„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Balvos turpinās strauja „Covid-19” izplatība

Balvu apkaimē strauji turpina palielināties saslimstība ar „Covid-19” un situācija ar infekcijas izplatību ir nopietna, „Latgales Laiku” informēja Balvu novada pašvaldībā.

Sakarā ar situācijas nopietnību Balvu novada pašvaldība aicinājusi ikvienu ievērot valstī noteiktos ierobežojumus un būt atbildīgiem par savu un apkārtējo cilvēku veselību, jo vīrusa izplatību var apturēt tikai ar sabiedrības līdzdalību.

Uz nopietno situāciju saistībā ar „Covid-19” izplatību norādījusi arī SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības” valdes locekle Alīda Vāne, sakot, ka “trešais vilnis” jau ir klāt un jaunais infekcijas paveids reģionā izplatoties kā ugunsgrēks. Patlaban slimnīcā ir aizpildītas visas „Covid-19” slimniekiem atvēlētās gultasvietas, tādēļ pārējiem saslimušajiem var nākties mērot tālo ceļu uz Valmieras, Rēzeknes vai Rīgas slimnīcām.

Pēc iestādes vadītājas domām, ir divi scenāriji, kā organizēt slimnīcas turpmāko darbību. Vai nu „Covid-19” pacienti būs jūs jāved uz attālām ārstniecības iestādēm, vai arī slimnīca pilnībā jāpārveido par „Covid-19” slimnīcu, kur nevarēs ārstēt pārējos reģiona slimniekus ar citām kaitēm. Lēmumu par slimnīcas tālāko darbu plānots pieņemt jau tuvākajā laikā.

Jau pirms kāda laika smaga situācija izveidojās ilgstošās sociālās aprūpes iestādē „Pansionāts „Balvi””, kur tika konstatēta vairāku desmitu pansionāta klientu, kuriem ir daudz hronisku un smagu blakus saslimšanu, un darbinieku saslimšana. „Covid-19” inficēšanās dēļ Balvu novadā tika slēgtas arī vairākas pirmsskolas izglītības iestādes. Darbinieku slimošanas un karantīnas ievērošanas dēļ tika slēgta arī Bērzkalnes pagasta pārvalde un pašvaldības policijas pārraudzībā esošā atskurbtuve.

Lai maksimāli ierobežotu slimības izplatību iestāžu darbinieku vidū, ir veikta pašvaldības administrācijas, Balvu Centrālās bibliotēkas, pašvaldības policijas, dzimtsarakstu nodaļas, daudzu pašvaldības izglītības iestāžu un citu iestāžu darbinieku testēšana, kuras rezultātā tika atklāti vēl teju divi desmiti jaunu saslimšanas gadījumu.

Sakarā ar „Covid-19” straujo izplatību Balvu novadā vietējā pašvaldība aicina iedzīvotājus ievērot distancēšanos, pareizi nēsāt sejas maskas, nepulcēties, nedoties ciemos, uzturēties pēc iespējas savās dzīvesvietās, iespēju robežās strādāt attālināti, tirdzniecības vietas apmeklēt pēc iespējas retāk, mazgāt un dezinficēt rokas, kā arī palikt mājās, ja parādās slimības simptomi.

Sakarā ar “Covid-19” uzliesmojumu Balvu un Gulbenes apkaimē Balvu un Viļakas novadā īstenos pūļa testēšanu vīrusa noteikšanai, noņemot siekalu paraugus, “Latgales Laiku” informēja vietējās pašvaldībās.

Siekalu testa metode ir daudz vienkāršāka nekā līdz šim izplatītākā, kurā analīzes tika ņemtas ar kociņiem no deguna un rīkles. Turklāt šai paraugu paņemšanā nav jāiesaista medicīnas personāls. Iedzīvotājs to var izdarīt pats, saņemot laboratorisko izmeklējumu komplektu, kurā ir veidlapa, pamācība, kā pareizi siekalas jāsavāc, trauciņš siekalām un spirta plāksnītes dezinfekcijai.

Siekalu paraugi iedzīvotājam ir jāievāc diskrēti, vislabāk mājās. Tos ir aizliegts ievākt publiskās vietās. Iespēja veikt bezmaksas siekalu testu “Covid-19” noteikšanai būs no šodienas līdz 12. martam. Atbilde par testa rezultātu iedzīvotājam tiks nosūtīta diennakts laikā.

Siekalu paraugs pašvaldības norādītajās vietās, proti, attiecīgajā vietā pilsētā vai pagastā, kur testa komplekts tika saņemts, būs jānogādā atpakaļ līdz nākamās dienas pl.13.00.

Palielinot testēšanas apjomu, tiks vērtēta infekcijas izplatības situācijas attīstība. Analīzes iedzīvotāji varēs nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa. Pūļa testēšana ir iedarbīgs veids, kā noteikt vietas, kur parādās infekcijas perēkļi. To precizitāte ir aptuveni 97--98%.

Testēšanu pašvaldības organizēs sadarbībā ar valsts zinātnisko institūtu "BIOR".