„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+4.6 °C
apmācies

Ņems aizņēmumu Industriālā parka Locikos būvprojekta izstrādei

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē deputāti nobalsoja par aizņēmuma ņemšanu būvprojekta minimālā sastāva izstrādei un autoruzraudzībai Industriālā parka būvniecībai Augšdaugavas novada Locikos.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka Industriālo parku paredzēts būvēt Daugavpils pilsētas pašvaldībai piederošajā zemes gabalā Naujenes pagasta Locikos, kur iepriekš tika izskatīta iespēja būvēt lidlauku un Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centru (ALTOP).

Lidlauka būvniecības projektu Daugavpils pilsētas domes 2. jūlija sēdē deputāti nolēma apturēt. Taču ALTOP industriālā parka izveides iecere palika aktuāla arī kā patstāvīgs projekts. ALTOP parka kopējā teritorija ir 232 hektāri, plānotā Industriālā parka teritorija -- 53 hektāri, no tiem 1. kārtā ir plānots attīstīt teritoriju desmit hektāru platībā, sākotnēji izveidojot komersantu pieprasījumā balstītas A klases loģistikas noliktavas 8000--10 000 kvadrātmetru platībā un ārējos inženiertīklus, kuru kopējā jauda būtu paredzēta telpu izbūvei ar kopējo platību apmēram 70 000 kvadrātmetri, kas atbilst Latvijas lielāko industriālo parku telpu platībai.

Daugavpils un citu pilsētu uzņēmumus interesē A klases biroju un noliktavu telpas ar labu infrastruktūru un atbilstošām inženierkomunikācijām, kas šobrīd nav pieejamas ne Daugavpilī, ne arī kādā citā Latgales plānošanas reģiona pilsētā. Liela mēroga loģistikas centriem ir svarīga atrašanās ārpus apdzīvotām vietām un lieljaudas elektroenerģijas pieslēguma pieejamība, ko var nodrošināt, attīstot ALTOP industriālo parku.

Lai attīstītu uzņēmējdarbībai piemērotu infrastruktūru, stiprinātu reģiona izaugsmes potenciālu, radītu jaunas darba vietas un mazinātu sociālo un ekonomisko krīzes ietekmi, Daugavpils pilsētas pašvaldība vērsās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ar aizņēmuma pieprasījumu, un aizvadītajā nedēļā tas tika atbalstīts Ministru kabinetā.

Aizņēmums 130 620 eiro apmērā tiks novirzīts tehniskās dokumentācijas izstrādei. Projekta „Būvprojekta minimālā sastāva, būvprojekta izstrāde un autoruzraudzības veikšana objektā „Industriālā parka būvniecība Lidostas ielā 4, Lociki, Naujenes pagastā, Daugavpils novadā” 1. kārta” īstenošanas rezultātā paredzēts uzbūvēt industriālo A klases noliktavas ēku ar apbūves laukumu 10 000 līdz 15 000 kvadrātmetru, noliktavas, biroja, tehniskās un citas telpas, visus nepieciešamos iekšējos un ārējos inženiertīklus, kā arī labiekārtot piegulošo teritoriju. Šo darbu īstenošanai, pēc speciālistu atzinuma, ir visai reālas izredzes piesaistīt ārējo finansējumu no valsts un Eiropas Savienības struktūrfondiem.

Savukārt projekta sadarbības partneris, Augšdaugavas novada dome, plāno izstrādāt objektam piegulošās ceļu infrastruktūras būvprojektu.