„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+2.5 °C
apmācies

Dievam ir tikai divas rokas -- manas rokas

Atvasaras rīts. Terase ar kūpošu kafiju uz galda un maza kripatiņa no kādas ģimenes stāsta… Viesojamies Sēlijā, Augšdaugavas novada Ilūkstē, kur Tatjana un Aleksandrs Mašņuki pirms nepilna gada izveidoja atpūtas un izklaides vietu ģimenēm „Mikado”. Šķiet pat neticami, ka ēkā, kur vēl pirms diviem gadiem nebija nekā, kur iekštelpu vietā bija bedre, šobrīd ir ierīkotas skaistas atpūtas telpas. Tiekoties ar atpūtas vietas saimniekiem, kopā izstaigājam pagalmu, Tatjana iepazīstina ar plašajām izklaides iespējām, bet viņas vīrs turpina strādāt, jo, kā paši smejas, – „viņiem noderētu vēl divas rokas”, jo it viss te ir pašu saimnieku darināts.

 

TICI UN IDEJA ATNĀKS!

Ēka, kurā izveidota atpūtas vieta, celta aptuveni 1960. gadā un savā laikā tā izmantota ļoti dažādām vajadzībām. Mašņuku ģimene ēku iegādājās 2007. gadā un, kā paši stāsta -- „ielikām logus, sakārtojām daļu jumta un ar to viss beidzās”. Ilgus gadus telpas bija tukšas, ģimenei nespējot rast tām īsto pielietojumu. „Ilgi bijām meklējumos,” stāsta Tatjana, „apsvērām dažādas idejas, konsultējāmies, kādus projektus labāk realizēt, bet ilgi nekas neuzrunāja, nešķita, ka kaut kas ir pa īstam mūsu. Vajadzēja ilgu laiku, līdz atnāca īstā ideja”. Un sapnis piedzima! 2019. gadā ģimene uzsāka vērienīgus remontdarbus, lai Ilūkstē radītu jaunu atpūtas vietu. Pamatdoma bija izveidot nevis vienkārši viesu namu, bet vietu, kur atpūsties visai ģimenei, kur arī vecāki var ļauties bezrūpībai, jo bērni tiek nodarbināti aizraujošās izklaidēs. Šobrīd, atskatoties, Tatjana teic, ka šī izvēle nu jau šķiet pat likumsakarīga, jo gan viņai, gan vīram ļoti patīk darbs ar bērniem, tas viņus spārno un ir tik skaisti, ka, to darot, var radīt arī brīvbrīdi un kārotu atpūtu bērnu vecākiem!

 

100% ROKU DARBS

Gan Tatjana, gan Aleksandrs un arī viņu bērni ir mākslinieki, katrs savā jomā, līdz ar to var teikt, ka „Mikado” ir 100% roku darbs. Visus remontdarbus Aleksandrs ir veicis pats, Tatjanai palīdzot. Skaistie sienu gleznojumi – arī vīra roku darbs, pufi – Tatjanas pašas šūti, gleznas un citi dekori – meitu veikums, tā varētu turpināt vēl un vēl. Ikkatrai lietai te ir savs stāsts, kā tā tapusi. Viss ir liels vienas ģimenes veikums. „Neticami, ka viss te tagad ir,” aizrautīgi saka Tatjana, „ir izveidotas divas zāles – viena pieaugušajiem, viena bērniem. Ar gandarījumu varam noraudzīties, kā te atpūšas ģimenes. Cik interesanti ir vērot, ka arī vecmāmiņas kopā ar mazbērniem spēlējas ar visām šīm inovatīvajām rotaļlietām. Ievērojām, ka arī vecāki aizmirst par bērniem, tādā labā nozīmē, jo mēs kopā ar bērniem rotaļājamies, viņi ir aizņemti, bet vecāki var pilnvērtīgi atpūsties, bet citkārt bērnu rotaļlietas izskatās tik interesantas, ka arī vecāki grib tās izmēģināt.”

