„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Ja vēlies būt laimīgs, tad esi laimīgs!

Ja vēlies būt laimīgs, tad esi laimīgs!

Ja esi spējīgs redzēt, staigāt, mīlēt un katru rītu piecelties no gultas -- tu esi pasakaini bagāts cilvēks, – saka Preiļu novada pensionāru biedrības priekšsēdētāja, Latgales reģionālās pensionāru apvienības priekšsēdētājas vietniece Marija Briška.

Marija Volkova

 

-- Kuri ir svarīgākie darbi pandēmijas laikā?

Jaunajā kalendārajā gadā bija jāpastrādā pie aizvadītā gada analīzes, finanšu atskaitēm, biedrības darba kopsavilkuma. Turpināju darbu pie sadarbības ar pārējām nevalstiskajām organizācijām, dažādu projektu īstenošanas. Mums ir laba sadarbība ar novada domes darbiniekiem, ir nepieciešama daudzu jautājumu saskaņošana.

-- Vai ir bijuši pasākumi, kuri apvieno seniorus, mazina atstumtību no pārējās sabiedrības daļas?

Jā, pasākumu bijis daudz. Vasarā notika lieliska, emocijām bagāta ekskursija uz Alūksni. Mūsu tradicionālie, kā arī starpnovadu pasākumi, kopīga jubilāru sveikšana, Latvijas senioru dziesmu svētki Koknesē, komunikācija ar pensionāriem, kuri dzīvo ārvalstīs. Jāatzīmē, ka izveidojusies sadarbība ar Ņižinas pilsētu Ukrainā un Ozurgeti pilsētu Grūzijā. Kopīgi ar Preiļu novada domi diskutējam tiešsaistē par tālākajām sadarbības iespējām. Kopīgais secinājums – varam tikties un sarunāties attālināti, realizēt dažādas idejas, jo to rosina projekta nosaukums “Roku rokā draugu lokā! ”

Esam attālināti piedalījušies vairākos konkursos -- “Pavasaris Preiļu novadā”, “Preiļu pilsētai -- 93”, šai gadadienai veltītajā jautājumu un atbilžu konkursā, kurā attālināti piedalījās daudzi seniori. Šie konkursi tika rīkoti kopīgi ar novada Kultūras namu. Šobrīd Latgales reģionālā pensionāru apvienība, kur esmu priekšsēdētājas vietniece, ir izsludinājusi Latgales senioru literārās jaunrades prozas konkursu “Sargā sevi, un Dievs Tevi sargās!”. Man patīk, ka atsaucība ir liela. Jau ir iesniegti vairāki darbi. Šobrīd, pandēmijas laikā, attālināta aktīva darba forma ir komunicēt citam ar citu. Domāju, ka konkursi būs vēl un vēl. Jāatzīmē, ka seniori aktīvi iesaistās izstāžu organizēšanā, kur demonstrē savus rokdarbus, pašu sagatavotas apsveikuma kartiņas, pērlīšu aproces. Pašlaik var apskatīt ceļojumos savākto tasīšu un krūzīšu izstādi, kā arī valstu un daudzu pilsētu emblēmiņas. Labprāt piedalos pati un mudinu citus. Priecājos, ka manas idejas īstenojas dzīvē.

Viena no manām idejām bija organizēt valdes sēdes ar izbraukumu uz pagastiem, lai tuvāk iepazītu senioru dzīvi tur. Šīs tikšanās bija lieliskas. Izdevās īstenot brīnišķīgu ideju -- Latvijas 102. gadadienas svinēšanu. Sapulcējāmies Preiļu parkā, Ādama un Ievas saliņā, kur bija atbilstošs noformējums. Pateicības vārdi senioriem par lielo darbu pilsētas, visas Latvijas labā, karsta tēja un kafija, divu veidu kliņģeri, vēlējumi Latvijas tālākai izaugsmei --, tas viss radīja svētku sajūtu, gaišu noskaņu reizē ar uzsnigušo pirmo sniegu. Pasākumu gatavošanā mēģinu iesaistīt arvien vairāk senioru. Lai justu atbildību, lai būtu piederīgi savai biedrībai, lai katrs dotu savu artavu kopējā darbā.

