„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.1 °C
neliels sniegs

Līdz vasarai varētu nojaukt graustu Inženieru ielā 3

Daugavpilī, Inženieru ielā 3 esošā grausta īpašnieks iesniedzis Būvniecības informācijas sistēmā būvniecības ieceres dokumentāciju ēkas nojaukšanai, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Neapsaimniekotā ēka Ķīmiķu mikrorajona centrā, kura atrodas blakus lielveikalam un skolai, jau daudzus gadus raisa vietējo iedzīvotāju neapmierinātību. Kādreiz šeit atradās augļu un dārzeņu veikals. Pēc tam ēka ilgu laiku bija pamesta un degradēja apkārtējo vidi. Tur regulāri uzturējās arī bezpajumtnieki.

Neapsaimniekotais grausts ir privātīpašums, tāpēc pašvaldība nevarēja to vienkārši nojaukt. Turklāt ēkas nojaukšana prasītu daudz pašvaldības budžeta līdzekļu. Risinājums minētajai problēmai tika meklēts nemitīgi. Objektam tika piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, regulāri tika uzrunāts tā īpašnieks, aicinot sakārtot savu īpašumu.

Tika izskatīta arī ēkas piespiedu nojaukšanas iespēja, rēķinu piestādot tās īpašniekam. Taču rezultātā ir panākts risinājums, kurš no pašvaldības neprasīs nekādus ieguldījumus.

Daugavpils domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā informēja, ka ēkas īpašnieks pēc dokumentu iesniegšanas ir sazinājies arī ar iestādes speciālistiem, apliecinot savu gatavību nojaukt graustu un rosinot ātrāk izskatīt iesniegtos dokumentus, lai darbi varētu sākties jau tuvākajā laikā.

Patlaban tiek veikta dokumentu pārbaude un saskaņošana ar inženiertīklu turētājiem. Provizoriski ēkas nojaukšanu varētu sākt pavasarī un pabeigt vasarā.

Nojaukšanai paredzētais grausts ir pagājušā gadsimta 70.--80. gados no metāla konstrukcijām un sarkanajiem ķieģeļiem būvēta divstāvu ēka, kas bijusi paredzēta tirdzniecības un pārstrādes vajadzībām. Kādreiz šeit bija reģistrēts gaļas izstrādājumu un konservu ražotājs -- SIA “Aisbergs 96”. Uzņēmums tika likvidēts 2005. gada maijā. Patlaban ēka ir visai bēdīgā stāvoklī -- tās ieejas durvis ir izlauztas, daudzi logi izsisti, bet ēkas sienas noķēpātas ar krāsu. Gan ēkas iekšpusē, gan ārpusē ir atkritumu kaudzes.