„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Finansējums bērnu ēdināšanai ir nepietiekams

Daugavpils pilsētas pašvaldība vērsusi Valsts prezidenta un Ministru prezidenta uzmanību uz to, ka skolēnu ēdināšanai paredzētā naudas summa -- 1,42 eiro, ņemot vērā pieaugušo inflāciju, ir kļuvusi nepietiekama, Daugavpils pilsētas domes vadības preses konferencē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Uz šodienu ar Ministru kabineta lēmumu summa skolēnu ēdināšanai ir apstiprināta 1,42 eiro apmērā. 2016. gada beigās valdības līmenī tika lemts palielināt minēto summu līdz 1,89 eiro. Diemžēl turpmākajos piecos gados šis pieaugums tā arī netika sagaidīts.

“Norādījām uz šo faktu tikšanās laikā ar Valsts prezidentu, kā arī esam vērsušies pie Ministru prezidenta ar lūgumu pārskatīt šo summu, jo pusi tās finansē valsts. Patlaban gaidām reakciju. Ir skaidrs, ka pašreizējais finansējums, ņemot vērā inflācijas rādītājus, ir nepietiekams un bērnu ēdināšanai atvēlētā summa, pilnīgi loģiski, ir jāpārskata,” uzsvēra A. Elksniņš.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Kononovs piebilda, ka līdz nākamā mācību gada sākumam pašvaldība vērtēs budžeta izpildi un šis jautājums ir viens no prioritātēm.

Savukārt Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova norādīja, ka patlaban darbojas ar pakalpojumu sniedzējiem noslēgtie līgumi. Lai tos varētu pagarināt, nepieciešams domes lēmums. Pirms vērsties domē ar lūgumu pagarināt noslēgtos līgumus daļā skolu, Izglītības pārvalde vērsīsies pie ēdinātājiem un skaidros vai viņi piekrīt turpināt šos līgumus uz iepriekšējiem noteikumiem. Patlaban no ēdinātājiem tiek gaidīti pamatotie aprēķini, pēc kuriem arī tiks spriests, cik lielai šai summai ir jābūt.

Apstiprinātajā pašvaldības šī gada budžetā skolēnu ēdināšanai paredzētā naudas summa ir tieši 1,42 eiro uz vienu skolēnu. Lai šo skaitli mainītu, nepieciešams rast papildus līdzekļus un veikt grozījumus budžetā. Turklāt šīm vajadzībām ir nepieciešami ne desmit un pat ne 100 000 eiro, bet gan daudz lielāki līdzekļi, skaidro Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs.

Situāciju būtiski sarežģī tas, ka līdz ar ieilgušo enerģētisko krīzi, ko izraisījusi būtiska kurināmā -- dabasgāzes sadārdzināšanās, pašvaldība lielus līdzekļus ir iztērējusi, lai nepieļautu dramatisku apkures un citu komunālo maksājumu rēķinu pieaugumu, tādējādi izlietojot praktiski visas savas papildus finansēšanas iespējas.

Komentāri

22.04.2022 06:44
Domaju
Tas tapec ka finansejums pietiekams tikai deputatu algam.