„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Hipotekārais kredīts mājokļa iegādei – uzzini vairāk par šo aizdevumu!

Iegādājoties mājokli, reti kuram pietiks ar paša finanšu līdzekļiem. Protams, pastāv iespēja pārdod kādu esošu īpašumu, lai iegādātos citu, taču ne visiem tāda iespēja ir. Kā šādos brīžos iegūt trūkstošos naudas līdzekļus un kas šādu iespēju vispār piedāvā? Viena no iespējām – hipotekārais kredīts mājokļa iegādei! Šāds aizdevuma veids ir sarežģītāk noformējams nekā citi aizņēmumi tieši tā lielo apmēru dēļ. Kas ir hipotekārais kredīts, kas jāzina par to pirms teikt tam “jā” un kur salīdzināt aizdevējus? Par to skaidrosim šajā rakstā!

Hipotekārais kredīts mājokļa iegādei – ilgtermiņa saistības ar aizdevēju

Šis ir viens no ilgtermiņa aizdevumiem, kuru neizsniedz visiem. Šis aizdevums ir unikāls tieši tādēļ, ka atšķiras ar saņemšanas noteikumiem. Kas vistiešāk raksturo hipotekāro kredītu un kādi ir aizdevēju visbiežāk noteiktie izsniegšanas kritēriji? Lasi un uzzini turpinājumā!

1. Lieli apmēri – ilgs atmaksas laiks – ierobežots vecums

Hipotekārais kredīts ne vienam vien cilvēkam ir pats apjomīgākais aizdevums visa mūža garumā. Pie dažādiem aizdevējiem iespējams saņemt arī ļoti dažāda apmēra aizdevumus hipotekārā kredīta veidā, taču visbiežāk to raksturo šādi parametri:

  1. Izsniegtās naudas summas lielākoties ir robežās no 1000 eiro līdz pat 100 000 eiro un 200 000 eiro – viss atkarīgs no katra aizdevēja piedāvājuma un kredītņēmēja finansiālās situācijas;
  2. atmaksas periods ir atkarīgs no aizņēmuma apmēra, bet, ņemot vērā iepriekš minētos kredītu apmērus, atmaksas termiņš var svārstīties no 3 mēnešiem līdz pat 20, 30 vai 40 gadiem;
  3. izsniegšanas apmēri un atmaksas ilgums nav vienīgie parametri – vērā tiek ņemts arī aizdevuma saņēmēja vecums. Ir aizdevēji, kuri piedāvā saņems hipotekāro kredītu pat no 18 gadiem, taču lielākoties šis slieksnis ir 20 gadi. Tāpat ir noteikts arī maksimālais vecuma ierobežojums šādam aizdevumam – lielākoties 70 gadi.

2. Tiek ieķīlāts pats īpašums

Hipotekārais kredīts netiek izsniegts bez ķīlas. Šāda aizdevuma saņemšanas gadījumā ieķīlāt iespējams:

  • pašu nekustamo īpašumu, ko esi iegādājas par naudu, kuru aizdevusi kredītiestāde;
  • kādu citu nekustamo īpašumu, kas var kalpot kā pietiekams garants hipotekārā kredīta saņemšanas laikā.

Aizņemoties mazākus apmēros, piemēram, patēriņa kredīta vai auto kredīta veidā, pastāv iespēja, ka aizdevēji naudu izsniegs arī bez ķīlas vai galvotāja, taču liela apmēra hipotekāro kredītu saņemšanas gadījumā ar to noteikti jārēķinās.

3. Pirmā iemaksas ir obligāta

Pirmā iemaksa, saņemot patēriņa kredītu, parasti ir jāveic ~10-20% apmērā no mājokļa tirgus cenas. Arī šis noteikums hipotekāro kredītu atšķir no citiem aizdevuma veidiem, jo citās situācijās pirmā iemaksa nav obligāta.

4. Iespējas saņemt atlaides

Pastāv programmas, kas piešķir atlaides hipotekārā kredīta saņemšanai. Viena no tām Latvijā ir Altum. Tā ir programma mājokļa iegādei ar valsts atbalstu, sniedzot garantiju pirmajai iemaksai:

Tas sniedz iespēju mājokli iegādāties cilvēkiem, kuriem ir stabili ikmēneša ienākumi, bet pietrūkst līdzekļu pirmās iemaksas veikšanai hipotekārā kredīta saņemšanas gadījumā.

Bet kā izvēlēties aizdevēju?

Hipotekārais kredīts – kur izdevīgāk to saņemt? Šāds jautājums rodas ikvienam, kurš apsver šāda aizdevuma saņemšanu. Lai ātri un ērti salīdzinātu piedāvājumus, pieejams hipotekārā kredīta kalkulators. Kā tas darbojas?

  1. Izvēlies kādu no internetā pieejamajiem bezmaksas kalkulatoriem, piemēram, Netcredit.lv.
  2. Atzīmē īpašus izsniegšanas noteikumus, ja tādi ir nepieciešami.
  3. Spied “meklēt izdevīgāko”.

Tieši tik vienkārši un ātri! Un, kas ir svarīgi – bez maksas!

Hipotekārais kredīts mājokļa iegādei – tas ir viens no retajiem veidiem, kā iegūt trūkstošos naudas līdzekļus mājokļa būvniecībai vai iegādei. Vai esi jau apdomājis, pie kā saņemt šo nopietno aizdevumu? Ienāc Netcredit.lv un salīdzini aizdevējus minūtes laikā!