināsies Rīgā. Kopumā Daugavpilī ieradīsies aptuveni 200 cilvēki -- izlašu dalībnieki un pavadošās personas.

Daugavpilī galvenais akcents tiks likts uz Daugavpils Olimpisko centru, kur, kā plānots, norisināsies spēles, tikmēr Kultūras pils basketbola zālē varēs rīkot kvalitatīvus treniņus. Galvenais partneris sportistu izmitināšanā būs viesnīca “Park Hotel Latgola”.

“Covid-19” dēļ zem jautājuma pagaidām ir skatītāju piedalīšanās Pasaules kausa spēlēs. Ja situācija uzlabosies, šāda iespēja noteikti tiks nodrošināta. Taču jebkurā gadījumā tiks organizētas translācijas un sacensību gaita tiks atainota medijos.

U-19 Pasaules kausam jākļūst par nozīmīgu stimulu vietējās uzņēmējdarbības atbalstam, kas ir smagi cietusi “Covid-19” izplatību ierobežojošo pasākumu dēļ. Atkarībā no situācijas, labumu var gūt ne tikai viesmīlības nozares pārstāvji, bet arī citās sfērās strādājošie uzņēmēji.