„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
apmācies

IZM jāņem Mežciema arodskola atpakaļ vai jāmaina noteikumi

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būtu jāņem Mežciema arodskolas ēku komplekss atpakaļ vai arī jāmaina tā izmantošanas noteikumi, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis pavēstīja „Latgales Laikam”.

Pašvaldībai joprojām nav izdevies rast risinājumu bijušās Daugavpils Mežciema arodskolas ēku kompleksa turpmākai izmantošanai. Pamestības gados ēku kompleksa tehnisko stāvokli ir negatīvi ietekmējuši gan laika apstākļi, gan arī vandāļu rīcība.

Savulaik šis objekts atradās valsts īpašumā un izmantošanai pašvaldībai tika nodots ar ierobežojumiem. Līdz ar to pašvaldība nav varējusi brīvi rīkoties ar šo mantu. To nav bijis iespējams nedz piesaistīt uzņēmējdarbības veikšanai, nedz arī piedāvāt atsavināšanai, ja kāds uzņēmējs to būtu vēlējies.

Pašvaldībai ir uzlikti ierobežojumi, kādās jomās šis objekts varētu tikt izmantots. Lai arī savulaik pašvaldība paplašināja šīs jomas, tomēr ierobežojumi joprojām ir būtiski. Lai ar šo īpašumu varētu pilnvērtīgi rīkoties, pašvaldībai būtu jāvēršas Ministru kabinetā ar priekšlikumu paņemt šo īpašumu atpakaļ vai arī piešķirt pašvaldībai pilnas tiesības ar to rīkoties.

Daugavpils Mežciema arodskola tika izveidota 1991. gadā savulaik likvidētās mazgadīgo kolonijas vietā Šūņu ezera krastā. Skola tika veidota ar ieceri, ka tā uzņems arī problemātiskos jauniešus, kuri nespēj vai negrib mācīties citās skolās. Tā bija pirmā mācību iestāde Latvijā, kas sāka uzņemt audzēkņus pēc 7. un 8. klases, dodot jauniešiem iespēju reizē iegūt pamatizglītību un profesiju. Apgūt profesiju šeit varēja arī tie, kam jau bija pamatizglītība. Puiši šeit apguva galdniecību, bet meitenes -- šuvējas profesiju.

Pirms divpadsmit gadiem, 2009. gada vasarā, Izglītības un zinātnes ministrija pieņēma lēmumu par tās padotībā esošās valsts izglītības iestādes -- Daugavpils Mežciema arodskolas reorganizāciju, pievienojot to Daugavpils 1. arodvidusskolai. Kopš tā laika Mežciema arodskolas telpas vairs netiek izmantotas.

Divpadsmit gados laika zobs neapsaimniekotajā īpašumā ir darījis savu -- daudzviet tek jumts, krāsa uz sienām un grīdām ir aplupusī un ēka pamazām iet nebūtībā. Lieki laiku nav tērējuši arī vandāļi -- skolas ēkā daudzviet ir izsisti logi un izlauztas durvis, mācību klases ir izvandītas, pa grīdu mētājas grāmatu kaudzes, mēbeles ir izmētātas un salauztas. Viss derīgais, ieskaitot apkures radiatorus, ir iznests.