„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. jūlijs
Sestdiena
Dita, Dite, Marta
+16.6 °C
nedaudz mākoņains

Gatavo iepirkumu dokumentāciju tramvaju līnijas projektēšanai un būvniecībai

Patlaban tiek gatavota iepirkumu dokumentācija jaunās tramvaju līnijas projektēšanai un būvniecībai, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistus informēja domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

Jautājums par tramvaju līnijas būvniecību trīs reizes ir ticis skatīts domes Pilsētbūvniecības komisijā un tikai pēdējā sēdē ir izvēlēts tās maršruts. Tramvaju iepirkums paredz septiņu jaunu tramvaju vagonu iegādi. Ja jaunās tramvaja līnijas būvniecības rezultātā radīsies līdzekļu ekonomija, tie tiks novirzīti papildu tramvaju vagonu iegādei, skaidroja Igors Prelatovs.

Pašvaldības vadītājs norādīja, ka projekta realizācijas rezultātā ne tikai tiks uzbūvēta jauna tramvaju līnija, bet arī atrisināts satiksmes jautājums, savienojot pilsētas centru ar Ziemeļu pilsētiņu. Tāpat tiks izbūvētas jaunas komunikācijas, piemēram, kanalizācijas sistēma Stacijas ielā. Industriālie parki, kas atrodas Stacijas ielā posmā no Balvu līdz Kraujas ielai, līdz šim laikam ir bijuši spiesti izmantot asenizācijas pakalpojumus.

Šī projekta kontekstā tiks īstenots arī vēl viens projekts, kas paredzēts pilsētas teritorijas plānojumā -- tiks izbūvēts tunelis zem Kraujas ielas, kas nodrošinās gan gājēju, gan transportlīdzekļu satiksmi. Tāpat projekts paplašinās veloceliņu tīklu pilsētas centrā, kā arī skars Smilšu un Smiltenes ielu ceļu pārvada projekta otro kārtu.

Pēc abu minēto vērienīgo projektu realizācijas pilsētas centrs un tā infrastruktūra pārvērtīsies līdz nepazīšanai. Savukārt ilglaicīgā laika posmā tas nesīs pilsētai arī vairākus citus plusus -- jaunu darba vietu izveidi un darba apjomu nodrošināšanu vietējām būvfirmām, kā arī ceļu infrastruktūras un satiksmes uzlabošanu.

Savukārt domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis piebilda, ka nav šaubu, ka viss būvniecības programmā paredzētais ir pilsētai nepieciešams. Tāpat nav pamata strīdēties ar Satiksmes ministriju par to, kā tērēt līdzekļus, ko tā piešķir tās izveidotajās programmās.

Ir jāmeklē iespējas visas projekta daļas realizēt pilnā apmērā, izmantojot gan Satiksmes ministrijas, gan arī citu ministriju finansējumu. Vienīgi vajadzētu veikt labojumus tramvaju iepirkumā, pievienojot klāt vēl vienu loti par papildu tramvaju vagonu iegādi.

Pilsētbūvniecības un vides komisijas sēdē konceptuāli tika apstiprināts jaunās tramvaja līnijas maršruts, kas savienos pilsētas centru un Jaunās Forštates mikrorajonu, šķērsojot Ziemeļu un Ezermalas mikrorajonu. Kopējais plānotās līnijas garums būs vairāk nekā pieci kilometri, un tās būvniecība paredzēs virkni nopietnu inženierrisinājumu.

Kopumā projekts “Videi draudzīga un integrēta mobilitāte Daugavpils pilsētā” nosacīti ir iedalīts trīs posmos: Stacijas ielas posms līdz tunelim zem Kraujas ielas, šķērsojums virs dzelzceļa no Vaļņu ielas līdz Odu ielai un posms Jaunajā Forštatē no Latgales ielas līdz Aveņu ielas galam, kur atradīsies tramvaja līnijas aplis. Plānots, ka lielāko šī projekta izdevumu daļu -- 85%, segs Eiropas Kohēzijas fonds, atlikusī daļa tiks segta no valsts budžeta dotācijas un pašvaldības līdzekļiem.

Pilsētas iedzīvotāju, kuri izmanto sabiedrisko transportu, aptaujas dati liecina, ka daudzi no viņiem ir informēti par jaunās tramvaja līnijas projektu. Lai gan daļa aptaujāto uzskata, ka autobusu satiksme ir pietiekama, vairums neiebilst pret šādu jaunu un interesantu projektu.

Saskaņā ar aktuālajiem plāniem, būvniecības realizācijas termiņa noslēgums ir 2023. gada beigas. Būvniecības kopējās izmaksas ir tiek lēstas teju 30 miljonu eiro apmērā.