„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+16.8 °C
skaidrs laiks

Ministrs atzinīgi vērtē Daugavpilī realizējamos infrastruktūras attīstības projektus

Vizītes gaitā Daugavpili labklājības ministrs Gatis Eglītis atzinīgi novērtēja pilsētā realizējamos infrastruktūras attīstības projektus. Ministrs pauda, ka viņam ir savārgi iepazīties ar sociālo dienestu un bāriņtiesu darbu pašvaldībās un saprast kā tiek sniegti pakalpojumi un top infrastruktūra personām gan ar fiziskai, gan garīga rakstura traucējumiem.

„Daugavpilī tiek radīta jauna infrastruktūra, kas ļauj cilvēkiem iziet no institūcijām, kur viņi ilgi atradušies, vai mājām, no kurām ilgi nav gājuši ārā. Mums ir jāpalīdz šiem cilvēkiem ar fiziskiem un garīgiem traucējumiem integrēties sabiedrībā,” uzsvēra Gatis Eglītis.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš norādīja, ka cilvēku labklājība sākas ar jaunām darbavietām un ar palīdzības sniegšanu līdzcilvēkiem, kam tā ir visvairāk nepieciešama. Pašvaldības vadītājs pauda gandarījumu par līdzšinējo sadarbību, kā arī pauda gatavību turpināt sadarboties ar Labklājības ministriju, lai stiprinātu pašvaldības sniegto palīdzību iedzīvotājiem un reģionam kopumā.

Labklājības ministrs atzina, ka saskata iespējas jaunajā fondu periodā turpinātu šo investīciju piesaisti pašvaldībai no valsts puses.

Daugavpils domes priekšsēdētājs kopā ar Gati Eglīti apmeklēja arī Mežciema sanatorijas teritoriju un pārrunāja iespējas sadarbojoties nākotnē atjaunot šo objektu.

Pašvaldībā uzskata, ka šai vietai ir milzīgs potenciāls rehabilitācijas, sociālajā vai tūrisma jomā, taču patlaban privātajās rokās esošs īpašums iet bojā. Tikmēr pašvaldība ar Labklājības ministrijas atbalstu, šo kādreizējo arhitektūras pērli ar skaisto parku pie pašas Daugavas varētu saglabāt.

Savukārt, kas attiecas uz Labklājības ministrijas pārraudzībā esošo Kalkūnu muižas ēku, ministrs solīja meklēt variantus, kā pamazām atjaunot arī šo brīnišķīgo ēku, iespējams, ar sociālās rehabilitācijas funkciju.

Vizītes gaitā ministrs atzina, ka beidzot esam pakāpienu uz augšu palīdzības sniegšanā ģimenēm, kurās ir cilvēki ar funkcionāliem un garīgiem traucējumiem. Tagad dzīves apstākļi ir jāpalīdz uzlabot arī senioriem. Senioru infrastruktūra ir sliktā stāvoklī. Šīm vajadzībām ir iedalīti 65 miljoni eiro. Tuvākajos trīs līdz četros gados visā Latvijā plānots uzbūvēt jaunus senioru ciematiņus. Tie varētu būt tipveida projekti, kur katrā no mājiņām dzīvotu 12 seniori, skaidroja Gatis Eglītis.

Daugavpils ministrs apmeklēja arī rekonstruēto ēku cietoksnī, kur deinstitucionalizācijas  projekta rezultātā būs jauns ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums 20 bērniem,  Dienas centru personām ar garīga rakstura traucējumiem, kur labiekārtota teritorija, izveidotas specializētās darbnīcas, kā arī Ģimenes atbalsta centru/patversmi un Grupu dzīvokļus Šaurā ielā 26, kur notiek ēkas rekonstrukcija paplašinot pakalpojumu klāstu.

Tā kā ministra uzraudzībā ir arī darba tirgus politika, Gatis Eglītis tikšanās arī  Nodarbinātības Valsts aģentūras Daugavpils filiāles vadību, kur iepazinās ar darba tirgus situāciju Daugavpilī, VAS „Latvijas dzelzceļš” darbinieku pārkvalifikāciju un LIDL ienākšanu, kā arī runāja par to kā motivēt ilgstošos bezdarbniekus atgriezties darba tirgū.