„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 14. maijs
Otrdiena
Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis
+10.6 °C
apmācies

Pašvaldība sniedz galvojumu “Daugavpils siltumtīkliem” 3,5 miljonu eiro aizņēmumam

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma lēmumu sniegt galvojumu pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” 3,5 miljonu eiro aizņēmumam Valsts kasē, lai segtu priekšapmaksas izdevumus dabasgāzes iegādei. Tāpat deputāti apstiprināja Siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka abi minētie lēmumi pieņemti, lai rastu efektīvākus risinājumus enerģētiskās krīzes pārvarēšanā un stabilizētu situāciju pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli”.

2021. gadā pasaules tirgos ievērojami sadārdzinājās dabasgāzes gāzes cena, kā rezultātā jūtami pieauga arī siltumenerģijas izmaksas. Līdz šim Daugavpilī bija izdevies saglabāt vienu no zemākajiem apkures tarifiem valstī, tomēr straujā dabasgāzes cenu kāpuma dēļ, pašvaldības atbalsta iespējas, kas ļautu saglabāt samērīgu apkures tarifu PAS “Daugavpils siltumtīkli” klientiem ir ierobežotas.

Pirms 2021./2022. gada apkures sezonas sākuma, augustā un septembrī, privātie enerģijas ražotāji, ar kuriem iepriekš sadarbojās PAS “Daugavpils siltumtīkli”, apturēja koģenerācijas iekārtu darbību, pārtraucot arī siltumenerģijas piegādi. Tā rezultātā Daugavpils siltumapgādes uzņēmumam gandrīz divas reizes pieauga dabasgāzes iegādes apjomi. Turklāt pašreizējā situācija dabasgāzes tirgū ir nelabvēlīga dabasgāzes lietotājiem, jo tās tirgus cena pieaugusi trīs reizes.

Izvērtējot dabasgāzes cenu pieaugumu biržā un situāciju PAS “Daugavpils siltumtīkli”, aizvadītā gada nogalē Daugavpils domes ārkārtas sēdē tika izsludināta otrā līmeņa vietējā enerģētiskā krīze siltumapgādē Daugavpils administratīvajā teritorijā.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai četrus mēnešus izdevās saglabāt nemainīgu apkures tarifu -- 56,96 eiro par megavatstundu (MWh). Apkures tarifs par februāri palielinājās līdz 93,65 eiro/MWh. Pateicoties tam, ka gada sākumā ekspluatācijā nodota šķeldas katlu māja TEC-3 teritorijā, kas spēj saražot ap 30% no kopējās pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas daudzuma, apkures tarifa kāpums februārī nav tik straujš un nesasniedza iepriekš plānotos 153 eiro/MWh.

Tā kā mainījušies dabasgāzes piegādātāju līguma nosacījumi, proti, piegādātāji pieprasa priekšapmaksu par dabas gāzi 100% apmērā, deputāti pieņēmuši lēmumu par pašvaldības galvojuma sniegšanu PAS “Daugavpils siltumtīkli” 3,5 miljonu eiro aizņēmumam Valsts kasē, lai segtu priekšapmaksas izdevumus dabasgāzes iegādei.

Deputātu apstiprinātā Siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā paredz, ka PAS “Daugavpils siltumtīkli”, pakāpeniski samazinās tuprgaitas siltumnesēja padevi. Savukārt ēku apsaimniekotajiem būs jāveic tehniskie siltumenerģijas taupīšanas pasākumi, samazinot ēku siltummezglu regulatoru temperatūras grafiku par 1 ℃.

Papildu pieņemtā kārtība nosaka, ka visiem siltumenerģijas lietotājiem, izņemot Daugavpils reģionālo slimnīcu, tiks samazināts siltumenerģijas patēriņš karstā ūdens sagatavošanai, noregulējot karstā ūdens temperatūru nakts stundās un/vai tajā diennakts laikā, kad telpas netiek izmantotas, līdz 40 ℃, pārējā diennakts laikā līdz 52 ℃ grādiem.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” vadība norāda, ka temperatūras samazinājums siltumapgādē par 1 ℃ ļaus ietaupīt līdz pat 5% līdzekļu.