„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Česlavs Šmuksts – Viestura ordeņa komandieris

Česlavu Šmukstu aicinājām uz sarunu tieši pirms gada, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes komandierim tika piešķirta pulkveža dienesta pakāpe. Tādējādi Č. Šmuksts kļuva par pirmo pulkvedi, kurš komandē VUGD reģiona brigādi. Un, lūk, pēc gada atkal ir iemesls, lai satiktos -- Česlavs Šmuksts apbalvots ar Viestura ordeņa III šķiru un iecelts par ordeņa komandieri.

Viestura ordenis Česlavam Šmukstam piešķirts par izcilu kalpošanu Latvijas valstij un tautai, nesavtīgu darbu, kurš stiprinājis valsts demokrātiju, tiesiskumu, drošību un labklājību, ka arī par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai.

Iespējams, ne visi lasītāji zina, kas ir Viestura ordenis un par kādiem nopelniem tos piešķir, tāpēc sniegsim par to nelielu informāciju.

Viestura (Vesthardus Rex) ordenis nodibināts 1938. gadā. Ar Viestura ordeni apbalvo par sevišķiem militāriem nopelniem, kā arī par sevišķiem nopelniem nacionālās pretošanās kustībā un valsts neatkarības aizstāvēšanā, valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā un nostiprināšanā, valsts robežas apsargāšanā, valsts bruņoto spēku veidošanā un valstiskās apziņas ieaudzināšanā pilsoņos, sagatavojot tos kalpošanai savai valstij un zemei un savas valsts un zemes nelokāmai aizsargāšanai.

Viestura ordenim ir piecas šķiras un triju pakāpju goda zīmes. Ar ordeņa pirmo šķiru apbalvotais tiek iecelts par ordeņa lielkrusta komandieri, ar otro šķiru – par ordeņa lielvirsnieku, ar trešo šķiru – par ordeņa komandieri, ar ceturto šķiru – par ordeņa virsnieku, ar piekto šķiru – par ordeņa kavalieri. Savukārt Viestura ordeņa pirmās pakāpes goda zīme ir zeltīta, otrās pakāpes — sudraba, trešās pakāpes — bronzas.

Šogad ar Viestura ordeņa III šķiru apbalvoti pieci cilvēki – Česlavs Šmuksts, kā arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks, pulkvedis Pēteris Bauska, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks, pulkvedis Māris Geida, nacionālās pretošanās kustības dalībniece Elfrīda Pujēna un Latvijas Republikas Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris, pulkvedis Mareks Ozoliņš.

Sakarā ar augstā valsts apbalvojuma piešķiršanu Česlavs Šmuksts saka: „Ir patīkami saņemt jebkuru apbalvojumu. Un ne tikai – arī tad, ja ugunsgrēka dzēšanā kāds mums saka paldies -- tā jau ir laba balva ikvienam ugunsdzēsējam vai glābējam. Savukārt saņemt tik augstu apbalvojumu ir ne tikai patīkami, tas ir kaut kas īpašs! Tas nozīmē, ka gandrīz trīsdesmit gadi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā nav bijuši velti, tātad esmu strādājis pēc labākās sirdsapziņas un savulaik izvēlējies īsto profesiju. Tātad darba algu neesmu saņēmis veltīgi. Ir patīkami, ka manu darbu tik augsti novērtējusi VUGD vadība, kura iesniedza Ordeņu kapitulam ierosinājumu par apbalvošanu un Valsts prezidents parakstīja tā lēmumu.”

Jau otro gadu pandēmijas dēļ netiek rīkota svinīga apbalvojumu pasniegšanas ceremonija. Savukārt Česlavu Šmukstu pirmā apsveica ģimene.

„Jaunākais dēls, atnācis no skolas, pastāstīja, ka skolotāja stundā visu klātbūtnē paziņoja, ka viņa tētis saņēmis augstu valsts apbalvojumu. Saka, esot bijis ļoti patīkami, ka viņa tēvam piešķirts tik augsts apbalvojums,” stāsta Česlavs Šmuksts. Savu komandieri apsveica arī padotie – gan pa tālruni, gan darba vietā.

Jāatzīmē, ka 29 dienesta gados Česlavs Šmuksts saņēmis ap divdesmit VUGD vadības, ministrijas un citu resoru apbalvojumus. Taču no tiem viņš izceļ divus – Jūras spēku komandiera II pakāpes apbalvojumu “Par nopelniem” (2007) un Zemessardzes komandiera III pakāpes apbalvojumu goda zīmi “Par kalpošanu tautai un Latvijai” (2015).

-- Apbalvojumi – tas ir lieliski, taču darbs negaida. Jau vairāk nekā gadu mēs dzīvojam ļoti sarežģītos pandēmijas apstākļos. Kā šī situācija ietekmē ugunsdrošību reģionā?

