„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+6.2 °C
apmācies

Bērnus varēs reģistrēt arī elektroniski

Daugavpils domes deputāti akceptējuši grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos “Bērnu reģistrācijas, uzņemšanas, atskaitīšanas kārtība un diennakts režīma pakalpojuma sniegšanas kārtība Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs”, kas paredz iespēju jaunajā mācību gadā reģistrēt bērnus pirmsskolas izglītības iestādē arī elektroniski.

“Latgales Laiku” informēja pašvaldībā, ka šobrīd Daugavpilī ir 27 pirmsskolas izglītības iestādes un divas skolas, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Pēc datiem uz 2020. gada 1. septembri, tās apmeklē 4603 bērni vecumā no viena līdz septiņiem gadiem. Mācības notiek mūsdienīgā un drošā vidē, vairumā iestāžu ir noslēgušies renovācijas darbi, rotaļu laukumi tiek modernizēti un aprīkoti ar jaunām iekārtām. Piecos bērnudārzos darbojas diennakts grupiņas.

Ik gadu pirmsskolas mācību iestādes uzņem apmēram 700 jaunpienācēju. Izvēloties iestādi, kur viņu mazuli pieskatīs un izglītos vairāku gadu garumā, vecākiem svarīgs gan tās izvietojums, gan piedāvātās programmas. Daugavpils Izglītības pārvaldē norāda, ka vietu pietiek visiem mazajiem daugavpiliešiem, taču pieprasījums pēc dažiem dārziņiem ir lielāks, nekā to iespējas uzņemt bērnus, līdz ar to  gadās situācijas, ka nākas uzgaidīt kādu laiku rindā, tikmēr apmeklējot citu pirmsskolas izglītības iestādi, vai, pēc vecāku ieskatiem, paliekot mājās.

Prioritāte grupu komplektēšanā ir Daugavpilī deklarētajiem bērniem,  ja vismaz viens no vecākiem reģistrācijas brīdī deklarēts pilsētā ne mazāk kā sešus mēnešus, kā arī bērniem, kuru brāļi vai māsas jau apmeklē konkrēto iestādi. Bērnudārzi nav piesaistīti kādām noteiktām adresēm, līdz ar to vecāki var izvēlēties gan mājām, gan darbavietai tuvāko.

Lai palielinātu izredzes savlaicīgi tikt vēlamajā bērnudārzā, vecākiem iesaka nevilcināt laiku un reģistrēt mazuli rindā uzreiz, tiklīdz ir saņemti viņa dokumenti (dzimšanas apliecība) un deklarēta dzīvesvieta. Līdz ar elektroniskās reģistrēšanas sistēmas ieviešanu to izdarīt būs vēl vienkāršāk. Pieteikumu Izglītības pārvaldei varēs iesniegt, izmantojot tiešsaistes formu vienotajā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai nosūtot uz Izglītības pārvaldes e-pastu ar drošu elektronisko parakstu apliecināto vēstuli. 

Pašlaik deputāti ir akceptējuši grozījumus, kas paredz elektroniskās reģistrācijas ieviešanu, taču tie vēl jāsaskaņo atbildīgajās ministrijās, kā arī jāsagatavo tehniskā bāze. Līdz ar to bērnu reģistrācija tiešsaistē varētu sākties pēc dažiem mēnešiem.