„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Vladimirs Ribņikovs: "Šosezon mūs sagaida interesantas spīdveja sacīkstes"

Latvijas Motosporta federācijas Treka komisijas priekšsēdētājs Vladimirs Ribņikovs ir ļoti aizņemts cilvēks, un laikā starp spīdveja sezonām Daugavpilī nebūt nav biežs viesis. Tomēr avīzes "Latgales Laiks" reportierei izdevās satikties ar Vladimiru un uzdot viņam dažus jautājumus par spīdveja attīstību Daugavpilī un Latvijā, kā arī starptautisku sacensību rīkošanas plāniem divos Latvijas trekos.

-- Spīdveja sezona jau ir sākusies (runa ir par Polijas 2. līgu). Lūdzu, pastāstiet, kādas starptautiskas sacīkstes šosezon notiks Latvijā un arī Daugavpilī?

– Šajā sezonā Latvija uzņems dažādu valstu sportistus divās starptautiskās sacīkstēs. Pirmās notiks 7. maijā Daugavpilī – tas būs pasaules čempionāta pusfināls junioriem. Sacensību formāts ir tāds pats kā pirms gada (toreiz finālā iekļuva trīs mūsu sportisti). Tiesa, par šo sacensību rīkošanu nācās pacīnīties, un mēs ieguvām tiesības tās organizēt arī šogad. Ļoti svarīgi ir arī tas, ka no 2022. gada pasaules čempionāta fināls junioriem notiks SGP (Speedway Grand Prix) -- SGP-2 ietvaros. Ir paredzēti vairāki posmi. Ņemot vērā, ka šo sacensību virzītājs ir „Discovery”, tās tiks plaši atspoguļotas. Tas ir pavisam cits līmenis. Ļoti ceru, ka finālā startēs arī mūsu spīdvejisti, pārstāvēs Latviju, un nevis viens, bet vismaz divi.

-- Otras sacīkstes norisināsies Rīgā?

-- Jā, otras sacensības notiks Rīgas trekā – tas būs Eiropas U19 čempionāts pāriem. Jau tradicionāli katru gadu cenšamies rīkot sacensības galvaspilsētā: starptautiskas un Baltijas līgas sacīkstes. Ja runājam par Eiropas čempionātu pāriem, pašlaik plānojam no Latvijas pieteikt Franci Gustu un Artjomu Juhno, taču, diemžēl, plānus ne vienmēr izdodas īstenot. Varu vien pateikt, ka šajā turnīrā piedalīsies tobrīd spēcīgākie spīdvejisti. Jau esam pieraduši, ka mūsu juniori izcīna medaļas.

– Kādi vēl ir jaunumi?

– Domāju, ka šī mana ziņa iepriecinās ne tikai spīdveja cienītājus, bet arī uzņēmējus, kuri strādā klientu apkalpošanas jomā. Esam pieteikušies rīkot "Grand Prix" posmus Latvijā 2023., 2024. un 2025. gadā. Tiesa, pašlaik notiek sarunas, simtprocentīga apstiprinājuma nav, bet mums ir vēlēšanās un iespējas.

-- Saistībā ar pašreizējiem notikumiem Krievijas sportisti atstādināti no dalības starptautiskās sacensībās, un starti, kas bija paredzēti Krievijas Federācijas teritorijā, tika pārcelti uz citām valstīm, tostarp arī SGP posms Toljati. Vai Latvija varētu sarīkot šo posmu?

-- Diemžēl nē, mēs nevaram. Un es tagad nerunāju par cilvēkresursiem – šajā ziņā mums viss ir kārtībā. Mēs visi atceramies gadu, kad laikapstākļu dēļ nācās steidzami mainīt GP posma norises vietu, pārceļot to no Rīgas uz Daugavpili. Toreiz mūsu lieliskā profesionāļu komanda sagatavoja treku nepilnas diennakts laikā, un šo posmu mēs organizējām ļoti augstā līmenī. Tagad viss ir atkarīgs no līdzekļiem un citiem nosacījumiem. Stadions ir jāsagatavo atbilstoši jaunajām prasībām. Daugavpilī, protams, būtu mazāk darba nekā Rīgā, bet tomēr -- gana daudz. Turklāt pandēmijas un kara dēļ nav labākais laiks „Grand Prix” posma rīkošanai. Tāpēc mums ir labāk iegūt laiku un rīkot šīs prestižās sacensības nākamgad.