Šobrīd ir apstiprināts projekts “Cilvēks cilvēkam” (atbildīgā -- senioru biedrība „Mūsmājas”). Pandēmijas laikā var atrast darbu, lai pastrādātu individuāli, -- iesēt puķes, lai pēc tam ar pārējiem senioriem padalītos ar stādiem.

-- Vai pilsētā jūtama senioru aktivitāte?

Protams. Daudzi piedalījās Latvijas Lielajā talkā. Vasarā pilsētas svētku noformējumam šuvām karodziņus, lai mūsu pilsēta būtu ne tikai skaista, sakopta, bet arī krāšņa. Rudenī Pasaules talkas dienā iestādījām 1500 krokusus pilsētas parkā. Tagad gaidām, kad tie uzziedēs.

-- Vai senioriem ir plānotas fiziskās aktivitātes?

Kad varēja kopīgi pulcēties, organizējām vingrošanas nodarbības fizioterapeita vadībā. Populāra ir nūjošana no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Pilsētā ir iecienīti vairāki pastaigu maršruti, aktivitātes parkā. Dažreiz tur ir vairāk cilvēku nekā koku (smejas)

-- Daudz ir dzirdēts par biedrības darbu labdarības jomā.

Jā, regulāri vācam ziedojumus. Iepriecinām pansionāta “Preiļi” iemītniekus Ziemassvētkos, Lieldienās. Tā mums ir kā tradīcija -- parūpēties par mazāk spējīgajiem. Vēl mums ir laba sadarbība ar kultūras centru. Senioriem tiek piedāvātas bezmaksas biļetes uz koncertiem, pasākumiem. Esam noslēguši līgumu ar atsaucīgu frizieri. 20 seniori ir saņēmuši un izmantojuši bezmaksas apkalpošanas vizītkartes. Vairākas idejas vēl ir padomā, jo šeit visur jūtu atbalstu, sapratni. Vajag tikai iet un darīt.

-- Kādi ir biedrības nākotnes plāni? Varbūt aprīlī atcels kādu no ierobežojumiem?

Plānot ilgtermiņa ir grūti. Neviens nezina, kādi būs apstākļi. Pagaidām ir īstermiņa plāni. Noteikti jāatzīmē biedrības pastāvēšanas 20 gadu jubileja. Tā gribas daudziem jo daudziem pateikties par ieguldījumu pilsētas, visas sabiedrības labā, Latvijas izaugsmē. Jautājums -- kas gan cits, ja ne mēs paši? Runājot par darba laiku, jāatzīstas, ka savā birojā esmu gandrīz katru dienu, izņemot svētdienas. Laiks nav ierobežots. Strādāju biedrībā jau astoņus gadus. Sākumā biju priekšsēdētājas vietniece, nu jau otro gadu -- priekšsēdētāja. Tiekos ar cilvēkiem, ar kuriem var vienkārši parunāt. Bieži jāsniedz psiholoģiska palīdzība. Daži jūtas ļoti vientuļi.

-- Kā ir ar brīvo laiku? Vai jums ir kāds vaļasprieks?

Patīk rokdarbi, jo tie man padodas, -- adu, tamborēju, pērļoju, zīmēju apsveikumus. Neturu sveci zem pūra -- veidoju izstādes, turklāt ne tikai savā novadā, bet arī tur, kur palūdz, -- Riebiņos, Dagdā. Patīk ceļot, kaut kur aizbraukt, piemēram, makšķerēt. Patīk krāt -- lelles, pildspalvas, kalendārīšus, tējkarotes… daudz vietas neaizņem, tāpēc kolekcionēju mazākas.

-- Ko jūs novēlēsiet senioriem, sagaidot pavasari?

Ja esi spējīgs redzēt, iet, mīlēt un katru rītu piecelties no gultas -- tu esi pasakaini bagāts cilvēks. Tāpēc visiem novēlu šo bagātību. Lai pavasaris iedvesmo, atjauno gan garīgi, gan fiziski! Lai vairāk ir saulītes, prieka! Ļoti gribas just sev apkārt pozītivismu, mīlestību, sapratni un atbalstu. Cik dosim, tik arī saņemsim! Ja vēlies būt laimīgs, tad esi laimīgs!