„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
nedaudz mākoņains

Aleksejs Vasiļjevs: „Mūsu uzdevums bija saglabāt skolas, to kolektīvus un mācību programmas”

Mūsu uzdevums bija saglabāt pilsētas izglītības iestādes, izglītojamo un pedagogu kolektīvus, kā arī paplašināt pieejamo izglītības programmu loku, komentējot izglītības iestāžu apvienošanu Daugavpilī, preses konferencē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, kurš ir atbildīgs par izglītības jomu pilsētā.

Tagad, kad par izglītības iestāžu reorganizāciju ir saņemti saskaņojumi Izglītības un zinātnes ministrijā, Izglītības kvalitātes valsts dienestā un no tiesībsarga, pēc Alekseja Vasiļjeva domām, par šiem jautājumiem varot runāt drošāk.

„Izglītības un zinātnes ministrijā pastāvīgi tiek lemts par dažādām izmaiņām. Mūsu uzdevums bija panākt, lai šīs izmaiņas nekaitētu mūsu skolām un nepieļaut to statusa pazemināšanu. Mēs arī būtu varējuši vēl kādu laiku turpinājuši klusēt un nerisināt šo jautājumu, kā to ilgāku laiku darīja mūsu priekšgājēji, taču agrāk vai vēlāk to nāktos darīt. Veicot izmaiņas, mēs centāmies lūkoties procesam pa priekšu, nevis vilkties tam pakaļ,” uzsvēra Aleksejs Vasiļjevs.

Pēc būtības skolēni turpinās mācīties turpat, kur līdz šim, bet skolotāji un administrācija likumīgi saņems lielāku algu, jo mācību iestādēs būs lielāks izglītojamo skaits. Turklāt skolas ietvaros skolēniem ir dota iespēja izvēlētie nevis vienu vai divas, bet gan piecas līdz sešas mācību programmas, norādīja pašvaldības vadītāja vietnieks.

Otra lieta ir aizvadītajā nedēļā notikusī Saeimas Latgales apakškomisijas sēde, kurā darbojas arī bijusī izglītības ministre Ilga Šuplinska. Tajā secināts, ka visas vidusskolas Daugavpilī ir saglabājušas savu statusu. Tās ir apvienojušās, mainījušas nosaukumus, bet ne mācību programmas, ne skolu ēkas nekur nav pazudušas.

Redzot to visu, Saeimas komisija atzinusi, ka līdzīgu precedentu atkārtošanās nākotnē nav pieļaujama, jo Daugavpils kādu ir “aptinusi ap pirkstu”, reāli neslēdzot nevienu skolu un nevienai no tām nepazeminot statusu, Tādēļ steidzami būtu jāpieņem likums, lai kas tāds nākotnē neatkārtotos, dalījās iespaidos Aleksejs Vasiļjevs.

Pēc smagām sarunām ar izglītības ministri Anitu Muižnieci, kuru mērķis bija saglabāt Daugavpils vidusskolām to pašreizējo statusu, ministre atbalstījusi šo Daugavpils domes lēmumu un apstiprinājusi šo izglītības iestāžu tīklu. Pretējā gadījumā 9., 10., Centra, 16., bet pēc tam arī 13., 15., un 12. vidusskola pārvērstos par pamatskolām, piebilda domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Pašvaldības rīcību attiecībā uz izglītības iestāžu tīkla saglabāšanu pārbaudījis arī ombuds un atzinis, ka skolu tīkls tā pašreizējā formā Daugavpilī vislabāk atbilst bērnu interesēm.

Kā liecina pieredze, tiklīdz skola pārvēršas par pamatskolu, mācīties gribētāju skaits tajā sāk strauji sarukt un mācību iestādes dienas ir skaitītas. Tieši šādu pavērsienu pašvaldība šobrīd nav pieļāvusi, uzsvēra tās vadītājs.

Veicot izmaiņas Daugavpils izglītības iestāžu tīklā, no šā gada 1. augusta Daugavpilī plānots likvidēt piecas un reorganizēt vēl 16 izglītības iestādes.

Patlaban Daugavpilī pirmsskolas izglītību var apgūt 27 iestādēs, sākumskolas izglītības posmu nodrošina 17 izglītības iestādes, savukārt vidusskolas posms pieejams 12 izglītības iestādēs.

Izglītojamo skaits uz vienu izglītības iestādi pēdējos gados sarucis līdz aptuveni 600 skolēniem. Lai izglītības iestādes spētu saglabāt vidusskolas statusu un turpinātu saņemt Izglītības un zinātnes ministrijas finansējumu, minimālajam skolēnu skaitam vidusskolas posmā jābūt vismaz 120. To nosaka Ministru kabineta prasības, kas stāsies spēkā no šā gada 1. septembra.

Septiņas Daugavpils vidusskolas šos kritērijus nespēj izpildīt. Lai šīs izglītības iestādes nezaudētu vidusskolas statusu, pašvaldība lēmusi primāri apvienot blakus esošās skolas, tādā veidā saglabājot vidusskolas, izglītības iestāžu infrastruktūru un paplašinot izglītības moduļu klāstu skolās.

Arī mazākās pirmsskolas izglītības iestādes pašvaldība pievienos vidusskolām, lai efektīvāk kontrolētu bērnudārzu audzēkņu  sagatavošanu mācībām 1. klasē.

Plānotās izmaiņas Daugavpils skolu tīklā paredz, ka no šā gada 1. augusta Daugavpils 11. pirmsskolas izglītības iestāde tiks likvidēta, pievienojot to J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolai. Daugavpils 29. poļu pirmsskolas izglītības iestāde tiks likvidēta, pievienojot to J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijai. Savukārt Daugavpils 14., 17. un 32. pirmsskolas izglītības iestāde tiks likvidētas, pievienojot tās Daugavpils Centra vidusskolai.

No minētā datuma paredzēts reorganizēt arī Daugavpils 3. un 9. vidusskolu un 1. pirmsskolas izglītības iestādi. Tāpat paredzēts reorganizēt Daugavpils 13. un 15. vidusskolu un 28. un 30. pirmsskolas izglītības iestādi.

Izglītības iestāžu tīkla optimizācijas gaitā plānots reorganizēt arī Daugavpils 10. un 12. vidusskolu un 10. un 13 .pirmsskolas izglītības iestādi. Tāpat plānots reorganizēt Daugavpils 16. un 17. vidusskolu un 3., 5. un 7. pirmsskolas izglītības iestādi.