„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Iveta Jukšinska: Neatņemiet citiem tiesības uz dzīvību!

Latvijā turpina palielināties ar COVID-19 inficētu stacionēto cilvēku skaits. Arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) nemitīgi turpinās smaga cīņa par pacientu dzīvībām: uz 1.novembri slimnīcā ārstējās 254 Covid-19 slimnieki, kuru vidū ir gan gados vecāki cilvēki, gan jaunieši. Covid pacienti bez smagām blakus slimībām tiek novirzīti uz Plaušu slimību un tuberkulozes centru (PSTC). Savukārt Covid pacienti ar smagām blakus slimībām (piem., leikozi, nepieciešama ķīmijterapija, ķirurģiskās operācijas utt.) nonāk DRS Plānveida īslaicīgās ārstēšanas nodaļā, kas uz doto brīdi ir pārprofilēta Covid 19 pacientiem. Tāpat uz DRS tiek novirzīti pacienti, ja PSTC vairs nav brīvu gultas vietu. Par situāciju stāsta DRS infektoloģe Iveta Jukšinska.

Ārstu trūkuma dēļ katrā no 10 Covid-19 nodaļām strādā tikai viens ārsts. 26. oktobrī nodaļā, kur es strādāju, atradās 18 pacienti. 16 no tiem – ar vidēji smagu slimības gaitu, viens vakcinēts un 15 nevakcinēti pacienti. Divu nevakcinēto pacientu stāvoklis bija vērtējams kā smags. Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā kritiskā stāvoklī atradās 19 cilvēki. Tostarp divi vakcinētie un 17 nevakcinētie. Ja slimības izplatības tendence saglabāsies, tad šiem cilvēkiem katru dienu pievienosies aptuveni 25-30 pacienti. Mēs ar kolēģiem darīsim visu iespējamo, taču jau tagad zinām, ka aptuveni 15% no slimnīcas mājās neatgriezīsies. Šie cilvēki ir nolemti.
Daudzi no nevakcinētajiem pacientiem, kurus ārstējot mēs tērējam visus cilvēkresursus, medicīniskos, tehniskos resursus, savu veselību spēs atjaunot ne ātrāk kā pusgada laikā. Dažiem no tiem tiks piešķirta invaliditāte. Starp citu, resursus, ko tērējam, palīdzot nevakcinētiem Covid-19 pacientiem, mēs atņemam onkoloģiski slimajiem, sirds un asinsvadu slimību pacientiem, infarkta pacientiem, cilvēkiem ar politraumām, septisku šoku, anafilaksi, saindēšanos, apdegumiem. Arī tiem, kam veikta neatliekama operācija, tiem, kas dažādu iemeslu dēļ ir zaudējuši daudz asiņu, tiem, kam nepieciešama reanimācija un neatliekamā palīdzība. Visu šo cilvēku vidū nāves gadījumu skaits pieaugs! Jo mēs, ārsti, vienkārši nepaspēsim viņiem palīdzēt!

Visi resursi tiek iztērēti šai sasodītai sērgai, kuru daudzi joprojām uzskata par vienkāršu “saaukstēšanos”! Šādi “gudrinieki”, kuri paļaujas uz “dabisko imunitāti” un ceļmallapu dziedinošo spēku, šodien aizņem intensīvās terapijas gultas, kas ir vitāli svarīgas jaunam puisim pēc autoavārijas, māmiņai pēc smagām dzemdībām, sievietei ar onkoloģisku saslimšanu, vīrietim ar infarktu! Šie cilvēki nemirs no Covid-19. Šie cilvēki nomirs to cilvēku dēļ, kuri savu vēlmi kritizēt valdības lēmumus vai izcelties ar savām "brīvas izvēles tiesībām" nostāda augstāk par sava tuvākā tiesībām uz dzīvību!

