„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+14.3 °C
apmācies

Andrejs Elksniņš: Latvijas drošības pamats ir labas kaimiņattiecības

Latvijas drošības pamats ir labas attiecības ar kaimiņvalstīm, tai skaitā Krieviju un Baltkrieviju, pašvaldības vadības preses konferencē žurnālistiem atzina Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Arī Krievijas un Baltkrievijas nacionālās drošības jautājums ir atkarīgs no labām kaimiņattiecībām, tai skaitā ar Latviju. Tādēļ racionāli domājoši politiķi centīsies panākt, lai šīs starpvalstu attiecības būtu labas. Daugavpilij ir daudzi ar kaimiņvalstīm kopīgi risināmu jautājumu kultūras, sporta un pārrobežu sadarbības jomā, kopīgiem spēkiem tiek īstenoti arī dažādi projekti. Arī turpmāk Daugavpils pilsētas pašvaldība turpinās strādāt šajā virzienā, norādīja pašvaldības vadītājs.

Pēdējā laikā pašvaldība saņem no valdības daudz dažādu signālu, lai turētos tālāk no saviem kaimiņiem Krievijas un Baltkrievijas. „Iespējams viņiem skauž pašvaldības labā sadarbība pilsētu līmenī, taču atteikties no tās pagaidām netiek plānots,” uzsvēra Andrejs Elksniņš.

Aizvadītājā nedēļā Saeimas Ārlietu komisija atbalstīja ideju nostiprināt likumā nepieciešamību pašvaldībām saskaņot savu starptautisko sadarbību. Seimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols piebilda, ka pašvaldību rīcībai ir jāatbilst Latvijas ārpolitikas nostādnēm.

Pašvaldības vadītājs neizslēdza iespēju, ka šāda atbildīgo amatpersonu rīcība varētu būt saistīta arī ar Daugavpilī plānoto padomju karavīru memoriāla remontu Dubrovina parkā. “Izdarīsim tā, lai piemineklis Dubrovina parkā būtu sakārtots un sakopts un lai no tā nekristu plāksnes,” norādīja Andrejs Elksniņš.

Ja valsts līmenī pašvaldības grib piespiest neparakstīt šādus līgumus, tas nozīmē, ka patlaban šādi rīkoties drīkst. Pēc pašvaldības vadītāja domām, Nacionālā apvienība šo jautājumu ir pavērsusi citā plāksnē un skata kā nacionālo jautājumu. Taču šādā griezumā pašvaldība šo jautājumu nekad nav skatījusi.

„Pilsētas centrā ir piemineklis sliktā tehniskā stāvoklī, kas apdraud iedzīvotāju drošību. Tukšas retorikas vietā, ko pašvaldības drīkst un ko nedrīkst darīt, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs labāk būtu piedāvājis saremontēt pieminekli par valsts līdzekļiem. Diemžēl ne šādu, ne līdzīgus piedāvājumus pašvaldība tā arī nav sagaidījusi,” norādīja Andrejs Elksniņš.

Domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs piebilda, ka Latvija ir brīva un demokrātiska valsts, kā tas teikts Satversmē, un pašvaldībām ir tiesības paust savu viedokli visdažādākajos jautājumos. Diemžēl pēdējā laikā šīs tiesības aizvien biežāk tiek ierobežotas. Turklāt tas attiecas ne tikai uz pieminekļa atjaunošanas darbiem, bet arī uz tādām tēmām kā viendzimuma laulības vai piespiedu vakcinācija, kas tiek skatīti Eiropas Savienības līmenī.

Piemēram, Ungārijā konstitūcijā tika veiktas izmaiņas, kuras nosaka, ka bērnam ir tēvs un māte, nevis vecāki Nr.1 un Nr. 2. Savukārt Latvijā šī tēma ir sava veida tabu, laikam ņemot vērā arī atsevišķas personas, kas vada augstas valsts iestādes. Bieži vien netiek ņemts vērā arī iedzīvotāju vairākuma viedoklis, norādīja pašvaldības amatpersona.

Arī Aleksejs Vasiļjevs atzina, ka neredz nekādas problēmas saistībā ar pieminekļa atjaunošanu: “Mēs rūpējamies par iedzīvotāju drošību, kā arī paužam ideoloģiju, kas nosaka, ka no lielākā ļaunuma pasaule tika atbrīvota 20. gadsimta vidū, kad tika uzveikts nacisms.”

Starp Krievijas Federācijas ģenerālkonsulātu Daugavpilī un Daugavpils pilsētas pašvaldību ir parakstīts nodomu protokols par padomju karavīru memoriāla restaurāciju Dubrovina parkā. Saskaņā ar parakstīto dokumentu Krievijas diplomātiskā pārstāvniecība ir gatava segt visas ar šī projekta realizāciju saistītās izmaksas. Patlaban tiek noteikta firma, kura veiks Dubrovina parkā esošā padomju karavīru memoriāla remontu.

Vēl pērn memoriāla teritorijā, kas atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā, tika konstatēts, ka memoriālā krīt masīvas plāksnes tādējādi apdraudot garāmgājējus.

Neskatoties uz to, ka memoriāls atrodas uz pašvaldības zemes, tas nav tās īpašums, tāpēc pilsētas dome nevar novirzīt līdzekļus tā atjaunošanai. Iniciatīvu šīs problēmas risināšanā uzņēmās Krievijas ģenerālkonsulāts.

Šī gada pavasarī Komunālās saimniecības pārvaldes un uzņēmuma “Labiekārtošana-D” speciālisti veica  memoriāla avārijas remontu, taču  tam nepieciešama pilnīga atjaunošana.  

Memoriāls Dubrovina parkā ir vieta, kuru diplomāti un pilsētas iedzīvotāji apmeklē dažādās Daugavpilij nozīmīgās piemiņas dienās. Ikdienā pie memoriāla pastaigājas pilsētnieki un Daugavpils viesi, tāpēc svarīgi ir, lai šeit  būtu pēc iespējas drošāk.