„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+2.3 °C
nedaudz mākoņains

Izglītības iestādes nodrošinās mācību procesu Ukrainas bēgļu bērniem

Daugavpils izglītības iestāžu, tai skaitā 10. vidusskolas un Centra vidusskolas, vadība ir apņēmības pilna nodrošināt mācību procesu un brīvā laika pavadīšanu kara bēgļu bērniem, kuri Daugavpilī ieradušies no Ukrainas pilsētām Kijevas un Luckas.

Daugavpils 10. vidusskolas direktore Valija Salna „Latgales Laikam” pastāstīja, ka viņas vadītajā izglītības iestādē no 1. līdz 10. klasei plāno turpināt izglītības procesu 24 bēgļu bērni.

Organizējot mācību procesu, plānots, ka daļa mācību stundu bēgļu bērniem būs kopā ar pārējiem izglītojamajiem, jo mācību process skolā ir organizēts bilingvāli un daļu mācību materiālu var apgūt arī krieviski. Pēc pašreizējās informācijas teju visi bēgļu bērni ir spējīgi sazināties krievu valodā.

Lai saprastu, cik tālu kādos mācību priekšmetos zināšanu apguvē ir pavirzījies katrs no viņiem, izglītojamajiem no Ukrainas tiks organizētas arī individuālās mācības nodarbības. Visas bēgļu māmiņas prot krieviski. Cerams, ka arī bērni varēs saprasties krieviski, jo slāvu valodas ir līdzīgas. Lielākas problēmas ukraiņu bērniem varētu sagādāt mācības valsts valodā.

„Pieredzes ar tik lielu skolēnu skaitu, kas nav mācījušies ne mūsu izglītības sistēmā, ne arī prot mūsu valodu, skolai nav. Līdz šim skolā ir bijis pa kādam reemigrantu bērnam, bet tas ir citādāk nekā organizēt apmācību uzreiz tik lielam izglītojamo skaitam. Šī būs pirmā lielā šāda veida pieredze,” norāda Valija Salna.

Daugavpils 10. vidusskolas vadītāja pieļāva, ka mācību iestādes pedagogu kapacitāte būs pietiekama, lai nodrošinātu raitu mācību procesu. Ja kāda skolotāja pietrūkšot, palīdzība tikšot meklēta pie kolēģiem kaimiņos. Tā kā Izglītības ministrija mācību procesa nodrošināšanai bēgļu bērniem ir solījusi papildu finansiālo atbalstu, skolā cer veiksmīgi tikt galā ar viņu izglītošanu.

Papildus finansējums varētu būt lielāks nekā divi simti eiro uz bērnu mēnesī. Papildus līdzekļi ir paredzēti arī mācību līdzekļu iegādei. Līdzīgi kā vietējiem izglītojamajiem valsts un pašvaldība nodrošinās ēdināšanu arī bēgļu bērniem.

Plānots, ka mācību procesā bēgļu bērni iesaistīsies aiznākamajā nedēļā, pēc skolas brīvlaika. Savukārt, kas attiecas uz sporta nodarbībām, jo daudzi no viņiem spēlē hokeju, tās viņiem jau ir atsākušās Daugavpils Ledus hallē.

Iepazīstināja ar mācību procesa organizācijas niansēm

Trešdien Daugavpils 10. vidusskolas telpās notika Daugavpils Izglītības pārvaldes organizēta tikšanās ar Ukrainas kara bēgļiem par izglītības jautājumiem. Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova un izglītības metodiķe Ilze Onzule pastāstīja par paveikto izglītības jomā un nākamajām darbībām, saistītām ar ukraiņu ierašanos un iesaistīšanos izglītības procesā.

Tikšanās laikā Daugavpils Sporta pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Aivis Romanovskis interesentus iepazīstināja ar Sporta skolas un biedrību piedāvājumu. Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”” Bērnu mākslas skolas vadītāja Ieva Reitāle pastāstīja, kādas iespējas būs mazajiem māksliniekiem. Savukārt informāciju par plašo interešu izglītības piedāvājumu dažādās jomās sniedza bērnu un jauniešu centra “Jaunība” direktore Aina Jansone.

Patlaban ir apzināti iebraucēji, viņu bērnu vecums un izglītības apgūšanas nepieciešamība. Divi bērni jau ir iekārtoti tajās pirmsskolas izglītības iestādēs, kur bija brīvas vietas, savukārt skolas vecuma bērniem tiek piemeklētas izglītības iestādes, kur viņi varēs turpināt mācīties. Daugavpils pilsētas izglītības iestādēs tiek apzināti pedagogi ar ukraiņu valodas zināšanām, kuru palīdzība noderēs, sazinoties ar bērniem un viņu vecākiem. Pagaidām visi reģistrētie bērni no Ukrainas zina krievu valodu.

Ne visas bēgļu ģimenes Daugavpilī no Ukrainas ierodas ar valsts koordinētu atbalstu, bet arī individuāli un uzturas pie radiem vai paziņām. Šīs ģimenes, lai saņemtu palīdzību izglītības jomā, aicinātas pieteikties Daugavpils Izglītības pārvaldē.

Daugavpils sniegusi patvērumu vairākiem desmitiem Ukrainas kara bēgļu

Aizvadītās nedēļas nogalē Daugavpilī ierādās 56 Ukrainas iedzīvotāji -- bērni, jaunieši un viņu māmiņas no Kijevas un Luckas, kuri meklēja patvērumu sakarā ar karu dzimtenē. Daugavpils pilsētas pašvaldība norīkoja autobusu, kas no Ukrainas--Polijas robežas bēgļus nogādāja Daugavpilī.

Tā kā lielākā daļa jauniešu ir hokejisti, ar lūgumu uzņemt viņus Daugavpils pilsētas pašvaldībā vērsās Latvijas Hokeja federācija. Daugavpils pilsētas domes vadība atsaucās lūgumam un operatīvi organizēja transportu bērnu un viņu māmiņu nogādāšanai drošībā.

Patvēruma meklētāji izmitināti Medicīnas koledžas dienesta viesnīcās. Viņiem tiek organizēta regulāra ēdināšana. Bērni un jaunieši tiks integrēti mācību vidē, viņiem tiks nodrošināta iespēja turpināt hokeja treniņus.

Sadarbojoties Daugavpils pilsētas Sociālajam dienestam, Bāriņtiesai un Latvijas Sarkanajam krustam, visiem patvēruma meklētājiem tika nodrošinātas pirmās nepieciešamības un higiēnas preces. Tuvākajā laikā tiks apzinātas arī māmiņu profesijas un intereses, lai sniegtu viņām atbalstu darba meklējumos.

Vēl deviņi Ukrainas iedzīvotāji šķērsojuši Latvijas robežu un lūguši patvērumu Civilās aizsardzības pārvaldē, un pašlaik izmitināti Daugavpils Universitātes dienesta viesnīcā.

Daugavpils pilsētas pašvaldība pašlaik gatava uzņemt ap 200 Ukrainas kara bēgļus. Tuvākajā laikā skaits var mainīties, jo tiek apzināti papildu resursi un izmitināšanas vietas.

Komentāri

18.03.2022 08:49
Adel
Jaa tas mazais cilvecins ne pie kaa nav vainigs...bet neka nav briesmigaka ka palikt bez savas tevzemes savam saknem savam majam savas valodas..un iedzivoties svesaa zemee.. ..