– Un kur notiks šie posmi?

-- Tāpat kā agrāk, mēs gatavojamies tos rīkot pamīšus gan Daugavpilī, gan Rīgā. Kādā secībā, to pagaidām vēl nezinām. Gribas cerēt, ka nākamgad vismaz viens Latvijas pārstāvis iekļūs pamatsacensībās. Ja līdz šim nekas nav mainījies, tad mūsu Andžejs Ļebedevs ir pirmais rezervists. Viņš cīnīsies arī par vietu pamatsacensībās nākamgad. Ja mūsu pārstāvis būs "Grand Prix" sērijā, nevis vienā posmā, tas jau izskatīsies pavisam citādi.

– Kādā stāvoklī ir stadions un treks Rīgā? Vai no "betona" celiņiem ir izdevies izveidot funkcionējošu treku?

-- Mums izdevās treku uzlabot, tomēr ne tik daudz, kā gribētos. Vēl ir daudz darba. Jānomaina drenāža, precīzāk, tā jāierīko gandrīz vai no nulles, jo drenāžas tur nav. Kompleksa vadība mani informēja, ka tad, ja mēs iegūsim "Grand Prix" rīkošanas tiesības, trekā tiks veikti nepieciešamie darbi.

– Jūs esat saikne starp spīdveja klubiem un valdību. Ilgu laiku spīdvejs tika uzskatīts par neprioritāru sporta veidu. Kāda ir situācija pašlaik?

-- Tā ir uzlabojusies, tiesa, ne kardināli, bet tomēr. Šī nav pirmā reize, kad saņemam nelielas dotācijas pasaules un Eiropas čempionātu rīkošanai. Tas jau ir būtisks pluss. Turklāt mūsu spīdvejistiem, medaļniekiem, Latvijas izlases dalībniekiem tagad ir vienādas tiesības ar olimpisko sporta veidu pārstāvjiem. Viņiem jau ir kaut kādas privilēģijas, spīdvejisti saņem nelielu finansiālu atbalstu. Viņiem ir pieejamas sporta arēnas, treniņu bāzes. Tas jau ir labi. Pēc daudzu gadu cīņas mūs beidzot atzina. Turpināsim strādāt, lai vēl vairāk uzlabotu savu situāciju, lai Latvijas izlases dalība pasaules un Eiropas komandu čempionātos nebūtu jāfinansē klubam. Es jau risinu sarunas par šo tēmu. Piemēram, lai dalībai "Speedway of Nations" sacensībās Dānijā, četrām [es ceru] sacensībām nu, vai vismaz divām, finansējums sporta izdevumiem mums tiktu piešķirts no valsts budžeta.

-- Vai Latvijas izlase atkal piedalīsies "Speedway of Nations"?

-- Protams. Pērn izdevās iekļūt finālā, kur Latvijas komanda izcīnīja ļoti augsto, sesto vietu. Mēs esam sestā komanda pasaulē! Šogad formāts ir nedaudz mainījies. Esbjergā (Dānija) no 27. līdz 30. jūlijam notiks spīdveja pasaules komandu čempionāts. Pirmo reizi viss turnīrs notiks vairākas dienas vienā pilsētā. Divi pusfināli norisināsies trešdien, 27. jūlijā, un ceturtdien, 28. jūlijā. Katra pusfināla trīs labākās komandas kopā ar mājinieci Dāniju iekļūs SON finālā. Šīs sacīkstes notiks sestdien, 30. jūlijā. Šogad rezervistam vairs nav jābūt jaunākam par 21 gadu, tomēr junioriem ir iespēja sevi parādīt. Piektdien, 29. jūlijā, FIM "Speedway of Nations" -- SON2 sacensībās startēs FIM izvēlētās septiņas labākās junioru komandas. Mēs turp dosimies ar lielu delegāciju. Tāpēc novēliet mums veiksmi!

-- Vēlam veiksmi un -- paldies par sarunu!

Svētdien, 17. aprīlī, „Lokomotiv” stadionā notiks Polijas otrās līgas sezonas pirmās sacensības. Sākums pl. 15.00. Daugavpilī ieradīsies spēcīgi pretinieki – kluba "Unia Tarnów" spīdvejisti.

Latvijas spīdveja izlases menedžeris Vladimirs Ribņikovs

Gaidām mūsu spīdvejistu uzvaras!