 

ĪSTIE CILVĒKI

Piepildot šo sapni, daļu finansējuma ģimene saņēma, realizējot projektu „Inovatīvu izklaides un atpūtas pakalpojumu izveide ģimenēm ar bērniem Ilūkstē”. Tatjana uzsver, ka projekta rakstīšana bija ļoti smags darbs, toties gūtā pieredze ir nenovērtējama: „Man iepriekš nebija nekādas pieredzes ar projektiem, daudz konsultējos, meklēju informāciju. Stāstot citiem savu ideju, parādot telpas, cik patiesībā briesmīgā stāvoklī tās ir, saskārāmies ar dažādu reakciju, protams, daudzi teica, ka tam nav jēgas, bet bija arī tādi cilvēki, kas atbalstīja. Bija brīži, kad zuda spēki. Morālais atbalsts tādos brīžos ir ļoti svarīgs! Projekta rakstīšanas laikā man ļoti palīdzēja Gunta Ahromkina no Krāslavas, viņa, pat neredzot šo vietu, noticēja idejai, noturēja mani pareizajā tonusā! Esmu viņai ļoti pateicīga. Paldies arī būvniekam Andrejam Kaskevičam, mūsu draugiem un radiem, visiem cilvēkiem, kas ticēja! Mums paveicās, jo blakus bija īstie cilvēki.” Tatjana uzver, ka projekts ļoti motivē ātri rīkoties, jo ir noteikti termiņi, viņa atzīst, ka bez tā darbi diez vai tiktu paveikti tik atri.

NO MISKASTES LĪDZ INOVATĪVĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM

Īsā laikā noiets garš ceļa posms. Nesakoptas apkārtnes un ēkas vietā radīta vieta ģimenēm, piepildīta ar siltumu un lielu mīlestību. Pašu iekārtotas divas telpas – kamīnzāle svinībām pieaugušajiem un bērnu telpa, piedāvājot arī dažādas aktivitātes bērniem -- bērnu elektromobiļus, batutus un piepūšamās atrakcijas, ir “šautuve”, radiovadāmās mašīnas, droni, virtuālās realitātes brilles un citas atrakcijas bērniem. Tatjana stāsta, ka radiovadāmo mašīnu trasi veidojuši vieni no pirmajiem Latvijā, tādēļ trūcis padoma, visi risinājumi tika meklēti pašu spēkiem un trase vairākkārt pārbūvēta. „Neticēsiet,” saka Tatjana,” bet te, trases vietā, iepriekš bija miskaste! Bet tagad šī vieta ir rozīnīte.” Tatjana atzīst, ka, piedāvājot inovatīvas izklaides iespējas, arī pašiem daudz ir jāapgūst.

 

VIENKĀRŠI DARĪT

Būdami jaunizveidotas atpūtas vietas īpašnieki, arī Mašņuki izjūt „Covid-19” ieviestās izmaiņas, bet par to nesūrojās. Tatjana stāsta: „Mums „kovida” nav un nebija. Mēs vienkārši visu laiku strādājam, piemēram, šogad, lai gan nebija plānots, tomēr, „pateicoties” „Covid-19”, uzbūvējām terasi, vēl joprojām notiek citi remontdarbi. Neviens jau mūsu vietā neko nedarīs. Daudz ir jādomā, jāplāno, laiks rit ļoti ātri. Tas nebūt nav vienkārši – no nekā izveidot kaut ko, ieraudzīt, kā viss izskatīsies, pirms vispār esi iesācis kaut ko darīt. Mūsu darba diena nebeidzas desmitos vakarā! Bet mums ļoti patīk tas, ko darām, gribam ciemiņiem radīt vispatīkamāko vidi, laikam tāpēc nezūd darba spars.” Jautāta, kas viņu iedvesmo un vairo enerģiju, Tatjana rausta plecus un bilst: „Nezinu, mēs tādi vienkārši esam, enerģijai nav limita, jo viss spēks slēpjas katrā no mums, mūs pašos! Es nemaz nespēju iedomāties, kā ir neko nedarīt, tomēr mans lielākais enerģijas avots ir vīrs, kur viņam tās ir tik daudz, es nezinu!”

Abi ilūkstieši ir starojoši, saulaini un enerģiski, izstarojot aizrautību un degsmi, lai gan ceļš nav viegls… bet ne visu ir svešai acij jāredz. Šogad oktobrī „Mikado” svin viena gada jubileju. Šī vieta apbur ar savu stāstu, siltumu un lielo mīlestību, ko te ielikusi Mašņuku ģimene, ļoti nesavtīgi, cītīgi, uzmanīgi strādājot ik dienu, lai radītu neaizmirstamas emocijas un svētkus citiem. Un Tatjanai un Aleksandram ir plaši ideju apvāršņi. Tatjana uzsver: „Ir vienkārši jādara! Dievam ir tikai divas rokas – manas rokas.”

 

Komentāri

06.10.2021 09:08
Андрей
Прекрасный пример того, когда слова не расходятся с делом! А также того, что всё в руках человека! Если есть желание, то все достижимо! Желаю вам успешно пережить эти времена и поймать свой ветер в паруса!