Mans ķermenis ir mana pils? Dieva dēļ! Tad uzņemieties atbildību par savu rīcību! Ja uzsverat, ka “mans ķermenis ir mana pils”, tad esiet gatavi paši un brīdiniet savus tuviniekus, ka ārsti pārtrauks skābekļa piegādi jūsu organismam, kad nokļūsiet reanimācijā ar Covid-19. Un skābekli piegādās kādam, kurš ir vakcinēts, bet nonāca nelaimē, ciešot autoavārijā vai ražošanā, vai kādam ar sirdslēkmi. Nevajag tvert aiz rokas mani, citus ārstus, medmāsas, un smokot lūgt, lai vismaz kaut kā palīdzam. Labprātīgi atsakieties no palīdzības! Palieciet tikpat vīrišķīgi un augstprātīgi, kā pirms dažām nedēļām, kad saucāt vakcinētos par "paklausīgo jēru baru", rāvāt nost "uzpurņus" un pieprasījāt, lai jūs beidz uzskatīt par "stulbo lopu"! Ļaudis, atjēdzieties un paskatieties apkārt! Katrs šobrīd redzamais cilvēks, ar kuru pļāpājāt vakar un pirms mēneša, jūsu radinieki, draugi, paziņas, bijušie klasesbiedri un kolēģi, kāpņu telpas kaimiņi – viņiem visiem jebkurā brīdī var būt nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Domājot par savām tiesībām, neatņemiet citiem tiesības uz dzīvību! Epidēmijas laikā jūs nevarat garantēt, ka Covid-19, kuru esat izslimojis kā “vienkāršu saaukstēšanos”, nekļūs par spriedumu jūsu vecmāmiņai vai jūsu drauga mātei. Iedomājieties! Varbūt jūs kādam no draugiem šodien pēdējo reizi teicāt: “Sveiks! Kā tev iet?", pēdējo reizi kopā svinējāt dzimšanas dienu, pēdējo reizi vienojāties, ka brauksiet uz vasarnīcu vai makšķerēt. Pašreizējās veselības aprūpes sistēmas pārslodzes brīdī parastā sirds mazspēja, apendicīts, saindēšanās un pat lauzta roka var būt nāves spriedums kādam, jo visa sistēma ir spiesta strādāt, lai cīnītos tikai pret vienu kaiti. Vakcinācija sniedz to plāno aizsardzības slāni, kas dos jums un viņiem iespēju izdzīvot, nenonākt slimnīcā un nekļūt par invalīdiem.

Es lieliski saprotu, ka ir bezjēdzīgi runāt ar spītīgiem “antivakseriem”. Bet es gribu uzrunāt tos, kuri šaubās. Jūs mulsina, ka vakcīna tika izveidota tik ātri? Pirmo reizi vakcīnu radīšanas vēsturē visas pasaules zinātnieki strādāja kopā viena mērķa vadīti! Jūs domājat, ka vakcīna nav izturējusi visus nepieciešamos testus? Uz šo brīdi 3 miljardi pasaules iedzīvotāju ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu! Ziņas par vakcīnas izraisītiem masveida nāves gadījumiem Norvēģijā, Zviedrijā, Japānā vai Dienvidkorejā neparādās. Jūs taču saprotat, ka kaut ko tādu noslēpt nebūtu iespējams.

Vai jūs ticat farmācijas nozares un ārstu sazvērestībai visā pasaulē? Mēs pirmie likām plecu injekcijai! Mēs – ārsti – bijām visapjomīgākā masu eksperimentālā grupa. Tieši mēs esam visneaizsargātākā kategorija, kurai katru dienu uzbrūk koronavīruss. Šodien, kad lielākā daļa no mums ir vakcinēti, mēs pārtraucām lūgties pirms katras maiņas. Jūs uztrauc vakcinācijas sekas? Iespēja "noķert" trombu no vakcīnas novērtēta kā 1:250 000, iegūt labdabīgu miokardītu (kas ir diezgan viegli izārstējams) no mRNS vakcīnas ir 1:100 000. Savukārt trombu varbūtība pēc saslimšanas ar Covid-19 (ja vispār izdzīvo) ir desmitreiz lielāka, bet miokardīta varbūtība – 5000 reizes lielāka. Jūs pārsteidz fakts, kāpēc, izstrādājot vakcīnu, ārsti tā arī nav izdomājuši, kā ārstēt Covid-19? Tas nav izārstējams! Tā ir vīrusu infekcija. Pret to nav īpašu zāļu. Vai nu Jūsu ķermenis paspēs dot imūnreakciju un izstrādāt antivielas, vai arī jūs nomirsiet.

Kamēr pacienta organisms cīnās, ārsti var tikai atvieglot stāvokli: mazināt drudzi, izvadīt intoksikācijas produktus, sniegt atbalstu nierēm, aknām un tālāk – kā Dievs dos. Savukārt vakcinācija nekavējoties dod jums antivielas pret šo slimību un Jūsu izredzes ne tikai izdzīvot, bet arī viegli pārvarēt slimību, pieaug.

Vēlos uzrunāt arī visus, kuri jau ir vakcinējušies. Lūdzu, nenovērsieties no saviem tuviniekiem, radiem un draugiem, kuri šaubās. Izrādiet vismaz nelielu sapratni pret viņu nesapratni. Centieties viņus pārliecināt un pierakstiet vakcinācijai. Tikai kopā mēs spēsim uzvarēt šo slimību.