-- Ir grūti atbildēt viennozīmīgi. Kūlas ugunsgrēku šopavasar bija mazāk, iespējams, tāpēc, ka tagad cilvēki vairāk uzturas mājās. Jāatzīmē, ka jau pagājušajā gadā kūlu dedzināja ievērojami mazāk nekā iepriekšējās sezonās. Bez šaubām, korekcijas ieviesa arī laika apstākļi – pavasaris kavējās, nekusa sniegs, tāpēc zāle ilgāk bija slapja. Savukārt dzīvojamo māju ugunsgrēku skaits palicis agrākajā līmenī. Taču jāņem vērā, ka gandrīz visi ugunsgrēkos cietušie un bojāgājušie cilvēki ir bijuši alkohola reibumā, smēķējuši gultā, nepareizi rīkojušies ar uguni vai elektroierīcēm. Toties ugunsdzēsēju un glābēju darbs ir kļuvis sarežģītāks. Lai kāda arī būtu situācija, mums ir jābrauc dzēst ugunsgrēkus, glābt cilvēkus un dzīvniekus. Un nav svarīgi, cik cilvēki ir izsisti no ierindas slimības dēļ, mums ir jādara savs darbs.

-- Cik nopietni „Covid-19” ir skāris VUGD Latgales brigādes personālsastāvu?

-- Par laimi, neviens nav nopietni cietis. Pašlaik no visa personālsastāva (aptuveni 500 cilvēki) ar koronavīrusu slimo trīs darbinieki. Masveida inficēšanās mūsu dienestā nav bijis. Taču 1--2 darbinieki pastāvīgi kaut kur „noķer” vīrusu, taču nav bijis gadījumu, kad darbinieki būtu cits citu inficējuši darbā. Tiesa, iespējams, viens ugunsdzēsējs inficējās ugunsgrēka dzēšanas laikā veikalā „Depo” Rēzeknē. Taču tas nav apstiprinājies fakts, bet gan pieņēmums.

-- Kā virzās jaunā depo būvniecības jautājums Daugavpilī? Cilvēki interesējas, bet valdībā, kā zināms, pastāvīgi mainās „noskaņojums”.

-- Vienmēr jācer uz labāko. Esmu pārliecināts, ka jauni depo būs ne tikai Daugavpilī, bet arī Līvānos, Ilūkstē un citās pilsētās. Tikai Daugavpilī tas būs A kategorijas depo, bet citviet tie būs mazāki.

Jāpiebilst, ka nesen tika atzīmēta Ugunsdzēsēju un glābēju diena un ugunsdzēsības Latvijā 156. gadadiena. Turklāt pirmā patstāvīgā pilsētas ugunsdzēsēju komanda tika izveidota 1845. gadā tieši Dinaburgā (Daugavpilī) uz pilsētas policijas ugunsdzēsēju komandas bāzes.

Par godu svētkiem Iekšlietu ministrijas, VUGD vadības un komandiera apbalvojumus saņēma vairāk nekā 50 VUGD Latgales reģiona brigādes darbinieki.

VUGD II pakāpes apbalvojuma zīmi “Par priekšzīmīgu dienestu” saņēma kaprālis Vitālijs Požarskis, Latgales reģiona brigādes Daugavpils 3. daļas ugunsdzēsējs glābējs.

VUGD III pakāpes apbalvojuma zīmi “Par priekšzīmīgu dienestu” saņēma seržants Sergejs Dobrovoļskis, Latgales reģiona brigādes Krāslavas daļas vada komandiera vietnieks; virsniekvietnieks Dmitrijs Grincevičs, Latgales reģiona brigādes Daugavpils 1. daļas posteņa vada komandiera vietnieks; virsleitnants Vadims Krivenko, Latgales reģiona brigādes Balvu daļas vada komandieris; kaprālis Valdis Ūsāns, Latgales reģiona brigādes Rēzeknes daļas ugunsdzēsējs glābējs.

Kārtējā speciālā dienesta pakāpe kapteinis pirms termiņa piešķirta virsleitnantam Artūram Puncuļam, Latgales reģiona brigādes Ludzas daļas Kārsavas posteņa komandierim; kārtējā speciālā dienesta pakāpe virsseržants pirms termiņa tiks piešķirta seržantam Artūram Bastrikinam, Latgales reģiona brigādes Rēzeknes daļas vada komandiera vietniekam.

Ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Goda rakstu apbalvots Jānis Desainis, Dmitrijs Dimbovskis, Jānis Grunts, Artūrs Kalvišs, Elvis Logins, Nikolajs Maskaļonoks, Dainis Slavinskis, Snežana Šmukste, Aivars Tūmiņš un Jānis Zabarovskis.

Pārējiem darbiniekiem izteikta VUGD un LRB vadības pateicība.