„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Uzlabo Zemessardzes 35. kājnieku bataljona infrastruktūru

22. aprīlī Zemessardzes 3. Latgales brigādes 35. kājnieku bataljona militārajā bāzē “Azurgi” Preiļu novada „Litavniekos” notika svinīgā piemiņas kapsulas ar vēstījumu nākamajām paaudzēm iemūrēšanas ceremonija, uzsākot bataljona infrastruktūras attīstības būvdarbus.

Ar šo aizsākumu bataljona pārstāvjus un visus klātesošos apsveica aizsardzības ministrs Artis Pabriks. “Prieks, ka ir uzspīdējusi saule tuneļa galā un beidzot Preiļu bataljonā būs modernas noliktavas, auto novietne un saimniecības telpas. Tālāk atliks tikai kārtīgi dienēt un aicināt stāties zemessardzē Preiļu bataljonā jaunos zemessargus,” teica Artis Pabriks.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norādīja, ka būvdarbi Zemessardzes 35. kājnieku bataljona teritorijā ir spilgts piemērs tam, ka jauni objekti tiek būvēti ne tikai Ādažos un Lielvārdē, kur jau ir investētas iespaidīgas naudas summas, bet arī attālākās vienībās. “Lai nodrošinātu kaujas spējas visiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzes infrastruktūrā kopumā plānots ieguldīt vairāk nekā 100 miljonus eiro. Tas, kas šodien šeit tiek darīts ir liels solis uz priekšu infrastruktūras attīstībā. Tas ir milzīgs ieguldījums tieši loģistikas un nodrošinājuma sistēmas attīstībā bruņotajos spēkos,“ uzsvēra Leonīds Kalniņš.

Gandarījumu par to, ka Zemessardzē tiek uzsākts viens no apjomīgākajiem infrastruktūras attīstības projektiem, pauda arī Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Viesturs Bubucis. “Bataljonam šis projekts ir ļoti nozīmīgs, jo tiks uzbūvēta bruņojuma noliktava un materiāli tehnisko līdzekļu noliktava, tiks pārbūvēta administratīvā ēka un labiekārtota teritorija. Savukārt moderna infrastruktūra paaugstina gan kaujas spējas, gan arī ceļ karavīriem un zemessargiem morālo stāju,” norādīja Viesturs Bubucis.

Būvnieka SIA “Selva būve” pārstāvis Mārtiņš Gailis Jaungailis atzina, ka jūtas pagodināts par uzdevumu pārbūvēt administratīvo ēku, izbūvēt divas noliktavu ēkas un autotransporta zonu šajā objektā: “Tādējādi varam dot savu ieguldījumu un būt noderīgi gan valstij, gan sabiedrībai kopumā.” Būvnieks atzinīgi novērtēja to, ka valstī tiek domāts par militāro bāžu attīstīšanu valsts un reģionālajā mērogā, jo militārajai infrastruktūrai ir būtiska loma valsts drošības nodrošināšanā.

Pēc kapsulas iebetonēšanas, ņemot vērā latgaliskās tradīcijas, kā arī, lai jaunais objekts labi kalpotu NBS, Zemessardzei un Latvijas tautai, objektu iesvētīja bataljona kapelāns virsleitnants Juris Skutelis.

Bataljona komandieris pulkvežleitnants Jānis Svilpe “Latgales Laikam” atzina, ka šis projekts ir ļoti svarīgs, jo iepriekš bataljonā nav bijis mūsdienu prasībām atbilstošas telpas materiāli tehnisko līdzekļu uzglabāšanai. “Aprīkojums kļūst aizvien modernāks un prasa īpašus uzglabāšanas apstākļus, it īpaši elektronika. Arī parastajam ekipējumam nepieciešami labi uzglabāšanas apstākļi, lai tos varētu ilgstoši kalpot. Līdz ar to noliktavu uzbūvēšana ļaus aizrisināt virkni problēmu,” atzina Jānis Svilpe.

Līgums ar SIA “Selva Būve” par administratīvās ēkas pārbūvi, divu noliktavu un autotransporta zonas izbūvi Zemessardzes 35. kājnieku bataljona militārajā bāzē “Azurgi”, Litavnieki, Preiļu novadā tika noslēgts 2020. gada decembrī. Darbi tika uzsākti februāra beigās pēc būvatļaujas saņemšanas. Tos pabeigt plānots līdz šī gada beigām. Būvdarbu kopējās plānotās izmaksas ir 3 591 672 eiro.

Zemessardzes 35. kājnieku bataljona militārajā bāzē “Azurgi” atrodas divas struktūrvienības – Zemessardzes 35. kājnieku bataljons un Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālais transporta remonta centrs. Zemessardzes 35. kājnieku bataljons ir viena no sešām Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienībām.

Šogad apritēs 30 gadi kopš bataljona dibināšanas 1991. gada 25. oktobrī.  Bataljona atbildības teritorijā atrodas Preiļu, Līvānu, Vārkavas, Riebiņu, Aglonas, Krāslavas un Dagdas novads. Savukārt Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālais transporta remonta centrs veic autotransporta remontus visam Latgales reģionam.