„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Valērijs Šidlovskis: "Sezonai gatavojamies atbildīgi"

Pēc mēneša sākas Polijas otrās spīdveja līgas jaunā sezona, kurā startē arī Daugavpils klubs "Lokomotiv". Par to, kā mūsu komanda gatavojas un kādas izmaiņas ieviestas līgu nolikumā, laikraksta "Latgales Laiks" reportiere sarunājās ar Daugavpils spīdveja kluba „Lokomotiv” prezidentu Valēriju Šidlovski.

-- Līdz sezonas sākumam ir palicis mēnesis. Kā norit gatavošanās pirmajiem startiem?

– Sākšu ar sportistiem. Visas starpsezonas garumā mūsu spīdvejisti pastiprinātu uzmanību pievērsa vispārējai fiziskajai sagatavotībai. Apmeklēja sporta zāli, kur trenējās profesionālu trenera vadībā. Pagaidām tā. Gaidām, kad varēs doties trekā.

-- Un kad tas var notikt?

– Grūti tagad pateikt. Redzat, kādi ir laika apstākļi. Pa dienu ir saulains un silts, treks pārvēršas putrā, bet naktīs uznāk sals, kurš traucē normāli sagatavot celiņus. Tiklīdz laikapstākļi ļaus un visi nepieciešamie darbi būs paveikti, mēs varēsim sākt pilnu treniņu procesu. Cerams, ka tas notiks drīz.

-- Pavasara sākumā jūs parasti braucāt uz treniņnometnēm Polijā, kur rīkojāt arī sparinga sacensības. Kā ir šogad?

– Nē, šoreiz šādus braucienus mēs neplānojam, paļaujamies tikai uz savu treku. Ja izdosies sagatavot trasi iepriekš, tad, iespējams, aizvadīsim Baltijas līgas treniņnometni, atbrauks igauņi, somi, rīdzinieki. Varbūt izdosies aizvadīt Baltijas līgas sacīkstes pirms Polijas čempionāta sākuma.

-- Katru gadu Polijas pārstāvji ievieš dažas izmaiņas līgu reglamentā. Ar ko viņi šogad "iepriecinājušī" mūsu klubu?

– Kā vienmēr, galvenās izmaiņas saistītas ar drošību un kontroli. Tagad mums trasē jāuzstāda kamera, kas nepārtraukti darbosies tiešsaistē. Poļi uzraudzīs visu, kas notiek mūsu trekā. mēs nevarēsim bez saskaņošanas uzbērt celiņus vai kaut ko mainīt trasē. Vēl viens jauninājums attiecas uz kabeļiem. Tiem jābūt nokrāsotiem melnā vai zaļā krāsā. Jā, mazliet absurdas prasības, bet tās ir jāizpilda.

– Nesen Polija pieņēma lēmumu saistībā ar karu Ukrainā atteikties no Krievijas spīdvejistu pakalpojumiem. Vai tas kaut kā sarežģīs mūsu kluba darbu?

-- Nē. Mums bija noslēgts līgumu ar jauno Krievijas spīdvejistu Ruslanu Faizulinu. Atklāti sakot, mēs ar viņu nerēķinājāmies. Turklāt šobrīd viņš nevar ierasties Latvijā. Tāpēc šis lēmums mūsu klubu nekādi neietekmēja.

-- Un kā ir ar mūsu pretiniekiem?

-- Dažām komandām bija jāievieš korekcijas, bet viņu situācija ir atšķirīga. Lielākajai daļai klubu ir garš rezervistu soliņš, tāpēc atteikšanās no Krievijas leģionāriem šīs Otrās līgas komandas nekādi neietekmēja.

-- Parunāsim par saviem sāncenšiem. Komandu sastāvs jums ir labi zināmas. Cik spēcīgi viņi ir?

-- Ja agrāk Otrā līga knapi izdzīvoja, tad tagad situācija ir būtiski mainījusies. Šajā līgā nav nevienas vājas komandas. Visām ir lielisks sastāvs, un Daugavpils „Lokomotiv” gaida smaga cīņa ar katru komandu. Jāatzīst, ka „Loko” ir maz izredžu atgriezties Pirmajā līgā.

-- Bet mūsu komandas sastāvā taču ir "tumšie zirdziņi", vai ne? Es runāju par mūsu leģionāriem, ar kuriem klubs ir noslēdzis līgumu uz šo sezonu.

