„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
apmācies

Palielinās algas bērnudārzu pedagogiem

Lai mazinātu nevienlīdzību pirmsskolas pedagogu atalgojuma sistēmā, Daugavpils domes deputāti pieņēmuši lēmumu no 1. septembra palielināt pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu mēneša darba algas likmi līdz 872 eiro.

Pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma likme patlaban ir par 33% zemāka nekā pedagogiem vispārizglītojošās skolās, lai gan darba pienākumi un atbildības pakāpe ir vienāda, norāda pašvaldībā.

5. maijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija skatīja Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu darba samaksas finansēšanas modeli, kas paredz no 1. septembra palielināt par 5% vienas stundas izmaksas pirmsskolas izglītības iestāžu skolotājam, nosakot zemāko algas likmi 872 eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija patlaban ir gatava celt atalgojumu par 5% tiem pedagogiem, kuri strādā ar piecus un sešus gadus veciem bērniem. Pārējiem pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta.

Latvijā kopumā strādā 11 973 pirmsskolas iestāžu pedagogi, no tiem tikai 3783 ir skolotāji darbam ar piecus -- sešus gadus veciem bērniem, kuru atalgojums tiek segts no valsts budžeta. Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēs kopumā strādā 591 pedagogs, no kuriem 245 pedagogi strādā ar piecus – sešus gadus veciem bērniem, bet 346 pedagogi -- ar bērniem vecumā no 1,5 līdz četriem gadiem.

Pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojums Daugavpilī vienmēr bijis viena no pašvaldības prioritātēm. Daugavpils dome regulāri paaugstinājusi bērnudārzu pedagogu mēnešalgas likmes. Tā kā iepriekš tika paredzēts, ka šogad pedagogu atalgojums no 800 eiro tiks palielināts līdz 830 eiro, Daugavpils domes 2021. gada budžetā bērnudārzu skolotāju algu palielināšanai jau tika paredzēti 30 000 eiro.

Reaģējot uz radošos nevienlīdzīgo atalgojumu situāciju, Daugavpils domes deputāti lēmuši no 1. septembra palielināt atalgojumu arī tiem bērnudārzu pedagogiem, kuri ikdienā strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz četriem gadiem. Šim nolūkam nepieciešams 102 064 eiro papildus finansējums. Vajadzīgo naudas summu paredzēts rast pārskatot pašvaldības gada budžetu un veicot tā pārdali.