„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.8 °C
daļēji mākoņains

Francis Gusts: "Vēlējos sasniegt vēl labākus rezultātus"

Daugavpils komandas "Lokomotiv" spīdvejistam rīdziniekam Francim Gustam aizvadītā sezona bija godalgotām bagāta un ražīga. Viņš uzvarēja Eiropas U19 junioru čempionātā spīdvejā, izcīnīja Eiropas čempiona titulu U19 pāriem, bronzas medaļu junioru komandu Eiropas čempionātā U21 un jaunatnes pasaules čempionātā U23 Latvijas izlases sastāvā, savukārt pasaules individuālajā čempionātā junioriem iekļuva labāko astoņniekā, bija Latvijas izlases dalībnieks „Monster Energy FIM Speedway of Nations” pasaules komandu čempionātā. Uzvaras tika izcīnītas arī mazāk nozīmīgās sacensībās.

Francis Gusts savus aizvadītās sezonas sasniegumus novērtē diezgan augstu, lai gan atzīst, ka vēlējies sasniegt vēl labākus rezultātus. Acīmredzot, pirmkārt, Francis ar to domā pasaules individuālo čempionātu junioriem, kurā viņam bija visas iespējas līdz pat noslēdzošajam posmam iekļūt labāko jauno spīdvejistu četriniekā. Taču Pardubices trekā ne viss izdevās, kā plānots, un kopvērtējumā viņš nespēja noturēties labāko četriniekā, noslēdzošajā posmā iegūstot tikai 8 punktus (10. vieta posmā). Sacensību noslēguma protokolā Gusts dalīja 6.--8. vietu ar čehu Janu Kvehu un vācieti Noriku Bledornu. Taču papildu rādītāju ziņā viņš zaudēja abiem saviem sāncenšiem. Francis no ceturtās vietas atpalika tikai par trim punktiem.

Stāstot par pagājušās sezonas vērtīgāko balvu, Francis atzīmēja, ka tās visas ir svarīgas, tomēr visvairāk emociju bija pēc izcīnītās zelta medaļas Eiropas U19 junioru čempionātā.

-- Jūs vēl trīs sezonas startēsiet junioru sacensībās. Ko plānojat sasniegt šajā laikā?

– Pirmkārt, šajā laikā ir jātrenējas un jāiegūst pēc iespējas lielāka pieredze. Kamēr es vēl esmu ļoti jauns, man ir vieglāk kaut ko iemācīt, savukārt es vieglāk apgūstu jaunas prasmes.

-- Polijas junioru komandu čempionātā „Lokomotiv/Jaunība” tomēr nespēja atkārtot pagājušā gada sasniegumu un izcīnīt medaļas. Kāpēc, jūsuprāt, tas neizdevās?

-- Pirmām kārtām, mums nedaudz pietrūka veiksmes. Taču jāatzīmē, ka arī Polijas juniori šosezon bija spēcīgāki.

-- Kā vērtējat savu sniegumu juniora statusā komandā „Lokomotiv”?

– Uzskatu, ka, salīdzinot ar pagājušo sezonu, es startēju sliktāk, nekā varēju – pārāk bieži zaudēju junioru braucienos. Lai gan „Lokomotiv” sastāvā aizvadīju arī dažas veiksmīgas sacīkstes.

-- Neskatoties uz jaunību, jums jau ir sacensību pieredze Zviedrijas līgā. Kā jūs vērtējat šo līgu?

-- Zviedrijas „Bauhaus-Ligaen” noteikti ir daudz spēcīgāka par Polijas „eWinner” līgu un, vēl jo vairāk, Polijas otro līgu, jo tajā sacenšas visi spēcīgākie Polijas ekstralīgas sportisti.

– Kādi ir jūsu nākotnes plāni?

– Tie joprojām ir neskaidri. Ļoti ceru, ka spēšu noteikt pareizās prioritātes, lai attīstītu savas spējas un veidotu karjeru spīdvejā.

– Kādi, jūsuprāt, šobrīd ir mīnusi, pie kuriem būtu vairāk jāpiestrādā, lai nākotnē īstenotu savas ieceres?

-- Pirmkārt, ir daudz jātrenē starts, jo gandrīz visu laiku tajā zaudēju un tad par pozīciju jācīnās gandrīz līdz finišam.

– Kā sākāt nodarboties ar spīdveju, ņemot vērā, ka Rīgā tas nav tik populārs tehniskais sporta veids?

– Kad Rīgā sāka darbu spīdveja skola, man par to pastāstīja klasesbiedrs. Es nolēmu izmēģināt savus spēkus. Man spīdvejs gandrīz uzreiz iepatikās.

– Un kā uz to reaģēja jūsu vecāki, ņemot vērā, ka spīdvejs ir gana bīstams sporta veids, vēl jo vairāk tāpēc, ka jums daudz laika ir jāpavada Daugavpilī?

–Vecāki manu izvēli uztvēra diezgan viegli. Viņi uzskata, ka katram ir nepieciešama sava aizraušanās. Runājot par Daugavpili, tad daudz laika šeit pavadīju pagājušajā gadā. Šogad es galvenokārt braucu uz sacīkstēm. Galvenais, lai tas neietekmē rezultātus.

– Vai spīdvejs netraucē mācībām?

– Kopumā – nē. Pagājušajā sezonā palīdzēja tas, ka daļa nodarbību notika attālināti. Šogad septembrī nācās nedaudz izlaist mācības, bet es atgūstu nokavēto. Ceru veiksmīgi pabeigt skolu, apvienojot ar spīdveju, un tad jau redzēs.