„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Interesēsies par īpašnieka gatavību pārdot sanatoriju „Mežciems”

Daugavpils domes izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei ir dots uzdevums sazināties ar sanatorijas kompleksa „Mežciems” īpašniekiem un noskaidrot, vai viņi ir gatavi pārdot to pašvaldībai par iepriekš novērtēto summu, preses konferencē Daugavpils domē žurnālistiem pastāstīja domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.


Kad no nekustamā īpašuma īpašniekiem būs saņemt atbilde, tiks lemts par turpmāko rīcību.


Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis piebilda, ka 2020. gada 20. janvārī, pēc tam, kad pašvaldība saņēma kompleksa „Mežciems” novērtējumu, tā nosūtīja sanatorijas īpašniekiem vēstuli ar aicinājumu dot piekrišanu objekta pārdošanai par novērtēto summu.

Līdz šim brīdim šāda piekrišana no objekta īpašniekiem nav saņemta. Sanatorijas kompleksa „Mežciems” īpašnieki nav arī apstrīdējuši šo novērtējumu.


Firma “Latio”, kura 2006. gadā šo kompleksu bija novērtējusi par pusotru miljonu latu, pirms gada tā vērtību bija noteikusi 90 000 eiro apmērā. Dārgāk, kā tas ir novērtēts, pašvaldība kompleksa pirkt nedrīkst.


Sanatorijas kompleksa „Mežciems” īpašnieku pārstāvis “Latgales Laikam” atzina, ka viņi piekrīt pārdot pašvaldībai šo īpašumu par summu, kas būtu tuva reālajai tirgus cenai.

Kompleksa īpašnieku pārstāvis pauda neizpratni par to, kā īpašums, kura kadastrālā vērtība ir 170 000 eiro, varēja tikt novērtēts par 90 000 eiro. Tāpat viņš norādīja, ka minimālā cena, par kādu Mežciemā patlaban tiek tirgota zeme, ir astoņi eiro par kvadrātmetru. Savukārt sanatorijas kompleksa „Mežciems” kopējā platība ir 56 000 kvadrātmetru.

Jautājumu par nodomu līguma noslēgšanu bijušās sanatorijas „Mežciems” kompleksa iegādei Daugavpils domes Finanšu komiteja izskatīja 2019. gada vasarā. Minētā īpašuma iegādi pašvaldība plānoja ar mērķi revitalizēt vēsturiski nozīmīgu teritoriju, kura pašlaik ir degradētā stāvoklī, un atbalstīt mikrorajona attīstību.

Kompleksa kopējā platība ir 5,6 hektāri, tajā ietilpst galvenais korpuss, kura kopējā platība ir 1433 kvadrātmetri, un teju 20 ķieģeļu, mūra un koka ēkas. Iepriekš objektu 2019. gadā bija plānots iegādāties par summu, kas nepārsniedz 330 000 eiro. Turklāt bija plānots, ka ieguldītā nauda atgriezīsies pašvaldības budžetā, jo pašreizējais kompleksa īpašnieks pārdošanas rezultātā iegūtos līdzekļus novirzīs nekustamā īpašuma nodokļa parāda segšanai pievadķēžu rūpnīcai. Pašam uzņēmumam, kuram pieder īpašums, nodokļu parādu nav.

Iepriekš tikuši izskatīti vairāki varianti teritorijas izmantošanai un attīstībai. Te atrodas 580 metru dziļš dziednieciskā minerālūdens dziļurbums. Sanatorijas „Mežciems” attīstīšanas idejas autori uzskata, ka ēku kompleksa plānojums un konfigurācija ir pielāgojama jebkurai komerciālai darbībai, sākot ar medicīnas centra izveidi līdz sabiedriskas nozīmes un tūrisma objektu iekārtošanai.