„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Bērni darināja rotaļlietas āra aktivitātēs

28. aprīlī no pulksten deviņiem, sākumā pagalmā pie Saskaņas pamatskolas, pēc tam laukumā pie Daugavpils Universitātes vecā korpusa, norisinājās "Europe Direct" informācijas centra Daugavpilī izglītojošas nodarbības vides izglītībā par tēmu “Atkritumi”, kurās piedalījās 58 pilsētas skolu 2. klašu audzēkņi.

Nodarbībās skolēni uzzināja, kāpēc ir svarīgi atkritumus mest atkritumu konteineros, nevis, piemēram, vest uz mežu, kāpēc tos ir svarīgi šķirot, kā arī daudz citas ar atkritumiem un to apsaimniekošanu saistītas informācijas.

Daugavpilī jau kādu laiku ir pieejama atkritumu šķirošana. Arī daudzi bērni, kas piedalījās nodarbībās, atzina, ka arī viņu mājās jau ir vairākas atkritumu kastes un teju visi šķiro papīru, PET pudeles un stiklu, “Latgales Laikam” pastāstīja viena no pasākuma vadītāja, Daugavpils Inovāciju centra izglītības metodiķe Viktorija Kozlovska.

Tāpēc bērni norādījuši, ka arī apģērbs viņu ģimenē bieži vien netiek izmests, bet gan aizvests uz Sarkano Krustu nodaļu vai atdots paziņām.

Savukārt Daugavpils Inovāciju centra vadītāja Kristīna Valaine norādīja, ka centrs piedāvā izglītojamajiem darbnīcu par atkritumiem, ļaujot bērniem labāk iepazīt dažādus atkritumu veidus, kā arī saprast, ka ne vienmēr viss ir metams ārā, ka ir daudzas lietas, kuras var izmantot otrreiz. Kā uzskatām piemērs tam bija bērnu pašu izgatavotās rotaļu automašīnas no izlietotām PET pudelēm.

Nodarbību gaitā bērni uzzināja arī to, ka, piemēram, no vecām drēbēm ir iespējams izgatavot paklāju mājdzīvniekam.

"Europe Direct" informācijas centra Daugavpilī koordinatore Marina Terza uzsvēra, ka šim pasākumam ir trīs svarīgi vēstījumi. Pirmais ir tas, ka Eiropas Savienība atbalsta atkritumu šķirošanu un mēģina iemācīt jauniešiem, ka ir rūpīgi jāizturas pret dabu un jāizvērtē pirkumu vajadzību, pirms pirkšanas stadijā, kas tiek pirkts un kur tiks likta, piem. nolietota prece un kā tas tiks pārstrādāta. Jāpadomā ir arī par to, ka, iegādājoties kādu preci, varbūt ir iespējams attiekties no iepakojuma, vai izvēlēties draudzīgāko dabai, piem. kartonu, papīru.

Otrs vēstījums ir tāds, ka "Europe Direct" informācijas centri ir izveidoti, lai lokāli informētu vietējos iedzīvotājus par Eiropas Komisijas aktualitātēm. Šobrīd viena no svarīgākajām Eiropas Komisijai prioritātēm ir „Eiropas zaļais kurss”, kuru mērķis ir panākt, lai Eiropa līdz 2050.gadam kļūtu par pirmo klimatneitrālo pasaules daļu, atjaunojot bioloģisko daudzveidību un samazinot piesārņojumu. Izveidots rīcības plāns, kurā ir norādītas nepieciešamās investīcijas un pieejamie finansēšanas rīki, kā arī izskaidrots, kā nodrošināt iekļaujošu un taisnīgu pārkārtošanos. ES arī sniegs finansiālu atbalstu un tehnisko palīdzību tiem, kurus pāreja uz zaļo ekonomiku skar vissmagāk. To dēvē par Taisnīgas pārkārtošanās mehānismu. Vissmagāk skartajos reģionos tas no 2021. līdz 2027. gadam palīdzēs piesaistīt vismaz 100 miljardus eiro.

Visbeidzot, trešais vēstījums ir saistīts ar atkritumu tēmu, ka tos nevajag mest ārā, ka tos var pārstrādāt, ka ir ļoti svarīgi iemācīties pareizi šķirot atkritumus.

Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Aivars Pudāns atzīmēja, ka Daugavpilī atkritumu šķirošana sākās ar to, ka tika atšķirots iepakojums. Pilsētā simts vietās tika uzstādīti konteineri, kur viens konteiners ir domāts jebkuram iepakojumam, bet otrs – tikai stikla iepakojumam. Uzņēmumam ir arī atsevišķa atkritumu savākšanas mašīna, kas ir iegādāta ar ES atbalstu, kas savāc tikai šķirotos atkritumus.

Patlaban SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” poligonā “Cinīši” tiek šķiroti visi atkritumi. Šķirojot nešķirotos atkritumus, otrreizējai pārstrādei tiek atlasīti 3—7 procenti atkritumu. Pārējais tiek vests noglabāšanai. Savukārt no konteineriem, kur tiek mesti jau sašķiroti atkritumi, otrreizējai pārstrādei tiek izmantot jau 80--90% to satura.

Tādējādi uzņēmums samazina noglabājamo atkritumu īpatsvaru un palielina otrreizējai pārstrādei nosūtāmo atkritumu īpatsvaru, kā arī samazina izdevumus, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanu kopumā.

Drīzumā „Cinīšos” plānots izveidot bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes cehu, kas ļaus vēl vairāk samazināt noglabājamo atkritumu apjomus, kā arī ražot biogāzi un tehnisko kompostu, ko varēs izmantot pārsegumam vai apzaļumošanā.

Komunālās saimniecības pārvalde ir noslēgusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Kohēzijas fonda projekta īstenošanu, kurš paredz Liginišķu mikrorajonā izveidot bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukumu, kurā tiks pārstrādāti dalīti savāktie bioloģiskie zaļie dārzu, parku atkritumi.

Materiālus, kas nav derīgi otrreizējai pārstrādei, varētu izmantot reģenerācijai un siltumenerģijas ieguvei jeb dedzināšanai. Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, ir daudz šādu katlumāju, taču Latvijā pagaidām to nav.

Atkritumu dedzināšanai domātās katlumājas ir modernas un izmešu tajās ir vidēji par 10% mazāk nekā tradicionālajās.

Izglītojošas nodarbības bērniem rīkoja “Europe Direct” Informācijas centrs Daugavpilī sadarbībā ar Daugavpils Inovāciju centru.

“Europe Direct” informācijas tīkls darbību ES dalībvalstīs sāka 2005. gadā un  ir viens no līdzekļiem, kā Eiropas Komisija informē plašu sabiedrību vietējā mērogā. Informācijas centrus Daugavpilī, koordinē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.