– Ņemot vērā mūsu budžetu, esam spiesti būt mierā ar tiem, kas palika brīvi. Cenas Otrajā līgā ir ļoti augstas. Taču pēc pagājušās sezonas tika izdarīti secinājumi, un šoreiz neslēdzām līgumus ar veterāniem, bet devām priekšroku jaunajiem puišiem. Renē Bahs, Niks Moriss un Ādams Eliss -- viņus var droši saukt par "tumšajiem zirdziņiem". Šie puiši var labi nostartēt un godam cīnīties ar konkurentiem. Adams Eliss jau pilnā sparā trenējas, brauc trekā Francijā. Arī austrālietis Niks Moriss pastāvīgi ir trasē, jo tur treki visu laiku ir „kaujas gatavībā”, jo to ļauj laikapstākļi.

– Bet mums ir arī labi juniori?

-- Jā, pateicoties dalībai Polijas junioru čempionātā, mums izdevās izaudzēt veselu plejādi labu junioru. Jo tikai treniņos vien pieredzi nevar uzkrāt. Līgas sacīkstēs drīkst startēt tikai divi juniori, turklāt labākie, pārējie bija spiesti sēdēt uz rezervistu soliņa un gaidīt savu kārtu. Savukārt tagad mūsu jaunajiem sportistiem ir iespēja iegūt nepieciešamo sacensību pieredzi, piedaloties Polijas junioru komandu čempionātā. Līdz ar to arī šogad mūsu komanda piedalīsies šajā čempionātā. Un es ceru, ka sezonas kopvērtējumā spēs izcīnīt medaļas.

-- Kuri spīdvejisti šosezon ir iekļauti „Lokomotiv” junioru komandā?

-- Ričards Ansviesulis, Artjoms Juhno, kurš veiksmīgi atgūstas no savainojuma, Ernests Matjušonoks un Ņikita Kauliņš.

-- Un kā ir ar Franci Gustu? Viņš pameta „Lokomotiv”, parakstot līgumu ar Vroclavas Ekstralīgas klubu. Taču pirms neilga laika tika runāts, ka Vroclavas komanda ir gatava Gustu izīrēt „Loko”. Vai jums izdevās panākt vienošanos?

– Mēs piedāvājām savu cenu, bet bija tādi, kas deva vairāk. Līdz ar to Francis šosezon startēs Otrajā līgā, bet mūsu sāncenšu – Poznaņas kluba sastāvā. Viņš dosies uz "SpecHouse PSŻ Poznań".

– Un cik labi mūsu pieaugušie ir sagatavojušies sezonai?

-- Jevgeņijs Kostigovs visu starpsezonu aktīvi trenējās, darbojās sporta zālē. Gatavo savu tehniku. To pašu varu teikt par pārējiem. Daniils Kolodinskis šosezon no junioriem pārgājis pieaugušo sportistu kategorijā. Viņš vēlas cīnīties, saka, ka ir gatavs sezonai. Protams, liekam cerības uz komandas pieredzējušāko spīdvejistu Ķastu Puodžuku. Pagājušā sezona nebija tā labākā, cerēsim, ka šogad viņam viss izdosies.

-- Kādi ir komandas mērķi šajā sezonā?

-- Kā jau teicu, būs grūti. Pretinieki ir ļoti spēcīgi, taču es ceru, ka mums izdosies nostiprināties turnīra tabulas vidū, kā rezultātā varēsim startēt izslēgšanas sacensībās. Bet mēdz teikt -- ja vēlies sasmīdināt Dievu, pastāstiet viņam par saviem plāniem." Mērķis ir, bet vai mēs to spēsim sasniegt, rādīs laiks.

Par sāncenšiem. Šogad par Otrās līgas čempiones titulu un iespēju nākamajā sezonā startēt Pirmajā līgā cīnīsies septiņas komandas, tostarp „Lokomotiv”. Mūsu sāncenši būs „Unia Tarnów”, „OK Bedmet Kolejarz Opole”, „Metalika Recycling Kolejarz Rawicz”, „Texom Stal Rzeszów”, „SpecHouse PSŻ Poznań” un „Polonia Piła” sportisti.

– Vai līdzjutēji varēs apmeklēt sacīkstes?

-- Pašlaik gaidām Ministru kabineta lēmumu. Taču šķiet, ka stadionā varēs pulcēties līdz 3 tūkstošiem cilvēku, lai atbalstītu komandu. Ir liela varbūtība, ka sertifikāti nebūs vajadzīgi. Taču atkārtošos, mēs vēl gaidām Ministru kabineta lēmumu.

Sezonas pirmās sacensības (pēc oficiālā kalendāra) „Lokomotiv” aizvadīs savā trasē 17. aprīlī. Daugavpiliešu pretinieki būs komandas "Unia Tarnów" sportisti. Savukārt 24. aprīlī „Lokomotiv” dosies uz pirmajām izbraukuma sacīkstēm, kur cīnīsies ar "Polonia Piła".