„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Pasaku istabiņa palīdzēs uzvarēt labajam

Krievu kultūras centrā (KKC) Starptautiskās muzeju dienas un Eiropas muzeju nakts ietvaros atklāta jauna ekspozīcija „Pasaku istabiņa”. Diemžēl, tāpat kā vairākumam pasākumu, atklāšana notika nevis klātienē, bet tiešsaistes platformā „Zoom”. Un, kamēr vien ir spēkā ierobežojumi, bērni nevarēs atnākt šurp kopā ar klasi vai grupu, lai iepazītos ar krievu un citu tautu pasakām.

Pasaku istabiņā viesus sagaida Vara kalna saimniece, šeit izstādīti Daugavpils mākslinieka Pjotra Hudobčenoka darbi, kurš ir galvenais šīs KKC ieceres idejiskais iedvesmotājs un izpildītājs. Ekspozīcijā skatāmas krievu tautas pasaku telpiskās ilustrācijas, kā arī literāro un tautas pasaku ilustrācijas autoram raksturīgajā mazi gleznu formātā.

Pjotrs Hudobčenoks prezentācijā pastāstīja, ka viņam nebija laika garlaikoties -- visi jaunās ekspozīcijas darbi tapuši pirmā un otrā „Covid-19” pandēmijas viļņa laikā. Tiešsaistes tikšanās laikā autors komentēja savus darbus: „Pirmie tapa darbi pēc krievu tautas pasaku motīviem, bet otrā „vīrusa viļņa” laikā – pagājušā gada oktobrī – radās ideja izveidot eksponātus ar literāro pasaku varoņiem.

Pirmā bija itāliešu rakstnieka Džanni Rodāri pasaka „Čipolino piedzīvojumi”, otrā – Pāvela Bažova „Sudraba nadziņš”. Trešais darbs – Aleksandra Volkova „Smaragda pilsētas burvis”, tālāk sekoja Lazara Lagina „Vecais Hotabičs”, Hansa Kristiana Andersena „Sniega karaliene”, Nikolaja Nosova „Nezinītis Ziedu pilsētā”, Pjotra Jeršova „Zirdziņš Kuprainītis”, Alekseja Tolstoja „Zelta atslēdziņa jeb Buratino piedzīvojumi”. Jāatzīst, ka Džoanas Roulingas „Hariju Poteru” neesmu lasījis, tāpēc varoņus veidoju, pamatojoties uz zinošu cilvēku stāstītā, saka, esot izdevušie līdzīgi. Savukārt pēc krievu tautas pasakas motīviem tapušais „Lidojošais kuģis” veidots dažādās tehnikās. Ekspozīcijā ir arī krievu tautas pasakas „Morozko”, „Cara meita varde”. Man ļoti patīk mani varoņi, un es to veidošanā ieguldīju sirdi.”

Tiešsaistes prezentācijas viesi uzzināja, ka Pasaku istabiņa nav tikai pasaku varoņu, neparastu ilustrāciju ekspozīcija, bet arī vieta, kur var piedalīties piedzīvojumos draugu un klasesbiedru pulkā, veicot dažādus uzdevumus. Piemēram, var iejusties bruņinieka lomā krustcelēs, risinot ortogrāfijas uzdevumus, kļūt par burvi, zīmējot mīklu atbildes. Bet, ja neizdosies izpildīt uzdevumu, būs jāveic soda aplis, t.i., jānolasa pasakas fragments. Taču viss noteikti beigsies labi un labais uzvarēs. Jo Krievu kultūras centra brīnumainajā pasaulē citādi nemaz nevar būt.

Jāpiebilst, ka no 14. maija ir skatāma eksponātu izstāde KKC logos – tādējādi garāmgājēji varēs sajust Krievu nama pasakaino un mājīgo gaisotni.