„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Likvidēs Daugavpils Tirdzniecības profesionālo vidusskolu

Turpinot īstenot profesionālās izglītības sistēmas strukturālās reformas, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tuvākajā laikā virzīs izskatīšanai valdībā rīkojuma projektu par Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas likvidāciju no 2022. gada 1. janvāra, „Latgales Laiku” informēja ministrijā.

Daugavpils Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā īstenojamo izglītības programmu īstenošanu paredzēts nododot profesionālās izglītības kompetences centriem “Daugavpils Būvniecības tehnikums” un “Daugavpils Tehnikums”.

IZM skaidro, ka profesionālās izglītības sistēmas strukturālo reformu īstenošana turpinās, lai sekmētu visu veidu resursu efektīvāku izmantošanu un paaugstinātu profesionālās izglītības kvalitāti un pieejamību. Izvērtējot profesionālās izglītības iestāžu attīstības stratēģijas, no nākamā gada 1. janvāra izmaiņas ir plānotas Daugavpils reģiona profesionālās izglītības iestāžu tīklā.

Patlaban Daugavpilī darbojas trīs profesionālās izglītības iestādes -- Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola, kā arī divi profesionālās izglītības kompetences centri -- Daugavpils Būvniecības tehnikums un Daugavpils Tehnikums.

Izvērtējot Daugavpils profesionālās izglītības iestāžu darbību un uzklausot skolu attīstības stratēģijas, IZM amatpersonas secinājušas, ka nepieciešams stiprināt izglītības iestāžu  programmas, lai sadarbībā ar darba devējiem izglītības programmu saturu efektīvāk  pielāgotu darba tirgus vajadzībām. Vērtējot iespējamos attīstības scenārijus, tika analizēts arī skolu esošais izglītības programmu piedāvājums un audzēkņu skaita izmaiņas. 

Izvērtējuma rezultātā secināts, ka Daugavpils Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā ir samazinājies audzēkņu skaits un darba tirgus pieprasījums, kā arī skola nodrošina programmas, kurās apgūstamās profesijas vidējā termiņā ir pakļautas darba vietu automatizācijai un digitalizācijai. Lai savlaicīgi un elastīgi reaģētu uz pārmaiņām, Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas izglītības programmas no nākamā gada 1. janvāra piedāvāts turpināt īstenot Daugavpils Būvniecības tehnikumā un Daugavpils Tehnikumā.

Tirdzniecības skolas telpās varētu turpināt programmu īstenošanu

Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas telpas varētu turpināt izmantot šeit līdz šim realizēto mācību programmu īstenošanai, paužot pašvaldības nostāju, preses konferencē Daugavpils domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Daugavpils vicemērs atzina, ka pašvaldībā ir dzirdēts par IZM ieceri nelielās profesionālās izglītības iestādēm, kurām ir grūti tālāk attīstīties sakarā ar ierobežotajiem resursiem un nelielo skolēnu skaitu, pievienot kompetences centriem.

Svarīgi ir saglabāt šīs izglītības programmas un tās attīstīt, jo pilsētā ir nepieciešami gan viesmīlības, gan tūrisma, arī ēdināšanas speciālisti, kurus patlaban gatavo Tirdzniecības skolā, uzsvēra Jānis Dukšinskis.

Kurās telpās tas notiks, tas jau ir cits jautājums. Telpas Miera ielā, kur patlaban atrodas minētā mācību iestāde, pieder pašvaldībai. Ir iespēja visu izņemt no šīm telpām un pārcelt uz citām, bet tas var radīt problēmas, jo šo telpu attīstībā un iekārtu iegādē ir ieguldīti lieli līdzekļi. Tādēļ pašvaldības viedoklis ir tāds, ka skolas telpas varētu turpināt izmantot programmu īstenošanai.

Tā kā mācību iestādes dibinātāja ir valsts, pašvaldība var tikai paust savu nostāju dažādos jautājumos, bet izlemt tās turpmāko likteni diez vai var. Plašāk šo jautājumu pašvaldībā plānots skatīt pēc tam, kad būs saņemta papildu informācija.

Komentāri

15.04.2021 11:55
Edgars
Saeimu arī vajag reorganizēt un optimizēt - no simts atstāt pusi!