„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Jaunajā katlumājā SC-3 teritorijā tiek ievestas pirmās šķeldas kravas

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrāles Nr. 3 (SC-3) teritorijā ir pabeigti jaunās katlumājas būvdarbi, patlaban katlumājas teritorijā tiek ievestas pirmās šķeldas kravas un ir sākts kurtuvju žāvēšanas process.

Sākoties apkures sezonai, iestājoties zemākai temperatūrai siltumapgādes uzņēmumam būs iespēja veikt kurtuvju pabaudi un testēšanu, sasniedzot nepieciešamos jaudas rādījumus. Pēc testiem objektu plānots nodot ekspluatācijā, informē Daugavpils pilsētas pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste.

PAS „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Artis Birkmanis „Latgales Laikam” pastāstīja, ka līdz ar jaunās katlumājas nodošanu ekspluatācijā uzņēmumam būs pieejama jaunas tehnoloģijas katlumāja, kur kā kurināmais tiks izmantota biomasa. Ar šķeldu tiks kurināti četri katli, katra katla jauda ir 7,5 megavati. Lai iegūtu vairāk siltumenerģijas, tiks izmatots arī ekonomaizers.

Apkures sezonā katlumāju uzņēmumā tiek plānots izmantot kā bāzes siltumenerģijas iegūšanas avotu, jo šobrīd kurināt ar šķeldu ir visizdevīgāk. Pilsēta jau sen bija pelnījusi šādu katlumāju, kas ļauj gan izmantot atjaunojamo enerģiju, gan arī iepirkt šķeldu no Latgales reģiona uzņēmējiem.

“Mūsu uzdevums ir ražot siltumenerģiju pēc iespējas lētāk, lai pārtērētājiem būtu mazāk jāmaksā. Līdz ar katlumājas palaišanu uzņēmums varēs arī elastīgāk reaģēt uz energoresursu svārstībām,” skaidroja PAS „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Artis Birkmanis. Katlumāja, darbojoties ar maksimālu jaudu, spēs saražot aptuveni 26--27% no kopējā pilsētai nepieciešamā siltumenerģijas daudzuma.

Jaunā katlumājas darbība koģenerācijas režīmā ļaus uzņēmumam arī lētāk iegādāties elektroenerģiju savām vajadzībām. Starpība starp uzņēmuma pārdoto un iepirkto elektroenerģiju būs ap 40 000 eiro gadā.

Šķeldas iepirkuma cenu aptauja ir beigusies uzņēmumam veiksmīgi. Tajā piedalījās 11 pretendenti, kas ir labs rādītājs. Rezultātā uzņēmums iepirks šķeldu par izdevīgu cenu. Ja gadā katlumājas darbināšanai ir nepieciešams šķeldas daudzums 131 000 kilovatstundu izstrādei, tad piedāvājumi bija pat 600 000 kilovatstundām, kas liecina, ka uzņēmēji ir noticējuši PAS „Daugavpils siltumtīkli” kā stabilam sadarbības partnerim.

Pašlaik PAS „Daugavpils siltumtīkli” ir arī vērsušies Finanšu ministrijā ar lūgumu caurskatīt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pieņemto lēmumu par 5,3 milj. eiro korekcijas piemērošanu uzņēmumam jaunās ar šķeldu kurināmās katlumājas būvniecības projektā. Patlaban tiek gaidīts ministrijas skaidrojums un lēmums.