„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Daugavpils Cietoksnī atjauno galveno valni

Daugavpils cietoksnī pilnā sparā rit cietokšņa galvenā vaļņa restaurācijas darbi posmā no Mihaila vārtiem līdz Nikolaja vārtiem.

Kā „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils pilsētas pašvaldības vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins, darbu gaitā ir plānots labiekārtot vaļņa virskārtu, saremontēt eskarpa akmens sienu, kā arī atjaunot septītā bastiona iekšienē esošos kazemātus, kur nākotnē plānots izvietot Marka Rotko mākslas centra atvērtos keramikas fondus.

Šī ir pirmā pieredze cietokšņa galvenā vaļņa posma restaurācijā. Lielākais izaicinājums ir saistīts ar vaļņa eskarpa sienas atjaunošanu, atgriežot izbrukušos akmeņus savās vietās, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Ne mazāk svarīgi ir atjaunot arī vaļņa hidroizolāciju, ko nav saudzējuši nedz laika apstākļi, nedz arī koku saknes, lai mitrums nenokļūtu tālāk kazemātos un neradītu jaunos postījumus, norādīja Artjoms Mahļins.

Vaļņa virskārtas labiekārtošana tiek veikta Latvijas –Lietuvas pārrobežu sadarbības projektā, Kazemātu restaurācija notiek Latvijas – Lietuvas –Baltkrievijas sadarbības programmas projektā, bet eskarpa sienas remonts tiek veikts projektā “Rītdienas Eiropas vērtības”.

Līgums ar būvniekiem par darbu veikšanu noslēgts uz astoņiem mēnešiem, līdz ar to bastiona atjaunošanas darbi varētu noslēgties nākamgad pavasarī - vasarā.

7. bastions ir zemes nocietinājums ar valni un aizsardzībai un munīcijas glabāšanai domātām pazemes telpām iepretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. 7. bastiona vaļņi ir visa Daugavpils cietokšņa vizītkarte, jo tieši tie ir vislabāk redzami, iebraucot pilsētā.

Sienas atjaunošanas rezultātā bastions iegūs pievilcīgāku izskatu, kā arī būs iespējams apmeklētājiem nodrošināt jaunu ekskursijas maršrutu pa cietokšņa aizsarggrāvi, gar eskarpa sienu, kas iepriekš nebija iespējams drošības apsvērumu dēļ.

Projekta “Rīteiropas vērtības” gaitā Daugavpils cietoksnī šobrīd tiek atjaunota arī Inženieru arsenāla ēka, kur plānots izveidot Tehnikas un industriālā dizaina centru. Ar Kultūras ministrijas atbalstu piesaistīts valsts un ERAF finansējums arī jaunas promenādes izbūvei pie Daugavpils cietokšņa Daugavas ielā, kur paredzēts izveidot gandrīz kilometru garu atpūtas zonu.