„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+14.3 °C
apmācies

Daugavpils zemessargi grauj ienaidnieka plānu un svin bataljona dibināšanas 30. gadadienu

Aizvadītās nedēļas nogalē, militāro mācību “Namejs 2021” noslēgumā, Zemessardzes 34. bataljona zemessargi grāva ienaidnieka plānus lauka taktiskajā vingrinājumā un svinēja bataljona dibināšanas 30. gadadienu.

Bataljona komandieris majors Anatolijs Derjugins pastāstīja „Latgales Laikam”, ka “Namejs 2021” ir šī gada lielākās militārās mācības, kurās piedalās ap 7000 zemessargu, karavīru un civilo darbinieku, kā arī sabiedrotie no vairākām ārvalstīm. Kopā ar Zemessardzes 34. kājnieku bataljonu mācībās piedalījās arī pārstāvji no Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Mācību mērķis bija integrēt, demonstrēt un testēt gan militārā sektora, gan arī civilā sektora spējas savstarpēji sadarboties. Šajās dienās Daugavpilī dislocētais 34. bataljons veic aizsardzības operācijas ar mērķi nepieļaut pretiniekam sasniegt izvirzītos mērķus un izpildīt noteiktus uzdevumus.

Manevra vienības, kuras darbojas apvidū, liedza pretiniekam izpildīt viņa uzdevumus. Mācību raksturs nebija agresīvs vai uzbrūkošs, tā bija aizsardzības operāciju realizācija.

No 18. līdz 26. septembrim Zemessardzes 3. Latgales brigāde militāro mācību “Namejs 2021” laikā īstenoja lauka taktisko vingrinājumu, pārbaudot bataljonu spēju veikt uzdevumus konvencionālā apdraudējuma gadījumā. Vingrinājuma aktīvā fāze norisinājās no 25. līdz 26. septembrim daudzu Latgales, Vidzemes un Sēlijas pašvaldību teritorijās.

Militārajā vingrinājumā piedalījās vairāki simti zemessargu un karavīru no Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienībām, tostarp arī rezerves karavīri, kā arī zemessargi un karavīri no citām Zemessardzes brigādēm un sabiedrotie no Kanādas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Kolektīvās apmācības ietvaros tika trenētas darbības dažādu apdraudējumu apstākļos, tāpat tika pilnveidotas komandvadības spējas, stiprināta sadarbība starp apakšvienībām un pārbaudītas vienību spējas plānot un īstenot aizsardzības operācijas iesaistot mobilizācijas resursus.

Militāro mācību uzdevumi tika veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošiem zemes īpašumiem Aizkraukles, Augšdaugavas, Jēkabpils, Preiļu un Rēzeknes novadā.

Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2021” visā Latvijā norisinājās no 30. augusta līdz 3. oktobrim. To mērķis bija pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardze dod iespēju pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Zemessardze ir izaicinājums ikvienam pilnveidot sevi, iegūstot jaunas zināšanas, organizēti un saturīgi pavadot brīvo laiku.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes pakļautībā atrodas štābs Rēzeknē, četri kājnieku bataljoni Aizkrauklē, Daugavpilī, Preiļu novadā un Rēzeknē, viens nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī un viens kaujas atbalsta bataljons Rēzeknes novada Lūznavā.