„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Šonedēļ plānots pabeigt pagaidu žoga izbūvi uz robežas ar Baltkrieviju

Kamēr Polijā no Baltkrievijas cenšas iekļūt tūkstošiem migrantu, uz Latvijas--Baltkrievijas robežas noslēgumam tuvojas pagaidu žoga izbūve. Darbus plānots pabeigt novembra beigās -- decembra sākumā.

Pagaidām migranti nav mēģinājuši šķērsot vai bojāt uz Latvijas--Baltkrievijas ierīkoto pagaidu dzeloņstiepļu žogu. Robežu migranti mēģina šķērsot vietās, kur žogs vēl nav ierīkots, izbraukumā pie jaunizbūvētā žoga žurnālistiem pastāstīja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieka vietnieks Juris Kusiņš.

Patlaban žogs ir ierīkots 31,5 kilometru garumā no kopumā plānotajiem gandrīz 37 kilometriem. Žoga posmos tiek izmantoti arī dažādi tehniskie līdzekļi, kas palīdz pārliecināties par to, ka nenotiek robežas šķērsošanas mēģinājumi.

Lai arī situācija uz robežas patlaban nav vienkārša, tā tiek kontrolēta un satraukumam nav pamata. Pēdējā laikā nav konstatēti gadījumi, ka migranti pastāvīgi uzturētos robežas tuvumā līdzīgi kā tas patlaban ir uz Baltkrievijas robežas ar Poliju.

Robežsardzes novērojumi liecina, ka robežu pamatā mēģina nelikumīgi šķērsot gados jauni vīrieši no Irākas un Afganistānas, bet ir arī atsevišķas ģimenes. Tāpat iepriekš konstatēti gadījumi, ka vieni un tie paši cilvēki mēģina robežu pāriet vairākkārt.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva žurnālistiem teica, ka Latvijas mērķis ir novērst migrantu nokļūšanu Baltkrievijā un no Baltkrievijas -- pie Latvijas robežas, kā arī panākt caurskatāmu robežu, lai to labāk aizsargātu. 

Valsts robežsardzē informē, ka sestdien, 20. novembrī, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 24 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas--Baltkrievijas valsts robežu.

Kopš 10. augusta, kad pierobežā tika izsludināta ārkārtējā situācija, no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas kopumā ir atturēti 2418 cilvēki.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 68 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 420 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju.